woensdag 21 juni 2017

21 juni: Internationale Dag van de Giraf

Ja! Het is 21 juni en dat betekent dat de zomer officieel begonnen is. Het is ook de langste dag van het jaar voor het noordelijk halfrond. En omdat het de langste dag is van het jaar is het uitgeroepen tot Internationale Dag van de Giraf. De giraf is immers het langste landdier van de wereld. De giraf (ook wel geschreven als giraffe) leeft vooral in Afrika. In het Afrikaans heet dit nobele dier een kameelperd, oftewel een kameelluipaard, wat verwijst naar de vlekken van een panter. Giraffen zijn familie van de okapi. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – DierenPark Amersfoort)

Wist je dat…

…de nek van een giraf evenveel nekwervels telt als die van een mens? Dit zijn er 7 in totaal. Alleen de wervels van een giraf zijn een stuk groter en langer natuurlijk.

… er verschillende soorten giraffen bestaan. In Nederlandse dierentuinen kom je vaak de Rothschild tegen, maar ook Angola giraffen en Somalische giraffen. Uit genetisch onderzoek blijkt dat er vier typen zijn, namelijk de Noordelijke giraf, de Zuidelijke giraf, de Somalische giraf en Masaigiraf. Uit onderzoek blijkt dat deze soorten niet met elkaar paren en dus echt vier verschillende families vormen.

…mannetjes giraffen met elkaar vechten door hun hoorns te gebruiken? Nog effectiever is het om met de nekken tegenelkaar te slaan. Dit kan heel veel schade berokkenen. De klappen kunnen zelfs zo hard zijn, dat de nek gebroken wordt.

…vrouwtjes giraffen ook hoorns op hun hoofd hebben?


DierenPark Amersfoort & Ouwehands Dierenpark

…de tong van een giraffe blauw is van kleur? En dat deze tong heel handig kleine takjes en dergelijke uit de boom kan trekken. De giraf kan zijn lange tong in allerlei bochten wringen om de meest sappige blaadjes te plukken.

…een giraf op zijn kwetsbaarst is als hij gaat drinken? Hij moet dan namelijk helemaal wijdbeens staan om met de kop bij het water te komen. Het dier is dan een groot doelwit voor leeuwen.

…de giraffenpopulatie gekenmerkt is met het label ‘kwetsbaar’ door milieuorganisaties. De Rothschild giraffe (een ondersoort van de Noordelijke giraf) wordt zelfs met uitsterven bedreigd. Daarom staan we vandaag ook stil bij de problematiek van de giraffen in het wild.


Safaripark Beekse Bergen & DierenPark Amersfoort

Foto’s gemaakt in:
DierenPark Amersfoort
Ouwehands Dierenpark
Safaripark Beekse Bergen

2 opmerkingen:

 1. Of knutsel op deze dag een giraffe: https://yoo.rs/de.knutseljuf.ede/blog/giraffen-met-hun-lange-nek-knutseltips-1522364077.html?Ysid=69341

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Writing Berries22 april 2018 om 14:32

   Hoi Knutseljuf! Wat een leuke knutseltip.
   Groetjes Writing Berries

   Verwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.