vrijdag 8 maart 2024

Uitgelicht 75 jaar Keukenhof

Het is bijna zover! De astronomische lente gaat van start. Dit valt op 21 maart en dat is tevens de datum waarop je ieder jaar zeker weet dat de Keukenhof haar deuren opent voor de komende 8 weken. Keukenhof is een echt lentepark waar je je helemaal kan onderdompelen in de kleuren en geuren van het seizoen. Van prachtige perken buiten en bloemenshows binnen en van inspiratietuinen met fotoplekjes tot aan het tuintje bij het huisje van nijntje; het is een en al lentepracht van tulpen, hyacinten, krokussen en narcissen. Wie mijn dagje uit blog al een tijdje volgt, weet dat voor mij een dagje Keukenhof op en top genieten is. Dit jaar bestaat Keukenhof alweer 75 jaar! En dat gaat uiteraard gevierd worden. In deze Uitgelicht duiken we de geschiedenis is van deze bloemententoonstelling. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)



Landgoed Keukenduyn

Als bloemenpark bestaat Keukenhof 75 jaar, maar wist je dat de ontstaansgeschiedenis van Keukenhof helemaal teruggaat naar de 15de eeuw? Gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) woonde in Slot Teylingen en zij gebruikte het nu huidige terrein van Keukenhof als haar persoonlijke jachtgebied. Toen heette het Keukenduyn, het ligt immers vlak bij zee en de opbrengsten van het landgoed (wild, kruiden, bessen et cetera) waren bestemd voor de keuken van het slot. In 1641 startte men met de bouw van een landhuis in dit gebied. Dit landhuis groeide dankzij de uitbreiding van zes torens uit tot een kasteel en toen was Kasteel Keukenhof (ook te bezoeken overigens) geboren. Het landgoed Keukenhof met bijbehorend kasteel besloeg op den duur ruim 200 hectare grond. Omdat het landgoed nooit had bestaan zonder de Gravin, kun je haar ieder jaar in Keukenhof tegenkomen bij de entree waar ze je van harte welkom heet op het landgoed.

De familie Zocher

In 1857 werd het tijd om de tuin rondom het kasteel opnieuw in te richten. In die tijd waren landschapsarchitecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher de gevierde namen voor een dergelijke opdracht. Zij hadden al met groot succes het Zocherpark in Utrecht (1830) en Het Park in Rotterdam (1852) aangelegd. De tuinen rondom het kasteel werden opgetrokken in Engelse landschapsstijl – dat was toen helemaal hip. Als je naar Keukenhof gaat, dan vind je deze indeling nog steeds terug, want het vormt nog altijd de basis voor het lentepark. In 1864 heeft de familie Zocher overigens ook het Vondelpark in Amsterdam aangelegd.

Bloemententoonstelling

Keukenhof ligt in Lisse en laat dat nu precies in de bloembollenstreek liggen. In 1949 om precies te zijn bedachten toonaangevende bloembollenkwekers en -exporteurs, samen met de burgemeester van Lisse en tuinarchitect Willem van der Lee (1906-1984), dat het wel gaaf zou zijn om hun bloemen tentoon te stellen. Het landgoed was daar het perfecte stuk voor, want hier konden de kwekers en exporteurs gemakkelijk samen komen. Hiermee was Keukenhof een feit en in 1950 opende het park voor het eerst haar poorten om bezoekers (maar liefst 236.000) te laten genieten van de pracht en praal van de lente. En nu nog steeds is Keukenhof de etalage van de bollenkwekers. Zij worden ook genoemd op borden in het park en bij de perken. Dat is heel handig, want zo weet je precies bij welke kweker je die ene prachtige tulp kan vinden die je ook graag in je tuin wil opkweken!

Willem van der Lee

Overigens deed Willem meer dan alleen de eerste tekeningen voor het park aanleveren. Hij werd ook aangesteld als directeur wat hij tot 1975 is gebleven, daarna gaf hij het park nog jarenlang advies. Op 29 april 1969 werd hij overigens benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De onderscheiding kreeg hij, zo werd geschreven, ‘voor zijn vakkundigheid in de opbouw van de populaire bloembollententoonstelling Keukenhof in Lisse’.

Paviljoens en bloemenshows

Om de lente en de bloemenwereld in al haar pracht nog beter te presenteren, geniet je in het Oranje Nassau Paviljoen tijdens het seizoen steeds een andere bloemententoonstelling. Ontdek alle kleuren en vormen van narcissen bijvoorbeeld of bezoek een rozenshow. Iedere twee weken is er in dezelfde thematische setting een nieuwe bloem te ontdekken. In het Beatrix paviljoen staan het hele seizoen orchideeën omringd door een eigen thema. In het Willem Alexander Paviljoen staan alle tulpen in allerlei kleuren, vormen en maten op je te wachten, nog voordat ze buiten op het terrein te zien zijn. En in het Juliana Paviljoen bevindt zich een tentoonstelling over tulpenmanie.

Tuininspiratie

Het fijne aan Keukenhof is dat je het op verschillende manieren kan bezoeken. Je kan er gewoon heerlijk rondslenteren, foto’s maken en genieten van wat de natuur te bieden heeft. Je kan er een familiedag van maken, maar ook lekker in je eentje genieten. En je kan er serieus op zoek naar inspiratie voor je eigen tuin. Er zijn naast mooi aangelegde perken met suggesties voor bloemenmixen ook ingerichte tuinen. Deze verschillen van thema en kunnen ieder jaar anders zijn. Het vormen overigens ook perfecte fotomoment plekjes, dus maak daar zeker gebruik van.

75ste editie

In 2024 vindt alweer de 75ste editie plaats van de bloemententoonstelling en er zullen er nog vele gaan volgen. Het park strekt zich uit over ruim 230 hectare grond. Hier bevinden zich 18 rijksmonumenten en vele kunstwerken. Pak de fluiterboot en maak een rondleiding over het water, beklim de Keukenhofmolen of geniet van het stukje Duingebied, de kinderboerderij en de muzikale omlijstingen die vaak in het park te ontdekken zijn. Ga even langs bij nijntje in haar tuintje of geniet van de Blue River van blauwe druifjes… Het is er gewoon heerlijk vertoeven.



Groot feest

Natuurlijk gaat Keukenhof het 75-jarig jubileum groots vieren. Zo heeft PostNL een prachtige setje Keukenhof postzegels uitgebracht ter ere van dit jubileum. In het park gaat men er veel aandacht aanbesteden met verschillende feestelijkheden. Wil je daar deel van uitmaken? Kijk dan eens op Keukenhof.nl. Hier vind je tickets, openingstijden, bloemenshows, entertainment en de route naar dit prachtige park. Keukenhof is dit jaar geopend van 21 maart tot en met 12 mei 2024.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.