vrijdag 22 maart 2024

Stadsbeeld Hans & Grietje

Afgelopen januari bezocht in het Anton Pieck Museum in Hattem, omdat ik nog snel de tentoonstelling over Hans & Grietje in de Efteling wilde bekijken. Iets wat perfect aansloot bij het artikel in de rubriek Uitgelicht, want de foto’s van de tentoonstelling kon ik daar mooi in gebruiken. Tijdens mijn wandeltocht door het pittoreske Hanzestadje kwam ik verschillende leuke standbeeldjes tegen, waarvan eentje van dit bijzondere sprookjesduo. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Hans & Grietje

gemaakt door: Bé Thoden van Velzen
gemaakt van: Kalksteen
bestaat uit: een pilaar met daarop Hans & Grietje onder een boom omringd door dieren
staat aan: Grote Gracht/Adelaarshoek in een parkje naast de stadsmuur
staat daar sinds: onbekend

Hans & Grietje

Voor wie het sprookje niet precies meer kent: Hans & Grietje zijn de kinderen van een houthakker en zijn vrouw (de stiefmoeder van de kinderen). Ze zijn zo arm, dat de ouders hun kinderen besluiten achter te laten in het bos. De eerste keer mislukt dat, omdat Hans steentjes strooit om zo de weg naar huis te vinden. De tweede keer lukt het de ouders wel, want het spoor van broodkruimels (Hans had geen tijd meer om steentjes te verzamelen) was opgegeten door de vogels. De kinderen bevinden zich helemaal alleen in het grote bos… En dat is het moment waarop de kinderen zijn vereeuwigd in dit standbeeld. De rechthoekige pilaar toont heel veel details. Zo zitten de kinderen onder een boom en worden ze omringd door dieren, zoals een hertje en een uil. Je kan wel zien dat het beeldje langzaam aangetast wordt door de weersinvloeden, maar het blijft een mooi compact beeld, met veel details.



Betsy Thoden van Velzen

Betsy, beter bekent als Bé (Zwolle 14 juni 1903 – 5 april 1984) was een Nederlands beeldhouwer. Van 1927 tot en met 1933 volgde ze haar opleiding tot kunstenares aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Ze werkt graag met kalksteen, marmer en zandsteen en dat is terug te vinden in verschillende werken. Bé is vooral bekend van haar monumentale herdenkingsmonumenten die verspreid door Nederland te vinden zijn. Zo vind je deze bijvoorbeeld in Zelhem, op Texel en in Aalten. Dat het beeldje van Hans & Grietje in Hattem staat, is overigens niet zo vreemd. Ze woonde en werkte daar namelijk sinds 1942. Naast het maken van haar eigen kunst, was ze ook nauw betrokken bij het opzetten van kunstonderwijs in Hattem en Zwolle. Ze gaf zelfs les aan de voorloper van de Vrije Akademie in Zwolle in beeldhouwen en boetseren.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.