maandag 18 maart 2024

Hond Gezond Veilig genieten van de tuin

Heerlijk hè, die lentezon! Ik merk het ook aan mijn hondje, want als dat zonnetje schijnt, dan vindt hij het zo heerlijk om door de tuin te banjeren! Wat dat aangaat kan het een echte scharrelaar zijn. Lekker snuffelen (en veel plasjes doen) hoort daar ook bij. Nu het lente is, ontstaan er weer nieuwe geuren in de tuin. Er is weer vers gras, er groeien wat bloemen en de aarde ruikt natuurlijk ook anders, helemaal als het geregend heeft. Mag je hond ook graag door de tuin scharrelen, dan heb ik wat leuke tips gevonden om je tuin hondvriendelijk te maken, zodat je samen kan genieten van het buiten zijn in de lentezon. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Tuinieren zonder hond

Als je net zo’n bemoeizuchtig vriendje hebt op vier pootjes als ik, dan kun je er maar beter voor zorgen dat hij of zij binnen blijft als je gaan klussen in de tuin. Maaien, snoeien, harken, vegen, schoonmaken met de hogedrukspuit en misschien wel zagen, timmeren en boren, doe je liever zonder je hond. Dat is wel zo veilig. Als het werk dan gedaan is, dan kan hij of zij de boel wel komen inspecteren. Want zo’n vers gemaaid veldje levert weer heel wat om te ontdekken op qua geurtjes.

Nieuwe plantjes

Zodra de lente aanbreekt wil je gewoon kleur in je tuin. Een bloemperkje met viooltjes bijvoorbeeld en wat tulpen of hyacinten in een bloembak. Het ziet er meteen vrolijk uit. Let wel dat er planten en bloemen zijn die giftig kunnen zijn voor honden als zij deze planten en bloemen eten. Ken dus het gedrag van je hond goed als je besluit om een tulpenveldje aan te leggen bijvoorbeeld. Jawel, tulpen en narcissen zijn giftig voor je hond. Net als lelies en azalea’s. Plant deze bloemen daarom bij voorkeur in plantenbakken waar je hond niet bij kan. Is het geen happer en graver? Dan zou het niet zo een probleem moeten zijn. Maar je kan ook zorgen voor andere opties die wel veilig zijn voor je hond, zoals goudsbloemen, zonnebloemen en het heerlijk ruikende lavendel. Wil je hier overigens meer over weten? Kijk dan eens op Geleidehond.nl. Zij hebben daar zeer leuke tips over.

Tuinafscheiding

Wil je net als ik niet dat je hond de tuin verlaat, dan is een tuinafscheiding en een omheining echt geen overbodige luxe. Let bij het aanleggen van de omheining, tuinhek of poort erop dat je hond er nergens uit kan. En onderschat daarbij niet hoe flexibel honden kunnen zijn! Kleine honden zouden zomaar onder een groot gat onder de poort door kunnen glippen, grote honden springen misschien met gemak over een lage omheining. Let ook op uitstekende onderdelen, zoals schroeven en ijzerdraden, want die kunnen je hond lelijk verwonden. Controleer je omheining ook geregeld op zwakke plekken om zo de veiligheid van je hond te garanderen.

Tuinieren zonder chemicaliën

Uiteraard weet je allang dat het gebruik van chemicaliën, zoals pesticiden, schadelijk zijn voor je hond. Het is beter – en daar zijn de bijen en vlinders het overigens ook mee eens – om gewoon geen chemische meststoffen of pesticiden te gebruiken. Wil je toch een invasief insect die je planten opvreet bestrijden of de planten lekker bemesten? Kies dan voor diervriendelijke producten waar je hond niet ziek van kan worden. De Universiteit van Twente heeft daar wel goede tips voor!

Schaduw en beschutting

Is je hond graag buiten en houdt hij of zij wel van een zonnetje? Dan is het goed om daarnaast voldoende beschutting te hebben, zodat je hond ook veilig van de zon geniet. Wanneer je liever niet hebt (in verband met teken bijvoorbeeld) dat je hond onder de rododendron gaat liggen, kun je ook een eigen huisje voor hem neerzetten. En nee, dat hoeft geen klassiek hondenhok te zijn natuurlijk. Er zijn mini tuinhuisjes (bench met een prachtige uitstraling) voor de hond te koop of je maakt gewoon een soort dogport waar hij onder kan liggen. Enne… bij jou op het terras met een bedje onder de tafel kan ook heel lekker zijn natuurlijk.

Veiligheid voorop

Net als met kleine kinderen kan een ongelukje voor je hond ook in een klein hoekje zitten. Houd dus altijd toezicht als je je harige vriendje in de tuin laat scharrelen of spelen. Creëer een veilige plek, alleen voor je hond bijvoorbeeld, om te kunnen spelen in de tuin. Zorg dat gereedschappen niet rondslingeren en dat je hond niet onverwacht in een waterpartij, zoals een vijver of zwembad, kan lopen. Met een beetje training kun je er tevens voor zorgen dat je hond niet in zeven sloten tegelijk wandelt als hij speelt in de tuin. Maak het vooral leuk en creëer ruimte om samen te spelen, relaxen en genieten van de tuin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.