woensdag 20 maart 2024

Dierentuin Nieuws vol nieuwe gebieden en geboortes

Wat is het zalig weer om erop uit te gaan. Naar de dierentuin bijvoorbeeld. Genieten van de natuur en de prachtige dieren. Afgelopen maandag nog in Burgers’ Zoo even op bezoek bij de kleine giraf (en ze is zo schattig) en de kleine zeekoe (ook heel schattig). Bovendien leer je meteen weer meer over de gebieden waar ze in het wild leven. In deze dierentuin nieuws vind je berichten uit Burgers’ Zoo, Beekse Bergen, DierenPark Amersfoort, ZooParc, Dierenrijk, Apenheul en AquaZoo. Ga er maar voor zitten, want er valt veel te vertellen! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Nieuws uit Burgers’ Zoo

De giraffe die ik maandag heb bewonderd werd geboren begin februari. Ze behoort tot de Rothschildgiraffes en haar bijzonder is heel bijzonder. In het wild leven nog maar 1100 van deze uit Kenia en Oeganda afkomstige soort. In dierenparken zijn er zo’n 350. Een zeldzame soort die als kwetsbaar is aangemerkt op de Rode Lijst. Door inspanningen van natuurbeschermers is het aantal in de natuur iets omhoog gegaan, maar het kan beter. Om een schaduwpopulatie te behouden, werkt Burgers’ Zoo samen met andere dierenparken. De geboorte van deze kleine langnek is daarom extra bijzonder.
Net zo bijzonder is de geboorte van de tropische luipaardhaai die in februari uit zijn ei kwam zwemmen. De laatste keer dat dit succesvol lukte was in 2003 (ruim 11 jaar geleden dus). Luipaardhaaien leggen eieren waarbij het niet altijd nodig is dat een mannetje deze bevrucht. Dit heet parthenogenese (ongeslachtelijke voortplanting) en is een fenomeen dat vaker voorkomt bij deze haaiensoort. DNA-onderzoek moet uitwijzen of er wel of geen mannetje in het spel is geweest. Burgers’ Zoo loopt samen met enkele collega-publieksaquaria in binnen- en buitenland voorop in de succesvolle kweek met haaien en roggen. Denk maar aan de adelaarsroggen.
Tot slot nog de winnaars van de Future For Nature Award 2024. Burgers’ Zoo is hoofdsponsor van deze award voor jonge natuurbeschermers en tevens oprichter van Future For Nature. Op 19 april krijgen Callie Veelenturf (USA), Hana Weaver (USA) en Rinzin Lama (Nepal) de award uitgereikt voor hun werk. Callie voor haar werk in Panama waar ze intensief samenwerk met vissers om bijvangst van zeeschildpadden te minimaliseren, Hana beschermt de zeer zeldzame Puerto Ricaanse sperwer waarvan slechts 19 vogels orkaan Maria hebben overleefd en Rinzin spant zich in om de sneeuwpanter en zijn natuurlijke prooidieren in afgelegen bergstreken in Nepal te behouden. (foto’s: Koninklijke Burgers’ Zoo)


Nieuws uit AquaZoo

Vorig jaar november is AquaZoo gestart met de bouw van een nieuw themagebied, genaamd Churchill. Dit deel, waar nu de ijsberen al wonen, komt helemaal in het teken te staan van de natuur en de dieren uit Noord-Amerika. Het gebied dankt zijn naam aan de Churchill River uit het noorden van Canada welke zich daar uitstrekt over 1.609 kilometer. In het nieuwe themagebied blijven de ijsberen wonen. Zij krijgen wel nieuwe buren, namelijk de al in het park levende Canadese bevers. Het nieuwe beververblijf wordt heel tof, want je kan dan straks de bevers ook onder water bekijken. De wasberen keren terug in het park in dit gebied en in de loop van dit jaar hoopt het park een nieuwe diersoort in het gebied te kunnen introduceren!
Het Waddengebied van het park heeft onlangs een ware metamorfose gekregen. De ruimte met twee Waddenzee aquaria is nu thematisch aangekleed om zo nog beter het verhaal van onze eigen Waddenzee en haar bewoners te kunnen vertellen. In 2020 werd de collectie al aangevuld met onderwaterdieren uit Waddenbelevingscentrum De Noordhoren. In 2023 werd het themagebied officieel geopend en nu is het eigenlijk pas echt af. Een aanrader om te bezoeken!
Wist je dat AquaZoo als sinds 2020 samenwerkt met wildopvang De Fûgelhelling? Onlangs zijn er weer zeventien egeltjes uitgezet in het dierenpark die eerder dit jaar gewond bij de wildopvang waren binnengebracht. Egeltjes zijn heel belangrijk voor de Friese biodiversiteit en daarom krijgen deze dieren lekker de ruimte om zich te vestigen in het park. De samenwerking is voor de egeltjes ook waardevol, want deze dieren moeten leren om voor zichzelf te zorgen. Mocht er iets zijn met de dieren, dan kan het park samen met de wildopvang ingrijpen. (foto’s: AquaZoo Leeuwarden)


Nieuws uit DierenPark Amersfoort

Als je onlangs in DierenPark Amersfoort bent geweest, dan heb je misschien het nieuwe Siamang koppel al horen zingen. Vrouwtje Titus, wat al geruime tijd in het park woont, heeft namelijk een nieuwe man, genaamd William. William komt uit Engeland en is 14 jaar oud. Dat ze samen zingen is een heel goed teken, want dat betekent dat ze elkaar leuk vinden. En dat zie je, want ze zoeken elkaar graag op, ook wanneer ze niet zingen.
Uit het park komt overigens nog meer apennieuws. Zo wordt er momenteel druk gebouwd aan een nieuw, groen themagebied, genaamd De Chimpanseevallei. Midden tussen de bomen krijgt de huidige groep drie keer meer klim-, klauter- en bewegingsruimte dan ze nu hebben. Bovendien kun je als bezoeker de apen van alle kanten bewonderen en valt er veel te leren over deze primaten. Helemaal bijzonder: het dierenpark trekt bij de realisatie van de vallei op met Jane Goodall Instituut. Dit ga je ook terugzien in het themagebied. Aankomende zomer moet het klaar zijn!
Heb jij wel eens een mier geadopteerd bij het park? Dan is er goed nieuws: in het Honderdduizend Dierenhuis krioelt weer een nieuwe, succesvolle mierenkolonie door de buizen. De familie parasolmieren is nog klein, maar zal zeker gaan groeien. Het was nodig dat er een nieuwe kolonie van deze handige diertjes kwam, nadat de vorige kolonie was overleden. De opbouw van een nieuwe kolonie duurt jaren. Alleen de koningin kan eitjes leggen. Dit doet zij in de schimmelkamer. De soldaten beschermen de schimmel, terwijl de werksters verschillende ruimtes bouwen en continu met bladeren in de weer zijn. (foto’s: DierenPark Amersfoort)


Nieuws uit Beekse Bergen

De stokstaartjes van Beekse Bergen hebben hun verzorgers verrast, want er kropen ineens drie kleintjes uit het hol! Na een dracht van ongeveer tweeëneenhalve maand worden stokstaartjes in het kraamhol blind, doof en kaal geboren. De eerste weken weet je dus helemaal niet of er jonkies zijn of niet. Pas als ze zich na drie tot vier weken voor het eerst buiten het hol wagen, weet je dat ze er zijn en dat ze dan al een maand oud zijn. Met het goede weer zullen de kleintjes geregeld met hun familie buiten te bewonderen zijn. (foto: Manon Heesakkers/Beekse Bergen)

Nieuws uit ZooParc Overloon

De vrijwilligers van Stichting Wildlife in ZooParc Overloon hebben in 2023 een recordbedrag van € 26.000 euro ingezameld. Het bedrag komt ten goede aan drie natuurbeschermingsprojecten, namelijk BICO, het Sahara Conservation Fund en IBREAM binnen het thema Save our African Wildlife. Het thema werd geïnspireerd op de opening van twee verblijven in het park, namelijk die van de Wilde honden en de Mhorrgazelles. Uiteraard gaan de vrijwilligers ook in 2024 weer aan de salg voor Stichting Wildlife.
Vanaf 23 maart tot en met zondag 9 juni kun je wel een heel bijzondere expeditie volgen in het park, want dan geniet je er van Expeditie Bricks. Dit keer geniet je er maar liefst van ruim zestig dieren gemaakt van bouwsteentjes. En ze zijn levensecht en levensgroot. Dankzij deze bouwwerken kun je ook diersoorten bewonderen die niet in ZooParc wonen, zoals de orang-oetan en de neushoorn. Bij ieder bouwwerk vind je een bord met informatie over het aantal gebruikte steentjes, het aantal bouwuren en hoe zwaar het beeld is geworden. En natuurlijk leer je wat over de dieren die in steentjes zijn vereeuwigd.
Over nieuwe diersoorten gesproken: ZooParc verwelkomt deze zomer de nevelpanter! Het verblijf wordt gebouwd in themagebied Jangalee op de plek waar nu de krabbenetende wasberen wonen. Zij verhuizen dan naar themagebied Madidi. De komst van de nevelpanters past bij de wens van ZooParc Overloon om bij te dragen aan het behoud van bedreigde soorten. De nevelpanters leven in de natuur in Zuidoost-Azië, waar de soort kwetsbaar is. Het verlies van leefgebied is hiervan de grootste boosdoener. Met de komst van de nevelpanter hoopt het park een bijdrage te kunnen leveren aan het behoud van de diersoort in het wild. (foto’s: ZooParc Overloon)


Nieuws uit Apenheul

De nieuwe gorillaman Banjoko is in december aangekomen uit de Franse dierentuin ZooParc de Beauval in Apenheul. Banjoko is de opvolger van Bao Bao die met pensioen gaat. Bao Bao is 38 jaar en kampt met gezondheidsproblemen. Daarom was het nodig om een nieuwe leider te vinden. Deze werd gevonden in de 16 jarige zilverrug. Banjoko is in Frankrijk opgegroeid in een sociale groep, waar hij de leiderschapskwaliteiten van zijn vader heeft af kunnen kijken. En dankzij zijn broertje heeft hij ook geleerd hoe hij om moet gaan met jonge dieren. Hij was al leider van een bachelorgroep, dus hij heeft ervaring genoeg. Ideaal dus om in een nieuwe groep aan het roer te kunnen staan. Het is wel voor het eerst dat hij leider wordt over vrouwtjes, maar de eerste introducties zijn inmiddels goed verlopen.
Elders in het park, bij de bonobo familie om precies te zijn, is er een bonobo geboren! Het is het eerste jong van bonobo Pangi. Zowel de moeder als de baby maken het goed en zijn al lekker buiten geweest. Er is overigens ook een baardsakibaby geboren! Een primeur in Nederland, want nergens anders in Nederland is de baardsaki te bewonderen.
Het belooft een mooi nieuw seizoen te worden voor Apenheul. Dit nieuwe seizoen begint aankomende vrijdag 22 maart. Voor meer informatie kijk je natuurlijk op de website. (foto’s gorilla en bonobo: Apenheul/foto zilver-oeistiti: Berry de Nijs/Writing Berries)


Nieuws uit Dierenrijk

Het ijsberenwelpje Otis heeft onlangs het buitenverblijf verkent in Dierenrijk. De kleine kwam in november ter wereld en is het enige ijsbeertje wat in 2023 in Europa is geboren. Frimas en de kleine kwamen eigenlijk meteen na het openen van het kraamhol en binnenverblijf naar buiten om een frisse neus te halen. Natuurlijk liet ze haar kleine Otis niet alleen. Frimas en Otis zullen steeds vaker te zien zijn in hun buitenverblijf.
Overigens wordt er weer flink gebouwd in Dierenrijk. Het tijgerverblijf wordt verbouwd en wordt dubbel zo groot, want het oude cheetaverblijf wordt bij het nieuwe tijgerverblijf getrokken. De educatie rondom het verblijf wordt tevens verbeterd. In het ontwerp zal meer water wordt verwerkt, om zo het natuurlijke leefgebied van de Amoertijger te voldoen. Men hoopt dat het nieuwe verblijf in mei afgerond zijn. Dan zal ook het nieuwe tijgerkoppel uit Beekse Bergen naar het park verhuizen.
Om de beleving nog groter te maken, is het park ook begonnen met de bouw van een inclusieve waterspeeltuin. Deze moet samen met het nieuwe tijgerverblijf af zijn. De waterspeeltuin wordt heel spannend, want het lijkt alsof de kinderen in hetzelfde water als de tijgers spelen! Er komen waterpompen, gootjes om het water te verplaatsen en meerdere speelplassen. Delen van deze waterspeeltuin zal toegankelijk zijn voor kinderen met een beperking, zodat iedereen ervan kan genieten. (foto’s: Dierenrijk)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.