maandag 25 maart 2024

Goed Doel Save the Elephants

Olifanten zijn prachtige dieren. Ze zijn al eeuwen op aarde en hebben een diepgeworteld geheugen met vaste routes om van A naar B te komen. Soms worden deze oude routes een tijdje niet gebruikt, waardoor de mens er iets op of langs bouwt. Wandelt er dan toch een olifant nietsvermoedend over het pad, dan stopt deze echt niet, omdat jij er landbouwgrond van hebt gemaakt. Het is uiterst stressvol als olifanten daardoor ineens in een dorp staan of in de stad. Die stress is er voor mens en dier, waardoor het dier vaak aan het kortste eind trekt. Niet als het aan Save the Elephants ligt. Deze organisatie zet zich namelijk in voor het redden van de olifant en doet dat op meerdere manieren. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Save the Elephants

De missie van Save the Elephants is duidelijk: het veiligstellen van een toekomst voor olifanten, plus het in stand houden van de plek waar ze leven. Dit doen zij in de breedste zin van het woord. Zo zetten ze zich in tegen stroperij en illegale handel, maar ook om mens-dier-conflicten op te lossen. Een olifant die ineens bij je in de badkamer staat of je net verbouwde maïs plat walst, dat valt onder meer onder mens-dier-conflicten. Daarom wil Save the Elephants door middel van voorlichting en het betrekken van de bevolking bij het wel en wee van de olifant de mens laten zien hoe prachtig en belangrijk olifanten zijn in de wereld. En dat een tolerante relatie tussen de twee soorten echt niet onmogelijk is.

Elephants and Bees

Dat olifanten en mensen samen moeten kunnen leven, dat staat bij Save the Elephants als een paal boven water. Om ervoor te zorgen dat olifanten genieten van hun leefomgeving zonder de nabij gelegen boerderijen aan te doen voor een wandelingetje over de gewassen of een lekker hapje vers van het land, heeft Save the Elephants het project Elephants and Bees opgezet. Er zijn maar weinig dingen waar een olifant bang voor is; bijen behoren tot die korte lijst. Waarom ze er bang voor zijn is niet zeker, maar je kan je voorstellen dat een bijensteek in je slurf niet heel fijn is. Door bijenkorven rondom de velden te hangen, samen met draden die de komst van een olifant aankondigt bij de bijen, blijven de olifanten wel uit de buurt. De boeren hebben dan geen reden om de olifanten te schieten en kunnen de honingopbrengst ook nog eens verkopen. Een echte win-win situatie dus waarbij mens en olifant in harmonie leven.

Northern corridors project

In Kenia groeit de bevolking en daardoor wordt de leefruimte die mensen met grote zoogdieren delen een stukkie kleiner. Afrikaanse olifanten trekken rond om zo aan hun maaltje te komen. Hiervoor bewandelen ze eeuwenoude paden waar dan ineens steden, dorpen, boerderijen en wegen zijn aangelegd. Dit levert gevaar op voor de olifanten en voor de mensen die er wonen. Save the Elephants is daarom het project Northern corridors gestart. Een corridor is een doorgang die de olifanten dan kunnen nemen. Je kan het vergelijken met het herstel van de wildpaden in Nederland door middel van ecoducten. Om de routes die de olifanten nemen in kaart te brengen, heeft de organisatie halsbanden met een zendertje bij de olifanten omgedaan. Toen bekend werd waar de olifanten wandelen, kon de organisatie met de lokale bevolking en overheid praten om zo de olifantenpaden aan te leggen. Deze wegen zijn al gerealiseerd in wildparken Samburu, Shaba en Buffalo Springs. De routes zijn vastgelegd bij het plaatselijke kadaster, zodat ze niet weggehaald kunnen worden of erop gebouwd kan worden. Extra fijn: andere grote dieren gebruiken deze paden nu ook en zo laten mens en dier elkaar met rust.

Gesteund vanuit Nederland

Beide projecten worden onder meer gesteund door Stichting Wildlife, de natuurbeschermingsorganisatie van Beekse Bergen, Dierenrijk, ZooParc Overloon en AquaZoo Leeuwarden. Eerst ondersteunden zij vooral Elephants & Bees, maar met de komst van de drie kleine Afrikaanse olifantjes greep Stichting Wildlife de mogelijkheid aan om ook het Northern corridors project te ondersteunen. Wil jij meer weten over Save the Elephants, over de projecten die zij ondernemen of een donatie doen? Kijk dan op SavetheElephants.org.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.