maandag 4 maart 2024

Lente uitjes en Maart roert zijn staart

De meteorologische lente is afgelopen vrijdag 1 maart begonnen en hoe. Heerlijke zonnige dagen en lente temperaturen verwenden ons het gehele weekend. Het zorgt ervoor dat we er weer lekker op uit willen. Naar buiten! Het bos in (wel op de paden blijven natuurlijk) of naar een park. Wat je ook gaat doen, wees wel voorbereid, want maart, roert zijn staat! Plu en zonnebrandcrème in een tas? Dat is zeker geen overbodige luxe! (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Het echte lentegevoel

Als de zon dan in het begin van het jaar gaat schijnen en er al overal krokussen opduiken samen met dappere narcissen, dan gaat het bij mij wel kriebelen. Het geeft dat echte lentegevoel. Ik zoek dit vaak extra op door naar het park te gaan en daar bloemen te fotograferen. Uiteraard kan ik niet wachten totdat deze maand het jubilerende Keukenhof haar deuren weer opent. In de tussentijd geniet ik dus van de parken in de buurt en van de Stadsboerderij waar deze maand al jonge dieren te bewonderen zijn. Dus met dat echte lentegevoel vol lammetjes van schaapjes en geitjes, biggetjes en kalfjes komt het sowieso wel goed.

Uitje gepland, regent het pijpenstelen

Maart roert zijn staart is een gezegde waarmee wordt aangeduid dat de maand maart nog heerlijk wisselvallig en onvoorspelbaar kan zijn. Van regen naar zonneschijn (met prachtige regenbogen natuurlijk) is heel normaal. Ook kan er zomaar nog een sneeuw- of hagelbui vallen. Ga je naar een buitenuitje, zorg dan dat je voor de zekerheid een paraplu en regenponcho bij je hebt. En regenlaarzen, want dat stampt wel zo lekker in de plassen. Plan daarnaast een back-up uitje. Was je van plan om bijvoorbeeld naar een dierentuin te gaan, kies er dan een met voldoende overdekte mogelijkheden. Of ga naar een overdekte jungletuin, zoals Pantropica of Almere Jungle. En wat dacht je van een fijn bezoek aan een museum? Je dagje uit kan gewoon doorgaan, zorg gewoon voor een alternatief plan. Lekker thuis met een tafel vol bordspelletjes kan natuurlijk ook heel goed.

Uitjes uit winterslaap

Er zijn dagattracties die in de winter even dicht of beperkt geopend zijn geweest. In maart (de traditionele maand waarin vroeger alle dagattracties uit hun winterslaap kwamen) zijn deze uitjes vaak weer dagelijks open. Kasteelpark Born bijvoorbeeld is weer iedere dag te bezoeken. En dat geldt ook voor Dolfinarium, Taman Indonesia en Avifauna welke deze maand in de weekenden te bezoeken zijn en vanaf 29 maart weer iedere dag. Apenheul doet op 22 maart de poorten weer open, als de astronomische lente ook weer is begonnen. Boek vast een ticket, zodat je heerlijk van de voorpret kan genieten. Check ook de website van je favoriete uitje om zo te zien wat de huidige openingstijden zijn.

Aanraders voor Maart

Wil je nog een beetje van de winter genieten? Ga dan eens lekker skiën of snowboarden in Snowworld. Overdekt genieten doe je ook bij Miniworld Rotterdam en het nijntje museum. Bereid je vast voor op Pasen (31 maart en 1 april) en volg een leuke knutselworkshop bij je lokale handwerkwinkel. Of ga op een mooie dag gewoon naar een van de Leukste Uitjes van Nederland: DierenPark Amersfoort, Efteling of Toverland. Overigens vind je op de website van de ANWB nog meer toffe inspiraties voor leuke uitjes in Nederland voor maart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.