vrijdag 17 november 2023

Museumnieuws Nieuwe tentoonstellingen, Kidsproof musea en meer

O wat is er toch veel moois te zien in de Nederlandse musea! Vorige maand gaf ik al een update van wat er allemaal te zien is en vandaag krijg je nog meer toffe tips voor nieuwe tentoonstellingen om al dan niet met de Museumkaart te bezoeken. Daarnaast vind je vandaag nog Kort Nieuws uit de Nederlandse musea en een blokje met nieuwe aanwinsten. Hopelijk biedt het weer stof tot inspiratie om heerlijk van een dagje museum te gaan genieten. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Doggerland

In een ver verleden, tijdens de ijstijden van het pleistoceen, was de Noordzee geen zee, maar een landmassa. Het was toen mogelijk om naar Engeland te wandelen en over die steppe liepen wolharige mammoeten, wolharige neushoorns, wisenten, wolven en beren heerlijk van het ene naar het andere stuk. Over deze tijd gaat Doggerland, een reizende tentoonstelling die nu voor een jaar is neergestreken in Ecomare.nl. Uiteraard heeft de tentoonstelling nu een Texels tintje gekregen én is de wolharige neushoorn van het centrum weer even thuis in het museum. Ontdek hoe men 16.000 jaar leefde en hoe Doggerland onder de golven is verdwenen… (foto: Ecomare)

Keramiekprijs De Kei 2023

Zeg je Delft, dan zeg je keramiek. En niet alleen historisch keramiek. In Museum Prinsenhof Delft ontdek je tot en met 14 januari 2024 keramiek gemaakt door 15 hedendaagse kunstenaars. De tentoonstelling is onderdeel van de Keramiekprijs welke jaarlijks door Stichting Keramiek Promotie Delft (SKPD) wordt uitgereikt. De winnaar dit jaar is Rachel de Joode. Zij ontving een cheque ter waarde van 7.500 euro. Haar werk, aldus de jury, getuigt van een uitzonderlijke artistieke kwaliteit. Rachel brengt in haar werk keramiek, fotografie, schilderkunst en klei op een unieke manier samen. Deze expositie is het begin van een jaar lang keramiek in de spotlights in het Delftse museum onder de noemer ‘Maak keramiek mee’. Zo geniet je bijvoorbeeld vanaf februari 2024 van de tentoonstelling Pioniers in Keramiek. (foto: Museum Prinsenhof Delft)

COVERS, adventures in comic art

Van 26 november 2023 tot en met 19 mei 2024 geniet je bij Museum of Comic Art (MOCA) van de nieuwe tentoonstelling COVERS, adventures in comic art. Een boek mag je niet beoordelen op zijn of haar cover. Bij strips geldt juist het tegenovergestelde; je mag van een strip zeker verwachten dat de cover aantrekkelijk is en een kloppend beeld geeft van de inhoud. Tijd om eens aandacht te besteden aan de kunst van een goede cover. Sommige experts hebben het tot een ware wetenschap weten te verheffen, met hun eigen regels en trucjes. Zo zou de kleur paars niet verkopen, geel het altijd goed doen en moet ‘de held’ de lezer altijd recht in de ogen kijken. Dit alles ontdek je dus vanaf 26 november in het Noordwijkse museum! (foto: MoCa – Henk Kuijpers/Franka)

Max Wolff: van vluchteling tot bevrijder

In Airborne Museum At The Bridge in Arnhem ontdek je het bijzondere verhaal van Max Wolff en zijn familie. Woonachtig in Arnhem maakten zij een groot deel uit van de Joodse gemeenschap in de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten zij vluchten en zij weken uit naar Brussel. Zoon Max wilde iets doen en sloot zich uiteindelijk succesvol aan bij de geallieerde troepen in Normandië. Zijn verhaal is gevangen in een intieme tentoonstelling en is gratis te bezichtigen in At the Bridge. (foto: privécollectie Max Wolff)

LIEFDE. Overzichtstentoonstelling Zhanhong Liao

Museum Vlaardingen presenteert LIEFDE. Een overzichtstentoonstelling met werk van de Vlaardingse kunstenaar Zhanhong Liao. Liefde in de breedste zin van het woord staat centraal in het werk van de kunstenares die dit jaar haar 25-jarig jubileum viert. Zelf kwam ze ooit voor de liefde naar Nederland en sinds 1996 is zij trotse inwoner van Vlaardingen. Zij is een bevlogen en veelzijdig kunstenaar, haar werk varieert van abstracte schilderijen tot realistische portretten en van collages tot installaties en performances. In haar werk zoekt zij de verbondenheid tussen diverse culturen en bevolkingen. De tentoonstelling is te zien tot en met 18 februari 2024. (foto: Museum Vlaardingen)

Spreeuwendans

Een spreeuw komt nooit alleen en vliegt in grote getalen in prachtige patronen door de lucht. Tot en met 7 januari 2024 ontdek je in Natuurmuseum Fryslân hoe schitterend de spreeuwendans eigenlijk is, dankzij de bijzondere foto’s van Erik Hijweege. In de tentoonstelling zie je dynamische kunstwerken gemaakt door de spreeuwen in de lucht boven het Friese landschap. Is het een inkttekening van een walvis, eend of zeehond? Nee, het is een vliegformatie van honderden spreeuwen. Met verschillende spreeuwen uit de museumcollectie en diverse activiteiten voor kinderen wordt naast de pracht van de spreeuwendans ook de biologie achter dit bijzondere zwermgedrag uitgelegd. (foto: Natuurmuseum Fryslân)

Urban Artivism

In het museum voor straatkunst genaamd STRAAT, gevestigd op het NDSM-eiland in Amsterdam, geniet je momenteel van de tentoonstelling Urban Artivism. Tijdens je wandeling door het hele museum ontdek je 15 kunstwerken uit de STRAAT-collectie waarmee aandacht wordt gevraagd voor klimaatverandering. Pronkstuk vormt de gigantische flamingo-installatie van 7 meter hoog van de beroemde Spaanse straatkunstenaar en 'artivist' Dulk. Naast onderdeel van de expositie is de flamingo meteen een nieuwe aanwinst voor het museum. De flamingo vraagt extra aandacht voor het bedreigde leefgebied van de flamingo’s wereldwijd en in het bijzonder in het Spaanse natuurpark Albufera, nabij Valencia. (foto: STRAAT)

Brabant Bokaal 2023

Hendrik van der Aalst heeft de Brabant Bokaal 2023 ontvangen uit handen van Ina Adema, commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Hij ontving deze bokaal voor zijn jarenlange vasthoudende en veelzijdige inzet voor het Kempenmuseum De Acht Zaligheden in Eersel. Als vrijwillig conservator is hij sinds jaar en dag het boegbeeld van het museum. Gefeliciteerd, Hendrik! En dat je nog maar lang het boegbeeld van het museum mag zijn! (foto: Kempenmuseum de Acht Zaligheden)

NIEUW IN DE COLLECTIE

Het Van Gogh Museum heeft zijn collectie verrijkt met een prachtig schilderij van de Franse kunstschilder Jean-François Millet (1814-1875). Millet vormde een belangrijke bron van inspiratie voor Vincent van Gogh. Conservator Lisa Smit: “Een schilderij van Millet stond al lang op het wensenlijstje van het Van Gogh Museum. Met de aankoop van ‘Mest verspreidende boer’ (uit 1851) kan het museum aantonen hoe belangrijk Millet was voor Van Gogh en veel andere 19de-eeuwse kunstenaars.” *** Museum Prinsenhof Delft slaagde erin om op de veiling een bijzonder paar snoekterrines van Delfts aardewerk aan te schaffen. Met hun sprekende vormgeving, levendige beschildering en grote formaat vertegenwoordigen de verworven terrines het beste van wat er in Delft aan trompe l’oeil ( Frans voor ‘bedrieg het oog’) aardewerk werd gemaakt. Delfts aardewerk vormt een zwaartepunt in de collectie van het museum en werk van de Delftse aardewerkindustrie uit de 2de helft van de 18de eeuw ontbrak nog in de collectie. *** Het Limburgs Museum heeft een bijzondere schenking ontvangen. Het gaat om een omvangrijke muntschat van bijna duizend middeleeuwse munten uit Voerendaal in Zuid-Limburg. Richard Beleson uit San Francisco, die in augustus 2022 het Limburgs Museum bezocht, heeft de muntschat na een spannende biedingsstrijd op een veiling voor 50.000 euro gekocht en schonk deze aan het museum. De schat vormt een prachtige toevoeging op de collectie van het museum, want iets vergelijkbaars was tot op heden nog niet in de collectie te vinden.

foto's: Van Gogh Museum, Museum Prinsenhof Delft en Limburgs Museum

KORT NIEUWS

Dinsdag 14 november bezocht PvdA kamerlid Habtamu de Hoop Museum Kaap Skil waar hij een rondleiding kreeg langs de onderwaterschatten van onder andere het Palmhoutwrak door conservator Alec Ewing. Het belang van het beschermen van het maritieme erfgoed kwam hierbij zeer uitgebreid aan bod. *** Op de ramen naast de entree van het Maritiem Museum Rotterdam is een prachtige schildering te zien waarin de centrale boodschap die spoken word artist Britney Lindo als gastcurator voor het museum heeft geschreven in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt verbeeld. De scheepvaart heeft een cruciale rol gespeeld in ons koloniale- en slavernijverleden en al langere tijd heeft het museum aandacht voor dit onderwerp. Scan de QR-code bij de schildering en ontdek het verhaal van Britney. *** PostNL viert het Vermeerjaar 2023 met de uitgifte van twee postzegels met 24-karaats goud. Op beide postzegels staat het schilderij Meisje met de Parel van Johannes Vermeer. De genummerde limited edition van de gouden postzegel is zelfs voorzien van een echte zoetwaterparel en zit in een kopie van de lijst waarin het Meisje uit 1665 te zien is. Zo lang de voorraad strekt, is deze bijzondere zegel te koop via de webshop van het Mauritshuis.

foto's: Museum Kaap Skil, Maritiem Museum Rotterdam en Mauritshuis

KIDSPROOF MUSEA

Airborne Museum Hartenstein is uitgeroepen tot een van de 77 Kidsproof musea van Nederland! Een bijzondere titel. Kinderen zijn vooral heel enthousiast over hoe de geschiedenis van de Slag om Arnhem met onder meer een spannende speurtocht verteld wordt. Ook Museum Kaap Skil op Texel heeft deze titel in ontvangst mogen nemen. Kinderen roemen bij dit museum vooral dat je lekker zelf op ontdekking uit kan gaan en door middel van spelletjes en een toffe speurtocht van alles leren. En dat wordt zeker gewaardeerd! Er zijn nog 75 andere musea beoordeeld door kinderen in de Basisschoolleeftijd. Ben je op zoek naar een fantastisch uitje waar kinderen veel plezier aan beleven? Kijk op Museumkids.nl.

foto's: Airborne Museum Hartenstein en Museum Kaap Skil

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.