woensdag 8 november 2023

Bijzondere geboortes in de dierentuin

Hoera! Er zijn weer allemaal bijzondere dieren geboren in de Nederlandse dierenparken. Het is overigens altijd bijzonder wanneer een dierenpark een kleintje mag verwelkomen. Spannend is het overigens ook, want je weet maar nooit of de kleine de eerste dagen of weken goed doorkomt. Toch blijft het heel speciaal om dan zo een uk te zien opgroeien. In deze Dierentuinnieuws lees je meer over een aantal van deze geboortes van de afgelopen tijd. Enne… wanneer ga jij op kraamvisite? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Babyboom bij de Chimpansees

Chimpansee mama Tushi uit Burgers’ Zoo werd een beroemdheid nadat ze in 2015 een filmende drone uit de lucht mepte met een stok. Op 30 september heeft deze zorgzame 31-jarige dame een jong gekregen. Mama en jong maken het goed en ook de groep gaat er heel normaal mee om. Zo kan de kleine man van Tushi in alle rust opgroeien, al zijn ze wel te bezichtigen voor het publiek. (foto: Theo Kruse/Koninklijke Burgers’ Zoo).

Verrassing! In Beekse Bergen werd een West-Afrikaanse chimpansee geboren. Men wist niet zeker of mama Nadine nu in verwachting was of niet of wanneer de kleine zou komen. En de verwarring werd groter toen een eerder positieve zwangerschapstest toch negatief leek te zijn. Met de nadruk op leek, want Nadine beviel in alle rust in de vroege ochtend van 24 oktober van haar kleine. Het is nog niet duidelijk wie de vader is, maar dat zal later aan de hand van wat haartjes wel worden getest, want dat is essentiële informatie voor het managementprogramma. (foto: Safaripark Beekse Bergen)

Een paar dagen later werd op 29 oktober weer een chimpje geboren in Burgers’ Zoo. Laura, afkomstig uit een Deense dierentuin en nog geen jaar woonachtig in het Arnhemse dierenpark, werd al kort na de introductie bij de groep zwanger. Het is de eerste keer dat ze een kleine heeft gekregen, dus wordt ze door de verzorgers goed in de gaten gehouden. In ieder geval krijgt Laura voldoende steun van de groep en kan ze afkijken bij mama Tushi. (foto: Mira Meijer/Koninklijke Burgers’ Zoo)

Nog een verrassingschimpansee zag het levenslicht in DierenPark Amersfoort. De verrassing was extra groot, omdat de mannetjes anticonceptie krijgen. Dit wil dus overigens niet zeggen dat een zwangerschap onmogelijk is. Zo bewees moeder Chura die eind oktober dus beviel van haar kleintje. Chura is een ervaren moeder, de kleine is immers al haar derde jong en ze pakt de rol van mama weer moeiteloos op. De kleine is een mannetje en heet Obi. (foto: DierenPark Amersfoort)

De West-Afrikaanse chimpansee wordt ernstig bedreigd in zijn voortbestaan in het wild. De toestand is zelfs kritiek. De vier kleintjes vormen dus een mooie aanvulling op de schaduwpopulatie die in dierenparken via het Europese managementprogramma wordt beheerd.

Geboren in ZooParc Overloon

Deze pluizebol is een Chileense flamingo en het is de eerste keer dat deze vogelsoort in ZooParc Overloon uit het ei is gekropen. En dan ook maar meteen uit twee eieren. Beide zijn eind september geboren en maken het goed. Ze vallen op in de groep, omdat ze nog wit zijn van kleur. Het park denkt dat de succesvolle geboortes zijn voortgekomen uit het feit dat de groep nu een stuk groter is. Hopelijk zullen er nog velen in de komende jaren volgen. (foto: ZooParc)

Net zo bijzonder is de geboorte van een zeldzame Netgiraffe in het park. Het is de eerste giraffe die ooit in het dierenpark ter wereld kwam, wat het extra speciaal maakt natuurlijk. De netgiraffe komt in het wild voor in onder meer Noord-Kenia, Somalië en Zuid-Ethiopië. Echter wordt het leefgebied steeds kleiner en kleiner. Dit en de jacht op de netgiraffe zorgen ervoor dat de dieren met uitsterven worden bedreigd. De kleine van ZooParc gaat er samen met het nageslacht van andere dierenparken voor zorgen dat er een gezonde reserve-populatie ontstaat. Het netgiraffekalf werd op 31 oktober geboren en is het eerste jong voor moeder Limber en vader Kay. Het was dus even spannend hoe moeders het zou oppakken, maar ze doen het beide uitstekend. (foto: ZooParc)

Geboren in DierenPark Amersfoort

Naast een chimpanseetje zag in DierenPark Amersfoort ook een krokodilstaarthagedis het levenslicht. Het is voor het eerst dat deze bedreigde diersoort ter wereld kwam in het park. De oorspronkelijk Chinese diersoort leeft in het Honderdduizend Dierenhuis en wordt in het wild bedreigd met uitsterven. De kleine is echt een kopie van zijn ouders, maar krijgt later pas een donkerdere kleur en rode stipjes. Bijzonder aan deze reptielen is dat ze eierlevendbarend zijn. Dat betekent dat de eieren in het lichaam van de moeder wordt uitgebroed en de hagedissen levend worden geboren. Ze kunnen ook direct zwemmen en zijn na de geboorte meteen zelfstandig. (foto: DierenPark Amersfoort)

Ook is er een buidelkonijn geboren in de Amersfoortse dierentuin. De eerste vier maanden zit de kleine eerst veilig verstopt in de buidel van zijn moeder, maar inmiddels springt het jong al lekker rond door De Nacht. Het is nog niet bekend of het om een mannetje of vrouwtje gaat. De kleine is oud genoeg om de omgeving te ontdekken en vast voedsel te eten, maar wijkt nog niet ver van de zijde van zijn (of haar) moeder. Helaas worden deze aan de kangoeroe verwante dieren in het wild ernstig bedreigd. Des te mooier dat de kleine is het park is geboren. (foto: DierenPark Amersfoort)

Geboren in AquaZoo Leeuwarden

Het jarige AquaZoo Leeuwarden verwelkomde dit jaar al vier tijgerwelpjes, onlangs is op 15 oktober ook een witgezichtsaki geboren in het park. Moeder en het jong maken het goed. Het was geen verrassing dat de kleine geboren zou worden. De verzorgers hadden namelijk al gezien dat het vrouwtje iets dikker was geworden. Het koppeltje heeft al vaker een kleintje gehad en ook nu gaat het heel goed om de kleine. Of het een mannetje of vrouwtje is, is nog niet te zien. Pasgeboren saki’s hebben namelijk dezelfde gezichtstekening en kleuren als de moeder. Pas na twee tot drie maanden verandert dit. Is het een meisje, dan blijft het op de moeder lijken, is het een mannetje dan wordt het gezichtje wit. (foto: AquaZoo Leeuwarden)

Geboren in Ecomare

Hoe schattig is dit? Er zijn gewoon egeltjes geboren bij Ecomare op Texel. Het was een hele verrassing voor de dierverzorgers van het opvangcentrum dat een pas opgevangen mama egel ineens zeven piepkleine egeltjes wierp. Eentje heeft het helaas niet overleefd, maar de andere zes doen het prima. Moeder egel belandde in de opvang doordat ze vast had gezeten in een hek met haar hoofd. Inmiddels is ze kerngezond en kunnen de kleintjes volop bij haar drinken. Mama en haar kroost mag voorlopig nog even in het opvangcentrum blijven. Een geluk bij een ongeluk, want het is eigenlijk te laat in het seizoen voor kleine egeltjes om te overleven. Hoelang het gezinnetje in de opvang blijft, is nog niet bekend. In ieder geval zal de winter worden afgewacht en wellicht gaan ze binnenkort naar een ander opvangcentrum. Ecomare verzorgt in principe namelijk alleen de eerste opvang voor kleine zoogdieren die op Texel worden gevonden. (foto: Ecomare)

Geboren in Beekse Bergen

De eerste van drie Afrikaanse olifantjes werd deze week geboren! De kleine zag afgelopen zaterdag 4 november het levenslicht in het Safaripark. De moeder is Pina-Nessi en dit is haar eerste kalfje. Het is al duidelijk dat het om een vrouwtje gaat en ze heeft de prachtige naam Mosi gekregen, wat eerstgeborene betekent. Pina-Nessi en Mosi maken het hartstikke goed. Ook de andere olifanten in de groep doen het uitstekend. De moeder van Pina-Nessi, Punda, en de zus, Bongi, verwachten de komende maanden ook nog een kalfje. De vader van Mosi en de aanstaande kalfjes is de Spaanse Yambo; een ware Casanova zo blijkt. Ondertussen krijgen Pina-Nessi en haar Mosi alle rust en ruimte en is kraamvisite beperkt mogelijk. (foto: Mariska Vermij-van Dijk/Beekse Bergen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.