vrijdag 10 november 2023

Uitgelicht Dierenparken in Winterrust

Toen ik een klein meisje was, was het eigenlijk heel normaal dat na de herfstvakantie de meeste uitjes in de buitenlucht de deuren sloten om pas in het voorjaar weer open te gaan. De dierentuinen gebruikten deze tijd vooral om onderhoud te plegen aan verblijven en infrastructuur. In pretparken werden attracties onderworpen aan groot onderhoud, zodat in het voorjaar iedereen weer van een leuke dag kon komen genieten. Langzaamaan kwam de vraag voor een opening tijdens de Kerstvakantie en bezoekers gingen steeds meer vragen waarom de parken niet gewoon open waren in het overduidelijke laagseizoen. Ja, waarom eigenlijk niet? Veel dierentuinen (en andere uitjes) zijn daarom toch het hele jaar door open. Veel, maar niet allemaal. Deze dierenparken houden winterrust en zijn niet of beperkt open de komende tijd. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Apenheul

De meeste apen zijn niet gebouwd voor de kou. Okay, de berberaapjes van Apenheul zullen het in de winter best lekker vinden om te foerageren in de sneeuw of vrieskou, maar gorilla’s, doodshoofdaapjes, bonobo’s, maki’s en alle andere tropische apen blijven liever binnen. Daarom is het park gesloten tot en met 21 maart 2024 en gaat het in de lente weer open. Uiteraard mogen de apen op mooie dagen gewoon een frisse neus halen in het park, maar dan wel in alle rust. Voor zakelijke evenementen is het park overigens wel geopend. Check de website Apenheul.nl voor alle details en leuke weetjes over de dieren natuurlijk.

Avifauna

De tropische bewoners van Vogelpark Avifauna houden er in de wintertijd van om lekker een beschut plekje op te zoeken en meestal is dat binnen. Omdat de dieren dus minder zichtbaar zijn en er in de periode tussen de herfst- en Kerstvakantie weinig bezoekers komen, is het park alleen in de weekenden geopend. Alleen in de Kerstvakantie en straks de Krokusvakantie zal het park wel dagelijks geopend zijn voor bezoekers. Alle informatie hierover is te vinden op de website Avifauna.nl.

Dolfinarium

Waterkoud kan het zijn in de wereld van de zee en daarom is het Dolfinarium tot en met Eerste Kerstdag gesloten sinds het einde van de herfstvakantie. Vanaf Tweede Kerstdag tot en met 7 januari, met uitzondering van 31 december en 1 januari, is het park dit jaar nog geopend. Het park opent de reserveringsmogelijkheden weer voor seizoen 2024 vanaf eind januari. Online is er overigens nog veel leuks te beleven: Dolfinarium.nl.

Vlinders aan de Vliet

Net als Apenheul is Vlinders aan de Vliet ook helemaal gesloten tijdens het winterseizoen. De vlindertuin is weer geopend vanaf 17 februari 2024 en sluit dan weer haar deuren na 3 november 2024. Vlinders vliegen het liefst als de zon schijnt en aangezien de dagen nu korter en donkerder zijn, zijn er maar weinig fladderaars om te bewonderen. Op VlindersaandeVliet.nl blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen in deze vlindertuin.

Zoo Veldhoven

Zoo Veldhoven heeft ook tijdelijk de deuren gesloten en zal op 1 maart 2024 weer opengaan. In het park wonen vooral tropische vogels en diersoorten, dus een tijdelijke sluiting, zodat de dieren lekker warm binnen kunnen blijven, is geen overbodige luxe voor hen. Het vrolijke park biedt in de tussentijd leuke weetjes op de website en de Facebookpagina van het park. Meer weten? Kijk dan eens op de vrolijke website: ZooVeldhoven.nl.

Deltapark Neeltje Jans

Net als het Dolfinarium is Deltapark Neeltje Jans voor het grootste gedeelte van de wintertijd gesloten. Voor november zijn er nog een aantal weekendopeningen en deze kunnen in het nieuwe jaar weer terugkomen, maar die data staan nog niet vast. Het is daarom aan te raden om via NeeltjeJans.nl in de gaten te houden wanneer en of het park geopend is. In het nieuwe seizoen geniet je weer dagelijks van de onderwaterwereld van dit park.

Best Zoo

Best Zoo in Best neemt ook een winterbreak en is tussen 1 november tot 1 maart 2024 alleen geopend in de weekenden en tijdens de schoolvakanties van regio zuid. Dat betekent dat het park in de Kerst- en Krokusvakantie wel geopend is, behalve op Eerste Kerstdag en 1 januari. Alle informatie over dit dierenpark plus de openstelling tijdens de wintertijd vind je ook op BestZoo.nl. Handig om vast een uitje te plannen.

Berkenhof’s Tropical Zoo

Tijdens de wintertijd is de Tropical Zoo geopend op woensdagen, zaterdagen en zondagen. Er zijn dus nog genoeg dagen waarop je dit gezellige dieren- en speelpark kan bezoeken. Gedurende de schoolvakanties van regio zuid (Kerst- en Krokusvakantie) is het park ook geopend, maar niet op Eerste Kerstdag of Nieuwjaarsdag. Weten wanneer je een bezoekje kan plannen aan het park dit jaar en volgend jaar? Check TropicalZoo.nl.

Taman Indonesia

De tropische tuin vol Aziatische vogels, zoogdieren en reptielen is momenteel ook gesloten vanwege de wintertijd. In april zal het park de deuren weer openen. Voor de meest recente openingstijden, acties en de leuke webshop ga je naar Taman-Indonesia.nl. Op hun Facebookpagina en natuurlijk Instagram worden mooie foto's gedeeld en andere leuke weetjes. Zo blijf je op de hoogte van dit gezellige park in Kallenkote.

Texel ZOO

De Texel ZOO sluit de gehele winter de deuren en zal in de voorjaarsvakantie weer open zijn. De vlindertuin, tropische vogels, zoogdiertjes, uilen en roofvogels blijven nu lekker warm binnen, terwijl het onstuimige winterse weer zijn gang gaat op het eiland. Op de website TexelZOO.nl lees je ondertussen van alles over de bewoners van dit gezellige dierenpark. Of plan direct je volgende uitje in de agenda, want reserveren hoeft niet.

Aanrader: check altijd de website van je favoriete dierentuinuitje voor de meest actuele informatie, zoals openingstijden, onderhoud, drukte en meer. Of bel het uitje voor meer informatie.

Zijn er nog dierenparken die niet in dit artikel zijn opgenomen in Nederland, maar wel (gedeeltelijk) sluiten tijdens de wintertijd? Laat het gerust weten via het reactieformulier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.