donderdag 23 november 2023

Stadsbeeld Spring

Een tijdje geleden maakte ik een speciaal fotografie rondje door de regio Zeist, Doorn en Rijssenburg voor deze rubriek. Hoewel ik bij de kerk in Doorn vooral speciaal voor Simon Vestdijk kwam, ontdekte ik daar een bonusstandbeeld van een boom. De boom staat vlakbij de schrijver en voor het gemeentehuis van Doorn en geeft in gestileerde vorm de belofte van de lente weer. Zelfs op een druiligere herfstdag geniet je zo van een beetje lente... (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Spring

gemaakt door: Piet Warffemius
gemaakt van: corten staal
bestaat uit: een gestileerde boom
staat op: het Kerkplein, Doorn
staat daar sinds: 28 april 2010

Spring (lente)

Spring heeft niets met springen te maken, maar met de lente. De kunstenaar gaf het werk met de Engelse benaming een meer internationale uitstraling. De boom geeft een universeel beeld van een boom in de knop. Klaar om onder het licht van de lentezon uit te lopen en de blaadjes te doen uitkomen, zodat het een kroon heeft gedurende de zomer. Lente staat voor een nieuw begin. Dat is een mooie symboliek, vooral als je weet dat het standbeeld op het Kerkplein is geplaatst ter ere van een nieuw begin; de herinrichting van het plein. Leuk om te weten is dat je het beeld van Simon Vestdijk later is geplaatst met uitzicht op de boom. Beiden zijn in een beeld te vangen. En wie weet haalt de schrijver wel inspiratie voor een nieuw begin uit deze boom.



Piet Warffemius

Piet Warffemius (Den Haag, 14 februari 1956) is een beeldend kunstenaar uit Nederland. Als kunstenaar is hij bekend onder zijn achternaam, Warffemius, waarmee hij zijn werk signeert. Geboren en getogen in Den Haag studeerde hij aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in zijn woonplaats. Hij werkte na zijn opleiding als schilder, graficus, keramist en natuurlijk als beeldhouwer. Zijn werk wordt vooral aangekocht door grote bedrijven, waaronder Rabobank, ING Bank, KPN, de Nederlandse Spoorwegen en Nationale Nederlanden. In de beeldentuin van Kunstgenootschap Vlietstreek bevindt zich ook werk van Warffemius opgenomen in de Caldic Collectie. In 1997 won hij de Jacob Hartogprijs en in 1980 Godonprijs. Warffemius maakt vaker sculpturen van bomen. Zo staat in Park Sytwende te Voorburg een sculptuur met de naam Bomen en in Amsterdam vind je de Dichotoom.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.