maandag 27 november 2023

Goed Doel World Land Trust

Deze maand staat de Britse organisatie World Land Trust centraal. Een van de bekendste ambassadeurs van deze natuurbeschermingsorganisatie is niemand minder dan David Attenborough. Al sinds het begin heeft deze natuurdocumentairemaker zich verbonden aan de WLT (de afkorting waaronder de organisatie ook bekend is). Ze doen heel veel in de wereld en in het Verenigd Koninkrijk zelf. Onder meer door aankoop van land en het actief beschermen van dieren en natuur. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Sinds 1989

World Land Trust (afgekort dus WLT) werd in 1989 opgericht door natuurbeschermers John Burton en Gerard Bertrand. WLT is niet altijd de naam van de stichting geweest. Het startte met de naam Programme for Belize, omdat men zich vooral voor de natuur en dieren in Belize inzette. Tussen 1994 en 1996 werd de naam even veranderd naar World Wide Land Conservation Trust, om daarna door het leven te gaan als World Land Trust, wat de lading van deze organisatie beter dekt. Wat ze doen was (en is) baanbrekend: fondsen werven om lang mee aan te kopen met als enige en expliciete doel; Natuurbehoud. De donateurs van het eerste project leverde zoveel op dat men 110.000 hectare bedreigd tropisch regenwoud kon aankopen in Belize. Dit deden zij in samenwerking met de Massachusetts Audubon Society. Overigens deden deze Amerikaanse partners nog meer; zij deden ook een genereuze startdonatie van $ 10.000 dollar, waardoor John en Gerard het eerste kantoor in het Verenigd Koninkrijk kon openen.

Van Belize naar de Filippijnen

Het tweede project waarmee WLT zich op de kaart zette als serieuze natuurbeschermingsorganisatie werd onder de aandacht gebracht in 1993. De ontwikkeling van het toerisme op Danjugan Island leverde namelijk veel gevaar op voor de natuur. Het is een van de Filippijnse eilanden waar juist veel verschillende diersoorten en planten leven. De Trust zamelde genoeg geld in om de Philippine Reef and Rainforest Conservation Foundation Inc. in staat te stellen het hele eiland te kopen. Dit wordt tot op de dag van vandaag nog steeds door die organisatie volledig beheerd en dus beschermd. En de rest is eigenlijk geschiedenis.

Land aankopen ter bescherming

Sinds de oprichting in 1989 heeft de WLT lokale natuurbeschermingspartners in meer dan 30 landen ondersteund en fondsen geworven om enkele van ’s werelds biologisch belangrijkste en meest bedreigde habitats te beschermen. Het aankopen van land maakt het verschil. WLT was de eerste organisatie die tot deze actie overging. De stukken land die worden gekocht, zijn geen eigendom van de WLT, maar van de lokale partners. Daarnaast probeert WLT samen met die lokale organisaties de natuur te herstellen. Bijvoorbeeld door het planten van bomen en het weer aansluiten van de versplinterde leefomgeving van verschillende dieren.

Help mee

Op de website WorldLandTrust.org lees je van alles over de landen en projecten waar WLT werkzaam is. Als stichting zijn ze afhankelijk van giften en donaties. Dit kan bijvoorbeeld door vriend te worden van World Land Trust of door eenmalig een donatie te doen. In het Verenigd Koninkrijk werkt WLT samen met verschillende dierenparken en natuurbehoud organisaties. Via deze parken kun je soms souvenirtjes kopen waarvan een deel ten goede komt aan WLT. Denk bijvoorbeeld aan Oceanarium The Bournemouth Aquarium, The Curraghs Wildlife Park en West Midland Safari & Leisure Park. In Nederland steunt Stichting Wildlife, de overkoepelende natuurbeschermingsorganisatie van Beekse Bergen, Dierenrijk, AquaZoo en ZooParc, verschillende projecten van WLT.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.