maandag 25 september 2023

Goed Doel International Rhino Foundation

Afgelopen vrijdag 22 september was het de Internationale dag van de Neushoorn. Neushoorns worden in het wild met uitsterven bedreigd, alleen maar omdat er mensen zijn die denken dat een neushoornhoorn magische krachten bevat. Gelukkig zijn er meer mensen in de wereld die de neushoorn willen behoeden voor dit tragische lot. Ook dierenparken werken hier aan mee en zetten verschillende stichtingen zich in voor deze prachtige dieren. Een van die stichtingen is de Internnational Rhino Foundation welke is gevestigd in Texas. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Voor alle neushoorns

Er zijn verschillende neushoorns in de wereld te vinden. Zo zijn er Indische, Javaanse en Sumatraanse neushoorns te vinden in Azië en in Afrika wonen de witte en zwarte neushoorn (ook bekend als breedlip en puntlip neushoorns). De Texaanse stichting zet zich in voor al deze neushoorns.

Actief beschermen op locatie

De International Rhino Foundation heeft dan wel een thuisbasis in de Verenigde Staten; de medewerkers werken uiteraard op locatie hard om de neushoorns te beschermen, de bevolking te informeren en om de lobby in de politiek actueel te houden. Dit doen ze door gericht te kijken waar er meer gedaan moet en kan worden. En dat doen zij samen met allerlei kleine en grote instanties. Voor de vijf overgebleven neushoornsoorten is de hoogste prioriteit om actief antistropersactiviteiten te versterken. Daarnaast kijkt men naar het handhaven van intensieve monitoring en actief beheer van wilde populaties. Dit doen zij uiteraard met de lokale bewoners. Door de lokale bevolking hierbij te betrekken, biedt de stichting ze vaak een inkomen, zodat ze actief zullen blijven helpen.

Leefgebied herstellen

Naast stropersactiviteiten verijdelen, werkt de International Rhino Foundation ook hard aan het herstel van het leefgebied. Zo wordt in samenwerking met Way Kambas National Park delen van het regenwoud in Sumatra weer van bomen voorzien. Daarnaast kijkt men naar het verwijderen van invasieve exotische indringers. Op Sumatra bevindt zich overigens ook een neushoornreservaat van 250 hectare groot. Dit deed zij in samenwerking met de lokale NGO Yayasan Badak Indonesia (YABI), die momenteel het SRS beheert, het Indonesische ministerie van Milieu en Bosbouw, het Way Kambas National Park en Taman Safari International. Bij het SRS wonen de enige reproductief levensvatbare Sumatraanse neushoorns in gevangenschap ter wereld! Deze acht dieren worden hier uiteraard heel goed verzorgd en in de watten gelegd.

Handel in hoorns verminderen

Een ander heel belangrijk onderdeel van het werk van de International Rhino Foundation is het verminderen van de vraag naar hoorns in China en Vietnam. In deze landen worden nog steeds veel traditionele geneesmiddelen gemaakt van deze hoorns. Ze proberen door middel van strategische berichtgeving een negatief beeld te creëren voor het hebben van een hoorn als statussymbool of voor het consumeren van producten waar de hoorn in is verwerkt. Daarnaast richten ze zich op medicinale gebruikers door te benadrukken dat de hoorn geen bewezen farmaceutische waarde heeft.

Help mee

Ben je ook gek op neushoorns en vind je dat ze vooral niet mogen uitsterven in het wild? Op de website Rhinos.org vind je nog veel meer informatie over de projecten van de International Rhino Foundation en natuurlijk hoe jij een steentje zou kunnen bijdragen. Zo kun je een (eenmalige) donatie doen, lid worden van Team Rhino en zelfs een neushoorn symbolisch adopteren. Of koop een souvenir in de shop. Dierenparken als Beekse Bergen en Dierenrijk doneren overigens ook aan deze stichting. Kijk maar eens op StichtingWildlife.nl voor meer informatie.

Nog meer neushoorns

Op mijn website heb ik al meerdere malen over de Internationale dag van de Neushoorn geschreven. Wil je meer weten? Lees deze dan nog even na:
22 september Wereld Neushoorn dag (editie 2013)
Internationale Dag van de Neushoorn (editie 2015)
Internationale Dag van de Neushoorn (editie 2017)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.