woensdag 20 september 2023

Zeekoetje geboren in Burgers’ Zoo

Heuglijk geboortenieuws uit Burgers’ Zoo! Er is vandaag (20 september) een zeekoetje geboren in Burgers’ Mangrove. Wist je dat er maar acht dierenparken zijn in Europa waar je deze prachtige dieren kan bewonderen? Tot vandaag woonden er 24 mannetjes en 16 vrouwtjes (40 dieren in totaal dus) in deze parken, maar dankzij de geboorte van de jongste telg zijn dat er nu 41. En wat is het een mooi diertje. De foto hiernaast komt uit mijn eigen archief; de foto’s van Burgers’ Zoo zelf vind je als je verder leest. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – foto’s in artikel: Koninklijke Burgers’ Zoo)

4 zeekoeien in Burgers’ Zoo

In Burgers’ Zoo wonen nu vier zeekoeien: mama (een Deense uit Odense), papa (een Fransman uit Beauval), de nieuwe telg en het jong wat anderhalf jaar geleden werd geboren (die zie je op de eerste foto van dit artikel). Vlak na de geboorte duwt mama haar jong al naar het oppervlak, zodat hij (of zij, dat weten we nog niet) kan ademhalen. De kleine zwemt al stevig met mama mee en drinkt goed. Over een paar weekjes zal het jong al voorzichtig aan vast voedsel gaan knabbelen, zoals waterplanten. Daarnaast blijft het jong nog twee jaar zogen bij zijn moeder.



Lastig voorspellen

Wist je dat Caribische zeekoeien een gemiddelde draagtijd van 12 maanden hebben? De ene keer kan een jong na 11 maanden al geboren worden en een andere keer pas na 13. Daarom is het lastig om te voorspellen wanneer de kleine geboren zou worden. Door observaties van bijvoorbeeld het gedrag van een vrouwtje, weten dierverzorgers en biologen vaak wel of een bevalling eraan zit te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.