donderdag 21 september 2023

Stadsbeeld Uil

Een tijdje geleden heb ik een rondje Utrechtse Heuvelrug gemaakt op zoek naar bijzondere standbeelden. Een daarvan is deze bijzonder grote uil, welke naast een basisschool te vinden is. Hoe gaaf is dat eigenlijk, dat er zo een mooi beeld dag in, dag uit gewoon voor de deur van school staat. En het is een prachtig standbeeld om te zien. Omdat uilen behoren tot mijn favoriete vogels is het deze maand tijd voor Uil, een standbeeld uit mijn geboortejaar (hoe toepasselijk deze maand). (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Uil

gemaakt door: Rien Goené
gemaakt van: brons op een heuvel van keien
bestaat uit: een uil staand op een berg van keien
staat aan: Jagersdreef/St. Hubertslaan voor Basisschool De Uilenburcht
staat daar sinds: 1978

Uil bij de Uilenburcht

Hoe de Uil op zijn keien voor de school terecht gekomen is? Daar kon ik niet achter komen. Waarschijnlijk zijn beeld en naam van de school onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Een uil staat overigens ook voor wijsheid en leergierigheid, dus is het een mooi symbool voor een basisschool. De uil zelf is best groot en torent een stukje boven je uit dankzij zijn grote berg met keien. De uil is van gegoten brons, terwijl de sokkel van keien uit echt steen bestaat. De combinatie zorgt ervoor dat het ergens een heel natuurlijk geheel is geworden. De uil lijkt op een kerkuil, een uilensoort die in de buurt nog wel eens wordt gespot. Aandachtig kijkt hij voor zich uit, waardoor het een indringend, prachtig standbeeld is om even bij stil te staan.



Rien Goené

Op 20 juli 1929 werd onder de naam Marinus Adrianus George Goené een aanstaand kunstenaar te Utrecht geboren. Zijn roepnaam werd Rien en Rien was een begaafd beeldhouwer, schilder en tekenaar. Hij overleed in Utrecht op 13 juni 2013. In 1947 genoot hij een opleiding aan de Utrechtse kunstacademie Artibus waar hij opgeleid werd door enkele prominente kunstenaars, namelijk Mar Diemèl (schilderkunst), Piet Jongbloed (boetseren) en Abram Stokhof de Jong (monumentale kunst). De onderwerpen die hij aansneed in zijn werken kunnen worden geschaard onder het boerengenre, figuurvoorstelling, straatscène en stilleven. Hij bracht dit de ene keer heel abstract en de andere keer juist figuratief, zoals Uil. Tijdens zijn leven exposeerde Rien geregeld, zowel in Nederland als tot ver over de grens. Zo kent men zijn werk in België, Duitsland, Denemarken, Zweden, Zwitserland en de Verenigde Staten. Hij werkte zijn hele leven vanuit Utrecht. Door heel Nederland zijn er verschillende werken in de openbare ruimte van zijn hand te bewonderen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.