maandag 21 september 2015

Internationale Dag van de Neushoorn

Als ik aan de neushoorn denk, dan denk ik allereerst aan Prins Bernhard en André van Duin. In een interview voor de marathon uitzending voor het Wereld Natuur Fonds begin jaren 90 van de vorige eeuw. Ik hoor Prins Bernhard nog met zijn Duits accent ‘Neushohn’ zeggen wat André kopieerde. Een prachtig moment, want iedere keer dat ik een neushoorn zie in de dierentuin, hoor ik de Prins in mijn hoofd en denk ik nog aan het WNF. Morgen, 22 september, is het de Internationale Dag van de Neushoorn. Een dag om allemaal even stil te staan bij de neushoorns, samen met alle dierenwelzijnsorganisaties. Want stroperij voert nog steeds hoogtij. In Nepal heeft men het voor elkaar dat er 0% neushoorns gestroopt worden. En dat al een flink aantal jaren op rij. Een heel goede zaak, want die neushoorn hoorn is eigenlijk helemaal niet bijzonder. En het wordt tijd dat de hele wereld dat inziet. Want ik bewonder neushoorns graag in de dierentuin, maar ze moeten in het wild zeer zeker blijven voortbestaan. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – DierenPark Amersfoort)


Wist je dat…

…er vijf verschillende soorten neushoorns bestaan? Je hebt de zwarte, de witte, de Javaanse, de Indische en de Sumatraanse neushoorn. Dat zijn nog vijf soorten van de zeker 165 soorten die er op aarde hebben rondgelopen, waaronder de wolharige neushoorn. De zwarte en witte neushoorns leven in Afrika, de andere soorten in Azië.

Indische neushoorn in DierenPark Amersfoort & Witte neushoorn in Dierenpark Emmen

…de wolharige neushoorn leefde zo’n 500.000 jaar tot 10.000 jaar voor Christus en zwierf met zijn gezin over de toendra. De ijstijd was in volle gang en met zijn dik behaarde vacht (vergelijkbaar met die van de wolharige mammoet) had hij daar geen last van. De toendra strekte zich in die tijd ook uit over Nederland. Daarom zijn er fossielen van deze prachtige dieren teruggevonden in wat nu de Noordzee is. De wolharige neushoorn is waarschijnlijk door de klimaatveranderingen en het bejagen door de mens uitgestorven. De Sumatraanse neushoorn is overigens een directe afstammeling en heeft ook aardig wat haar op zijn lijf.

Beelden van wolharige neushoorns bij Giants of the Ice Age

…de hoorn of hoorns van de neushoorn helemaal niet bijzonder zijn. Uiteraard zijn ze imposant en zeer mooi om te zien, maar ze bevatten geen magische krachten. Als dat het geval zou zijn, dan zouden we van onze eigen nagels namelijk ook medicijnen kunnen maken. Neushoorn hoorns bestaan namelijk uit exact dezelfde stoffen als menselijke nagels. De hoorn blijft een leven lang groeien, maar slijt wel in de tussentijd.

Imposante hoorns uit Dierenpark Emmen & Allwetterzoo

…neushoorns erg slechtziend zijn. Ze zijn voornamelijk bijziend. Vanaf 10 meter zien ze het verschil niet meer tussen een mens, boomstronk, auto of ander dier. Deze lobessen zouden je daarom ook niet zomaar aanvallen – behalve als ze ineens van je schrikken. Omdat het zicht niet zo best is, hebben ze wel andere goed ontwikkelde zintuigen: de neus en de oren. Met hun grote neusgaten kunnen ze al op een kilometer afstand ruiken – mits de wind goed staat. De oren kunnen apart van elkaar draaien om zo geluid op te vangen. En als ze dan denken dat je een gevaar voor ze vormt… dan zou ik maar benen maken: een neushoorn kan namelijk snelheden halen van 50 kilometer per uur. Maar lekker luieren vinden ze op zijn tijd ook wel fijn. En grazen: vooral de Afrikaanse neushoorns kunnen dankzij een handig puntje aan hun lip lekker grazen en knabbelen.

Zintuigen in DierenPark Amersfoort

…de meeste mannetjes neushoorns het liefst solitair leven in een eigen territorium. Dit zetten ze af met poep. Vaak lopen ze hier ook nog eens doorheen, zodat ze hun geur goed aan het gebied kunnen afgeven. Komt een andere man of vrouw in het gebied, dan zal hij met intimidatiegedrag proberen dit dier te verwijderen. Het is daarom helemaal niet zielig wanneer een neushoorn in de dierentuin alleen woont. In het wild komen mannetjes en vrouwtjes elkaar eigenlijk alleen tegen in de paartijd of wanneer ze samen drinken bij een gezamenlijke waterplas. Vrouwtjes zijn wat socialer dan de mannetjes. Zij vinden het prima om in groepjes te leven. Vaak leven zij lang met hun kind samen totdat deze groot genoeg is om op eigen pootjes te staan.

Mama & kind in DierenPark Amersfoort

…neushoorns het heerlijk vinden om een modderbad te nemen? Ook een gewoon bad gevolgd door lekker rollen door het zand of aarde is een fijn tijdverdrijf. Het werkt als een soort antizonnebrand, maar stikt ook eventuele parasieten, zodat de neushoorn geen jeuk heeft. Het is zelfs een soort pleister voor eventuele wondjes.

Badderen in DierenPark Amersfoort & luieren in GaiaZOO

…er vaak vogeltjes op de rug van de neushoorn meeliften? Deze vogeltjes worden ook wel ossepikkers genoemd en pikken heel handig parasieten en insecten uit de huid van de neushoorn. Dat is voor de Indische neushoorn met zijn schilden helemaal fijn. De rol van ossepikker kan worden vervuld door verschillende kleine en grotere vogels. In de dierentuinen zie je kraaien, eksters en andere Nederlandse vogeltjes met liefde de insecten verwijderen.

Eksters in Safaripark Beekse Bergen & kraaien in Allwetterzoo

…de neushoorn een van de eerste dieren is die het WNF probeert te redden? Samen met regeringen in Afrika en Azië proberen ze de stroperij stop te zetten. In Nepal is dat door inspanningen van de plaatselijke bevolking en de regering gelukt, maar het stropen voor de neushoorn hoorn blijft toch voortbestaan in andere landen. Help de neushoorn ook een handje en adopteer symbolisch een neushoorn bij het WNF. Daarnaast dragen veel dierentuinen hun steentje bij aan het behoud van neushoorns in het wild. Naast het in stand houden van de soort door middel van fokprogramma’s, hebben zij ook wildlife programma’s opgezet. DierenPark Amersfoort voert bijvoorbeeld veel actie voor de neushoorn. Kijk maar eens op hun website (zie link onderaan het artikel) om te kijken wat zij allemaal voor de neushoorn doen.

Adopteer een neushoorn bij WNF & de donatiekop in DierenPark Amersfoort

Foto’s
Alle foto’s geplaatst bij dit artikel zijn gemaakt door mij, in de volgende dierentuinen:
- DierenPark Amersfoort
- Dierenpark Emmen
- Safaripark Beekse Bergen
- GaiaZOO
- AllwetterZoo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.