donderdag 18 mei 2023

Stadsbeeld Giraffe

In een zijpaneel van het schilderij De Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch staat heel sereen in het aardse paradijs een giraffe. Het is een beetje gekke giraffe, want hij lijkt wat lichaam te missen, maar toch… hij was daar, volgens de schilder, in de tuin van Eden, terwijl Eva van de verboden vrucht at. Als je in het parkje achter de Zuidwal in Den Bosch wandelt, dan lijkt het even of je het schilderij in bent gestruind. Je kan namelijk niet om deze giraffe heen. Stilletjes staat hij daar in het groen en kijkt uit over de tuin. Dit beeld maakt onderdeel uit van een serie beelden in ’s-Hertogenbosch die voor het Jeroen Bosch-jaar (2016) zijn geplaatst. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Giraffe (De Tuin der Lusten)

gemaakt door: K&S Decor: the Theme Builders
gemaakt van: onbekend
bestaat uit: een standbeeld van een giraf zoals deze in te zien is in het schilderij De Tuin der Lusten van Jeroen Bosch
staat in: het Casinopark achter de Zuidwal in Den Bosch
staat daar sinds: juni 2016

Giraffe

De Tuin der Lusten is een bont schilderij waar heel veel op te zien is. Ergens op een sereen plekje staat dus deze giraf, met zijn gekke wat korte lijf. Het standbeeld is een kopie van het schilderij, maar de geschilderde giraffe was ook een kopie; Jeroen Bosch schilderde dit majestueuze dier zelf na uit een reisverslag van Ciriacis d’Ancona, een Italiaans avonturier. K&S Decor uit Breda heeft de Giraf en andere beelden gemaakt die nu nog in Den Bosch te vinden zijn. Zij zijn gespecialiseerd in het creëren van prachtige levensechte beelden die op vele plekken in Nederland te bewonderen zijn. Giraf en zijn vrienden zouden eerst 5 jaar blijven staan, maar dankzij onderhoud door de makers van de beelden zullen we nog lang van Giraf en de andere Tuin der Lusten-beelden kunnen genieten.



Jeroen Bosch Experience

Jeroen Bosch (of Jheronimus Bosch) was een kunstschilder die leefde van 1450 tot 1516 die er wel een heel eigen stijl op na hield. Zo schilderde hij veel vervreemde taferelen die zo uit koortsdromen en nachtmerries zouden zijn gegrepen. Hij werd ‘de duvelmakere’ genoemd, ofwel de schepper van het duivelse. Dat is niet zo vreemd als je zijn schilderijen vol al dan niet te begrijpen symboliek bekijkt. Het is vreemd, religieus, griezelig en spannend. Een soort duistere kijk die ook niet vreemd is in sprookjes. In 2016 werd ter ere van het 500ste sterfjaar van Jeroen Bosch de Jeroen Bosch Experience in het leven geroepen. Samen met Efteling en K&S Decor (welke ook veel taferelen voor het sprookjespark ontwerpt) werden er verschillende standbeelden, een wandeling en een boottocht met spannende projecties ontwikkeld.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.