maandag 1 mei 2023

Inspiratie voor de Meivakantie!

De meesten hebben er al een hele mooie week Meivakantie opzitten en is vandaag de tweede week begonnen. Voor sommigen begint het nu pas. Wat voor jou van toepassing is, maakt eigenlijk niets uit. Er valt namelijk heel veel te doen in de Meivakantie (behalve leren voor je examens!). Wat dacht je van een dagje dierentuin? Naar het museum, pretpark of toch naar de bloemenvelden? Deze week biedt naast heerlijke mogelijkheden voor dagjes uit ook de mogelijkheid om een herdenking bij te wonen. Het is donderdag immers weer Dodenherdenking. En vrijdag vieren we uiteraard Bevrijdingsdag. Kortom; genoeg te doen! (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Dierenparken

Alle dierenparken van Nederland hebben leuke programma’s deze week. ARTIS viert deze week zijn 185ste verjaardag met een bijzondere inspiratiewandeling tussen de dieren met foto’s en verhalen uit 185 jaar ARTIS. In DierenPark Amersfoort leer je tijdens Poep & ZOO van alles over – de naam zegt het al – poep! Ga lekker poeppluizen in het Poeplab, leer van de professor en doe de toffe speurtocht door het park. In AquaZOO Leeuwarden geniet je van Ocean Bricks en in ZooParc Overloon van Safari Bricks, terwijl de dino’s hun intrek weer hebben genomen in Dierenrijk. Bij Diergaarde Blijdorp leer je alles over de impact van afval op de natuur. Dit doe je overigens ook in Ouwehands Dierenpark die er zelfs een kunstproject aan heeft geplakt. Zin in een dagje dierentuin? Kijk wat er allemaal te doen is op de websites van de desbetreffende parken!

Musea

Van een tentoonstelling over de Efteling tot aan Disney, activiteiten voor de kinderen in het museum zijn er genoeg! Evenals mooie tentoonstellingen. Zo kun in je Forum Groningen alles ontdekken over Disney’s manier van sprookjesvertellen, ontdek je in het NoordBrabants Museum alles over de Efteling en kun je naar echte juttersverhalen luisteren in Museum Kaap Skil op Texel. Prikkel je zintuigen in het Groote Museum van ARTIS, maak je eigen deftige servies in Museum Prinsenhof in Delft of duik in de wereld van de boeken in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Op Museum.nl vind je alle activiteiten die je in de Meivakantie kan volgen.

Pretparken

Hoewel de pretparken van Nederland niet echt een thema hebben voor de Meivakantie, is het wel zo leuk om eens met het hele gezin te gaan genieten van de lente in deze parken. Efteling, Drievliet, Duinrell, Pretpark Tivoli, Toverland, Slagharen en Hellendoorn zijn – net als veel andere pretparken – weer helemaal fulltime open en klaar om hun bezoekers een toffe dag te bezorgen. Tip: koop je tickets vast vooraf (dat geldt ook voor musea en dierentuinen), want dan kun je meteen door naar de kaartcontrole en kan de pret snel beginnen.

Herdenkingen & Bevrijdingsfestivals

Donderdag is het 4 mei. Om 8 uur ’s avonds vinden dan de twee minuten stilte voor Dodenherdenking plaats. Het is een belangrijk moment, omdat wij hiermee herdenken en beleven dat wij twee minuten stil mogen zijn in vrijheid. Het is ook het moment om al die verhalen uit de Tweede Wereldoorlog – en daarna – levend te houden. Het is heel intens om een herdenking mee te maken, maar ik kan het wel aanraden. Er worden die dag op veel plekken herdenkingen gehouden. Zo ook in Madurodam, waar traditiegetrouw de Nationale Kinderherdenking plaatsvindt.
En ja, we mogen natuurlijk Bevrijdingsdag niet vergeten! Deze dag is een Nationale Feestdag, al zijn we lang niet allemaal vrij die dag. Ben je wel vrij die dag dan is het leuk om naar een Bevrijdingsfestival te gaan. Voor jong en oud is er van alles te beleven. Kijk voor herdenkingen en festivals bij jou in de buurt op 4en5mei.nl.

Fijne vakantie allemaal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.