vrijdag 5 mei 2023

Uitgelicht 75 jaar DierenPark Amersfoort

Heel wat dierenparken zijn er jarig deze maand en in de rubriek Uitgelicht ga ik er natuurlijk zoveel mogelijk meenemen dit jaar. Deze maand is het de beurt aan het jarige DierenPark Amersfoort. Op 22 mei viert dit park haar 75ste verjaardag. Een snel rekensommetje laat weten dat het park dus in 1948 is opgericht. Dat is een hele tijd en in die jaren is het park ook steeds een beetje veranderd naar het gezellige park wat het nu is. Maar het heeft altijd de charme en warmte van een familiepark behouden. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Naoorlogs dierenpark

Op 22 mei 1948 opende DierenPark Amersfoort voor het eerst de deuren dankzij eigenaars meneer Tertoolen en meneer Knoester. Het was toen een bos met zandweggetjes een mandril, kraagbeer, kameel en kinderboerderijdieren. Het bracht vertier aan gezinnen in Amersfoort die daar ook gezellig een kopje thee konden drinken. In de jaren erna groeide het park al snel uit tot een volwaardig dierenpark en namen onder meer roofdieren, olifanten (sinds 1956), giraffen en andere dieren hun intrek in het park. Sinds 1960 namen dochter van de oprichtesr Astrid Tertoolen en haar man Henk Vis de leiding over het park. Geen wonder dat dit park voelt als een familiepark, want het is ook echt een familiepark. Dit uit zich vooral in de focus op kinderen, maar iedereen, inclusief honden, zijn van harte welkom in het park.

Klimmen, klauteren en dino’s

75 jaar later is het park uitgegroeid tot een bos vol avontuur en bijzondere dieren. Van de prairie waar je overstekende prairiehondjes tegen kan komen tot aan de prachtige savanne middenin het park, het is echt heel gezellig. Bijzonder aan het park is de Klim-Alles-Route waarbij je over verblijven kan klimmen, maar ook onder een verblijf door kan en met een glijbaan de route beëindigd. En bezoek ook Snavelrijk; een van de grootste volières waar je oog in oog staat met gieren en maraboe’s. Het park richt zich veel op educatie, zoals de oudheid in het Dinobos wat sinds 2007 in het park te vinden is. Sinds een paar jaar ontdek je alles over de Nederlandse vogels op de Kwetterterp. Door middel van leuke vakantieprogramma’s valt er veel te ontdekken.

Verjaardagsfeest

Een verjaardag als deze moet natuurlijk groots gevierd worden! Dat doet het park onder meer samen met drie musea van Amersfoort: Het Mondriaanhuis, Kunsthal KAdE en Museum Flehite. Gedurende het hele jaar zijn er drie tentoonstellingen te bezichtigen waarin het thema ‘dieren in de kunst’ centraal staan. Van 10 maart tot en met 17 september geniet je in het Mondriaanhuis van Vogels en Vissen. Kunsthal KAdE neemt je mee in de wereld van Wonderbaarlijke Wezens van 3 juni tot en met 3 september. En Museum Flehite organiseert van 8 juli tot en met 5 november de familietentoonstelling 75 jaar DierenPark Amersfoort. Daarnaast viert het park van 18 mei tot en met 22 mei haar verjaardag uitgebreid in het park. Voor meer informatie kijk je op DierenParkAmersfoort.nl.

Voetstappen in het park

Zelf heb ik heel wat voetstappen liggen in het park. Ik heb nog foto’s van de jaren 80 van de vorige eeuw waar ik op een ezeltje zit. Dat was in die tijd heel gewoon, nu kun je de ezeltjes in het park gewoon in hun verblijf bewonderen. Het is een van mijn favoriete dierenparken waar ik ook al heel wat foto’s heb gemaakt de afgelopen jaren. Ik hoop dat nog heel veel jaren te mogen doen! Op naar de 100 jaar DierenPark Amersfoort, maar voor nu van harte gefeliciteerd met deze bijzondere verjaardag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.