maandag 15 mei 2023

Hond Gezond JEUK!

Jeuk! Dat is soms erger dan pijn. Vooral als het om een plek gaat, net voorbij je schouderblad waar je helemaal niet bij kunt. Honden daarentegen zijn een stuk leniger en kunnen gemakkelijk zichzelf achter de oren krabbelen, maar dat ene plekje bovenaan de staart heeft soms een helpende hand nodig om van jeuk te worden ontdaan. Jeuk is erg. Het kriebelt en je kan er zo weinig aan doen. Jeuk is een symptoom van iets anders en mag daarom niet genegeerd worden. Jeuk wordt namelijk door verschillende dingen veroorzaakt, zowel bij mensen als dieren. Zit je hond zich de gehele dag te krabben, dan is het tijd om jezelf eens achter de oren te krabbelen en je af te vragen wat je kan doen om je harige vriendje of vriendinnetje van de jeuk te bevrijden. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Insecten en parasieten

Jeuk wordt bij veel honden veroorzaakt door parasieten, zoals vlooien. De jeuk ontstaat niet per se door het rondspringen van die vlooien op de huid. Vlooien drinken bloed en tijdens een vlooienbeet ontstaat de jeukende irritatie. Heel vervelend. Ook zandvliegen, muggen en andere insecten kunnen door een beet of steek voor jeuk zorgen. Krabt je hond zich suf? Controleer even zijn huid onder de vacht achter de oren, onder de staart en op de buik. Zie je overal zwarte puntjes of springt er net iets weg? Dan kan het zomaar zijn dat er vlooien in het spel zijn. Was je hond met een antivlooienshampoo, borstel het haar goed uit en doe hem een antivlooienband om. Je kan je hond ook helpen met een antivlooienspray of een vloeistof om vlooien (en beten van andere parasieten) te voorkomen.

Giftige planten

Heb jij een echte buitenhond die zich graag tegoed doet aan een modderbad of duik in het water? Rollen door het gras en rennen door de planten behoort ook tot de favoriete bezigheden? Hou er dan rekening mee dat planten als brandnetel, blauwalg en reuzenberenklauw kunnen de huid dusdanig irriteren dat er uitslag met jeuk ontstaat. Krijgt je hond jeuk na het zwemmen? Ga dan meteen naar de dierenarts om een infectie met blauwalg in te perken (of uit te sluiten).

Allergie

Wist je dat je hond hooikoorts kan hebben? Het uit zich vooral in heftige jeuk. Mijn hond heeft geen hooikoorts, maar krijgt wel jeukende eczeemachtige klachten aan zijn voetjes wanneer hij iets met granen eet. Dat was een heel gedoe om uit te vinden, maar gelukkig is er heel veel graanvrij eten en graanvrije snacks te vinden waar hij van smult zonder jeuk! In Jeukende Voetjes uit 2020 heb ik dat verhaal al eens uitgebreid beschreven. Je hond kan overigens ook jeuk krijgen van schoonmaakmiddelen in huis of als uiting van een andere allergie. Heeft je hond langdurig jeuk en kan je de oorzaak niet vinden? Ga dan zeker eens naar de dierenarts.

Stress

Wist je dat stress heel veel jeuk kan veroorzaken? Honden kunnen huidirritaties ervaren waardoor ze zich obsessief gaan likken als ze gestrest zijn, waardoor de haren verdwijnen en de huid zwaar geïrriteerd kan raken. Dit worden hotspots genoemd. De huid raakt zo geïrriteerd dat het kan gaan ontsteken. Overigens kunnen hotspots ook ontstaan door jeuk veroorzaakt door vlooien, mijten, planten en voedselallergie. Stress kan er ook voor zorgen dat de darmen overstuur raken, waardoor er ook huidirritaties en jeuk kunnen ontstaan.

Dit kan je doen bij jeuk

Krabben maakt jeuk veelal erger, maar vertel je hond maar eens om zich niet te krabben. Zelfs wij mensen houden ons daar niet aan. Heb je jeuk, dan krab je impulsief en zonder na te denken. Om jeuk te verlichten kun je ervoor kiezen om de jeukende plekken te koelen met koud water op een washandje bijvoorbeeld. Was je hond niet met hondenshampoo, dat kan de jeuk namelijk verergeren als de huid toch al geïrriteerd is. Overleg met de dierenarts of je een zalfje tegen jeuk mag gebruiken. Niet alles is natuurlijk geschikt voor dieren. Overigens mag je bij kortstondige jeuk je hond best wel even lekker kroelen en krabbelen. Dat vindt je vriendje vast fijn en gaat de jeuk vaak ook weer snel weg.

Naar de dierenarts

Houd de jeuk lang aan of gaat het na behandeling gewoon niet weg, ga dan naar de dierenarts. Zo kun je beter een diagnose laten stellen of je hond wellicht een (ernstige) allergie ten grondslag ligt aan de jeuk. Misschien heeft je hond wel last van hormonale problemen, waardoor de jeuk ontstaat. Of is er nog een andere achterliggende oorzaak. Daarnaast kun je dan samen op zoek gaan naar een manier om de symptomen te verlichten én uiteraard de oorzaak weg te nemen. Want als je de oorzaak wegneemt, dan gaat de jeuk in veel gevallen ook gewoon weg. Dat lucht op voor jou en vooral voor je hond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.