maandag 22 mei 2023

Goed Doel Chaparri Reserve

In Dier van de Maand kon je alles lezen over de Brilbeer. Naast leuke feitjes over deze echte klauteraars was er een minder leuk feit: ze worden in hun voortbestaan ernstig bedreigd. Niet als het aan het Wildlife Fund van DierenPark Amersfoort ligt overigens. Zij steunen dankzij donaties het Chaparri Reserve, een reservaat in Peru waar de brilberen worden beschermd door toegewijde mensen. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Bedreigd door de mens

Brilberen hadden het – net als beren elders in de wereld – moeilijk als het om de mens gaat. Mensen maken het leefgebied kapot, jagen op de beren voor vlees, vacht, vet en organen en namen ze gevangen als publieke attractie. Brilberen zijn net als andere beren beschermde diersoorten. Dat houdt helaas stropers niet tegen. Ook worden deze vooral vegetarische beren in gebieden met veel vee als roofdier gezien en schieten boeren ze af als ze te dichtbij komen. Door dit alles zijn er in het wild niet veel brilberen meer over.

Chaparri Ecological Reserve

Chaparri Ecological Reserve is een groot natuurreservaat aan de noordkust van Peru. Dit gebied ligt zo’n 70 kilometer vanaf Chiclayo en is tevens het allereerste particuliere beschermde gebied van het land. De gemeenschap van Santa Catalina, fotograaf Heinz Plenge en ecoloog Bernie Pleyton beheren het gebied. Hun doel is simpel: rehabilitatie en herintroductie van bedreigde diersoorten in de natuur. Daarnaast zetten ze zich in voor de bescherming van het droge bos en de bestaande diersoorten. Het gebied is 34.412 ha groot. Het reservaat herbergt 194 vogelsoorten, waarvan 36 endemisch en bedreigd zijn. Het heeft ook 15 soorten zoogdieren, 4 amfibieën en 21 reptielen. Voor de brilbeer is een speciaal beschermingsproject ontwikkeld.

Opvangcentrum voor brilberen

In het reservaat is een opvangcentrum voor brilberen te vinden. Het centrum zet zich actief in voor het behoud van de brilbeer door middel van educatie, actieve bescherming en opvang van beren. Je kan het vergelijken met wat Bears in Mind doet, want het Chaparri opvangcentrum voor brilberen vangt ook brilberen op afkomstig van circussen, particulier bezit en beslagnames door autoriteiten. Daarnaast zetten zij zich ook in voor de beren die gewond in de natuur worden gevonden. Het opvangcentrum ligt in het hart van het reservaat en bestaat uit verschillende omheinde terreinen die variëren in grootte (tussen de 2 tot 4 hectare groot). Het opvangcentrum draagt ook een steentje bij aan een fokprogramma en aan het herintroduceren van de brilberen in het wild. Het reservaat en opvangcentrum zijn overigens te bezoeken tijdens ecologische reizen naar Peru.

Help mee!

Tijdens een bezoek aan DierenPark Amersfoort kom je twee brilberen tegen op het Berenplein. Zij zijn echte ambassadeurs van hun familie in het wild. Door middel van een leuk educatief verhaal kom je daar meer te weten over de brilberen. Je kan zelfs via een speciale zuil een donatie doen aan het Wildlife Fund voor de brilberen in Chaparri.
Overigens is het Chaparri Reservaat in Peru niet de enige plek waar brilberen worden beschermd. Zo helpt Bears in Mind de brilberen in het Calipuy National Reserve van Peru te beschermen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.