maandag 29 mei 2023

Ik verveel me! En dat is helemaal niet erg

Het is de tweede Pinksterdag, het zonnetje schijnt en de zomer lijkt echt voor de deur te staan. Als ik er zo over nadenk, dan vliegt het jaar echt voorbij! Donderdag is het alweer 1 juni. Tijd vliegt natuurlijk als je bezig bent en tussen werk, schrijven, mijn hond en hobby’s, blijft er echt weinig tijd over om mij eens stierlijk te vervelen. Als je je namelijk verveelt, gaat de tijd veel langzamer. Maar je wordt er ook een stuk creatiever van. Wist je dat het goed is dat vooral kinderen zich zo nu en dan flink vervelen? (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Wat is vervelen?

Volgens Wikipedia en het woordenboek is verveling een gevoel van lusteloosheid, desinteresse, hangerigheid wat grenst aan ergernis. Vervelen betekent ook vaak dat je absoluut geen idee hebt wat je moet doen op dat moment en je wil graag dat iemand anders iets voor je bedenkt – waar je dan vervolgens eigenlijk helemaal en totaal geen zin in hebt. Vervelen betekent dat je even geen zin hebt in de geijkte spelletjes in de kast, dat boek wat je niet uit wil lezen of het speelgoed in de hoek. Je hebt geen zin in werk, huishoudelijke taken of zelfs tv kijken. Je verveelt je. Punt.

Vervelen is niet erg

Is vervelen erg? Nee, zeker niet. Het kan als ronduit vervelend worden ervaren als je iets wil, maar niet weet wat. Ook voor een ander die wel iets wil doen, waar jij dan totaal geen zin in hebt, kan jouw verveling vervelend zijn. Maar is vervelen op zich erg? Experts zeggen van niet. Ze raden het zelfs aan om je te vervelen en de verveling te omarmen. Kinderen die zich vervelen kun je het beste hun eigen weg laten gaan. Door verveling rusten ze aan de ene kant uit en aan de andere kant zet het ze aan tot nadenken over wat ze zouden willen doen (of niet doen). Verveling maakt je namelijk een stuk creatiever.

Rustmoment

Doordat je bij verveling gewoon op de bank mag hangen, creëer je eigenlijk een rustmoment. Kinderen en volwassenen staan constant aan. Toen ik klein was en niet wist waar ik zin in had, sloeg verveling sneller toe dan nu. Kinderen krijgen sneller een mobieltje of tablet om zich mee bezig te houden. Ook volwassenen pakken sneller een scherm om hun verveling van zich af te schudden. Niet doen, zeggen die experts weer, leg weg en verveel je gewoon even lekker. Zo kun je je hoofd uitzetten. Hoe heerlijk is dat! Door rust komt er weer ruimte in het hoofd om dus creatief na te denken.

Verveel je niet te lang

Toch geven de experts ook aan om de verveling niet te lang te laten duren. Duurt verveling te lang, dan kan het omslaan in vervelend worden en dat is niet leuk natuurlijk. Ook een permanente staat van bore-out kan er door ontstaan. Stel kinderen daarom voor dat ze tien minuutjes kunnen nadenken over wat ze zouden willen doen (zonder schermtijd) en dat jij nog wel wat weet als ze niets kunnen bedenken. Samen de keukenkastjes schoonmaken bijvoorbeeld of bereid vast een waterballongevecht voor door een teiltje met waterballonnen te vullen. Vraag je kind om je te helpen met koken, verzin samen een verhaaltje of ga lekker buitenspelen. Dat is ook weer leuk tegen je eigen sleur of verveling. Verveel je je als volwassene en weet je niet wat te doen? Een wandeling met de hond, een nieuwe hobby beginnen en vouw de was. Dat helpt echt.

Ga wat leuks doen

Allemaal echt geen idee wat te doen? Maak een activiteitenpot en doe daar allemaal briefjes in met activiteiten. Dit kan variëren van een middag naar de speeltuin tot aan een dagje dierentuin en van knutselen aan de keukentafel tot aan een bezoekje aan oma. Fijn om achter de hand te houden voor vakanties en jij het ook allemaal niet meer weet te bedenken. En wie weet worden je kinderen wel extra creatief door de verveling en bedenken ze allemaal leuke nieuwe dingen om te doen!

Lees verder

Waarom het niet erg is als je kind zich verveelt in de vakantie
Verveling. Meer dan alleen saai!
Wat te doen bij verveling?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.