dinsdag 11 december 2018

Bijzonder genieten van de InstaEmpty in Museum Meermanno

Ik ben gek op boeken. Dus een uitnodiging van Museum Meermanno/Huis van het Boek, dat is natuurlijk fantastisch! En als het museum dan ook nog eens nagenoeg leeg is... Dan heb ik meteen zin om een spannend verhaal te schrijven. En dit museum biedt genoeg inspiratie. Van de gekke Egyptische verzameling van de Baron van wie dit woonhuis ooit was, tot aan het bijzondere Scriptorium waar je zelf met een ganzenveer kan calligraferen - uiteraard gekleed in monnikspij. En dan hebben we het nog niet gehad over de tentoonstelling van Quentin Blake die er momenteel gaande is. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de mini bibliotheek! Gisteren was ik dus aanwezig bij de zogeheten InstaEmpty in Museum Meermanno/Huis van het Boek. En dat was heel erg leuk. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)



InstaEmpty

Wat is eigenlijk een InstaEmpty? Dat was ook nieuw voor mij, maar het is een erg leuk evenement waarbij je met andere creatieve Instagrammers in een heel leeg museum mag rondkijken. Voor gisteren gold dat we met zijn zevenen in het museum waren. En dat leverde heel veel plezier op en heel veel bijzondere momenten. Want laat een groepje creatievelingen los in een tof museum met boeken en er gebeuren allerlei verrassende dingen. (foto: de instagrammers van de InstaEmpty – Museum Meermanno)

De Baron van Museum Meermanno

Museum Meermanno/Huis van het Boek is een museum gevestigd in het oude woonhuis van de Baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848). Hij was gek op het verzamelen van boeken, net als zijn achterneef Johan Meerman (1751-1815) waar hij zeer tegenop keek. Veel boeken van Johan Meerman zijn in de collectie van Baron van Westreenen opgenomen. Na de dood van de baron zijn woonhuis en inboedel overgegaan naar de Staat. Sinds 1852 is het open als museum. Naast boeken zijn er ook andere verzamelobjecten te zien, want de Baron was een groot verzamelaar. Zo zijn er kunstvoorwerpen uit de Romeinse en Egyptische tijd te zien (waaronder zelfs een gemummificeerde kat) en diverse portretten van de familieleden van Van Westreenen en Meermanno. Nu richt het museum zich helemaal op het geschreven en gedrukte boek uit heden en verleden. Niet alleen de inhoud is belangrijk, maar ook de uiterlijke vorm en ontwikkeling van boeken. Zo’n vier maal per jaar zijn er nieuwe tentoonstellingen te zien rondom oude en moderne boeken. De bijzondere verzameling boeken en kunstvoorwerpen van de Baron vind je op de eerste verdieping van het woonhuis. Een must voor iedere boekenliefhebber.



Scriptorium & Drukkerij

Op de derde (en tevens bovenste) verdieping van het woonhuis bevindt zich een pittoreske zolder. Het eerste gedeelte neemt je mee terug in de tijd. Neem plaats in de schoolbanken van het Scriptorium en leer schrijven als de oude monniken met veer en inkt. Iedere zaterdag kun je hier in monnikspij meedoen met een calligrafie les. Heb je meer behoefte aan een iets moderne manier van schrijven? Iedere zondag mag je aan de slag met de oude drukpersen in de Drukkerij. Supergezellig en leuk, vooral om oude letters uit te zoeken in de letterbakken. Het Scriptorium heeft een heel authentieke (beetje Harry Potter/Hogwarts) sfeer en de Drukkerij is lekker licht en ruim. Beide activiteiten zijn ook erg leuk voor een groepsles voor de basisschool of een kinderfeestje.



Miniatuurbibliotheek

Op de tweede verdieping van het woonhuis staat een heel bijzondere miniatuurbibliotheek met superkleine boekjes en een prachtige trap. Midden in het achter glas geplaatste diorama staat een ouderwets bureau. Je zou jezelf graag verkleinen om daar plaats te nemen en met ganzenveer recensies te schrijven over de boeken die in de kast staan. De miniatuurbibliotheek is geheel met de hand op schaal gemaakt. In deze kamer staan ook vitrines met miniboekjes en een uitgebreide uitleg van hoe de bibliotheek is vervaardigd.



Quentin Blake

De tentoonstelling die nu te zien is bij Museum Meermanno is die van Quentin Blake. Deze is te zien tot en met 3 maart 2019 en beslaat de begane grond van het museum. De tentoonstelling is echt heel leuk. Als je liefhebber bent van Quentins werk en van Roald Dahl dan haal je je hart echt op in deze tentoonstelling. Er hangen overal leuke tekeningen en schetsen uit de meest bekende en minder bekende boeken van Roald Dahl. Natuurlijk mogen boeken hier niet ontbreken. Ga lekker zitten en lees uit Matilda, de GVR, Sjakie en de Chocoladefabriek of Daantje, de Wereldkampioen. Bekijk de meest leuke en grappige pentekeningen, maar ook ingekleurde platen van Quentin Blake. En... ook heel leuk, ga zelf wat tekenen. In twee kamers zijn een bureautje met tekenvellen en kleine opdrachtjes te vinden. Echt superleuk voor kinderen en volwassenen. De tentoonstelling is zes kamers groot en echt heel erg leuk opgezet. Je krijgt namelijk ook allemaal tips om te gaan tekenen! En je mag overal lekker gaan zitten lezen. Er zijn zithoekjes genoeg. Tijdens de InstaEmpty hebben wij ons ook laten voorlezen door Emma, dat was echt heel leuk en gezellig. (Al weet ik nu nog steeds niet waarom het niet goed is dat belletjes in priklimonade naar boven gaan in plaats van naar beneden).



Wie waren er allemaal

Wil je nog meer gekke foto’s en filmpjes bekijken van de InstaEmpty? Of laat je nog even voorlezen door Emma. Ga dan naar de instagrampagina van Museum Meermanno en van de andere deelnemers. Ik zet ze hier even voor je op een rij - met die van mij er bij om het lijstje compleet te maken:
@museummeermanno
@paulinebaartmans
@thuisbijmuis
@johannahowell_illustrations
@lililettering
@emmabijloos
@kunstkieken
@cookiemreport
@writingberries


Handige informatie

Museum Meermanno/Huis van het Boek vind je aan de Prinsessegracht in Den Haag. Je kan er vanaf Den Haag Centraal zo naar toe wandelen, maar met tram 9 richting Scheveningen ben je er ook zo. De tentoonstelling van Quentin Blake is te zien tot en met 3 maart, iedere zaterdag kunnen kinderen (en volwassenen) in het Scriptorium aan de slag. En op zondag is de Drukkerij geopend om lekker te komen spelen. Deze activiteiten zijn er ook voor schoolklassen en verjaardagsfeestjes. Kijk voor meer informatie op Meermannoo.nl.
Ik heb genoten gisteren en ook zonder InstaEmpty is een bezoek aan Museum Meermanno/Huis van het Boek een echte aanrader. (foto: Museum Meermanno)

2 opmerkingen:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.