vrijdag 15 september 2017

Mangrove: bijzonder stukje natuurgebied in Burgers’ Zoo

Het is altijd fijn om naar Burgers’ Zoo te gaan. Of het nu slecht weer is of niet, er is zowel binnen als buiten zoveel te zien dat je toch snel een hele dag uit bent. Toch was ik blij dat het vandaag lekker droog was in het park al heb ik de meeste tijd binnen doorgebracht. De nieuwste aanwinst van het park is de Mangrove. Net als de Bush, Ocean en Desert is de Mangrove een overdekte biotoop met een eigen uniek karakter. De Mangrove huisvest zeekoeien, waarvan ik er twee gezien heb vandaag – voorheen woonden zij in de rivier van de Bush – verschillende vogels en heel veel prachtige, kleurrijke vlinders. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – Burgers’ Zoo)


Stukje Belize in Nederland
De Mangrove is qua aanleg gebaseerd op een natuurgebied in Belize (Midden-Amerika) dat Burgers’ Zoo al jaren lang helpt beschermen. Dit doet de Arnhemse dierentuin al 28 jaar. In de Mangrove zie je dat ook terug in mooie muurschilderingen, educatieve filmpjes over wat de dierentuin doet in Belize en hoe zij de natuur beschermen. Ook staat er een donatie ‘geld moet rollen’-bak.


Genieten in de tropen
De Mangrove ligt vlakbij de Rimba en het Park Restaurant. Als je aan komt wandelen, dan loop je al meteen een kleurrijk gebied in met hangmatten en een strandje. Vandaar uit betreed je de biotoop: een grote, koepelvormige kas waar het tropisch warm is. Gelukkig kun je bij de zeekoeföhn de condens even je bril of fotocameralens laten blazen en dan ga je tussen de zwarte touwen door naar… de grootste overdekte Mangrove ter wereld. Maar liefst 3.000 vierkante meter vol water, planten, bruggetjes, moerasjes, grote takken met boven de grond groeiende wortels en het gefladder van vlinders begroeten je. De koepel is heel helder dankzij het transparante foliedak, wat fotograferen heel gemakkelijk maakt. De zeekoeien hebben heel veel zwemwater en het is geweldig om ze zo te zien zwemmen. Helemaal aan het panoramaglas…


Wil je meer weten over de Mangrove of een bezoek aan Burgers’ Zoo plannen? Kijk dan eens op BurgersZoo.nl/Mangrove. Ik heb er in ieder geval erg van de Mangrove – en natuurlijk de rest van het park – genoten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.