maandag 4 september 2017

De scholen zijn begonnen! Tijd voor een bezoekje van het Snuffelcollege

Ja, alle scholen zijn weer begonnen! Want vandaag is ook regio Noord op de fiets gestapt naar school. Start dit nieuwe schooljaar eens voor groep 1, 2, 3 en 4 van de basisschool met speciale lessen van Hond in de Klas. Een project van Sophia Snuffel College, een onderdeel van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. Het project helpt kinderen omgaan met honden om zo het aantal bijtincidenten in Nederland aanzienlijk terug te dringen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – 2012)

150.000 hondenbeten per jaar
Wist je dat meer dan de helft van de kinderen in Nederland bang is voor honden? Vooral loslopende honden jagen heel wat angst aan. Veel kinderen rennen dan gillend weg, zwaaien met de armen of maken een andere rare beweging. Veel honden zien dit als spelen en zullen achter het kind aanrennen. Andere honden voelen zich wellicht geïntimideerd en bedreigd en zullen zo een rondzwaaiend armpje met de bek grijpen. Met alle gevolgen van dien. In Nederland vinden jaarlijks 150.000 hondenbeten plaats. Maar wist je dat de kans op een hondenbeet met 86% afneemt als je kind weet wat hij of zij moet doen?

Drie lessen
Wat je kind kan en moet doen als ze een hond zien, leren zij tijdens de lessen van Hond in de klas. Al 25 jaar komen vrijwilligers van het Snuffel College naar de kinderen toe en leggen uit in een drietal lessen hoe je een hond moet benaderen, maar ook leren de kinderen het humeur van de hond herkennen. Tijdens de eerste les komt de SnuffelVrijwilliger met een handpop om mee te oefenen. In lessen twee en drie komen de speciale getrainde honden mee naar de klas om te laten zien dat zij helemaal niet zo eng zijn. Kinderen mogen de hond dan aaien, koekjes geven en zelfs borstelen – als zij dit zelf willen natuurlijk.

Gratis deelname
Na afloop krijgen alle deelnemende kinderen een SnuffelDiploma. De jarige vereniging heeft de afgelopen 25 jaar al bijna 150.000 diploma’s uitgereikt aan kinderen uit groep 1, 2, 3 en 4. Deelname aan de lessen is overigens geheel gratis, want de Sophia-Vereeniging wil graag kinderen en honden dichterbij elkaar brengen voor een diervriendelijke en veilige samenleving.

Superleuk, leerzaam & gezellig
In 2012 mocht ik zelf een les bijwonen van Hond in de Klas. De foto hierboven is tijdens deze les genomen. Het was een feest om te zien hoe de kinderen samen angsten overwonnen en de lieve Denzel aaiden of een koekje gaven. Hij liet zich zelfs borstelen door twee kindjes die dit met een glimlach deden. De juffrouw had Hond in de Klas aangevraagd, omdat ze een paar kindjes in de klas had die erg bang waren voor honden. Dankzij de lessen voelden de kindjes zich veel zelfverzekerder en waren honden voor hen een stuk minder eng. Meer over deze les lees je in: Hond in de Klas – Gezellig & leerzaam.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.