woensdag 13 september 2017

Vakantieblog Texel: Schipbreuk- & Juttersmuseum Flora

Iedere keer als we op Texel zijn en naar De Koog rijden, dan komen we er langs: Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora. Het valt op door de grote brulboeien die in het grasland staan en het scheepje dat je vanaf de weg ook al ziet liggen. Iedere keer zeggen we tegen elkaar: ‘Daar wil ik best een keer naar toe!’ Dit jaar hebben we dat dus gedaan. Gelukkig maar, want er valt echt heel veel te zien en te beleven in het museum. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

De hond mag mee!
Laat ik beginnen met iets wat ik heel leuk vond aan het museum: mijn hondje ook van harte welkom. Hij mag alle expositieschuren in en gezellig mee in het restaurant. Er zijn maar twee voorwaardes: je moet achter de hond opruimen en je moet je vriendje aan de lijn houden. Dus gingen we gewapend met fotocamera en poepzakjes (voor het geval dat) afgelopen vakantie naar het Schipbreuk- & Juttersmuseum Flora in De Koog en keken uiteindelijk ons ogen uit!

Aangespoeld van de boot
Naast heel veel interessante verhalen over schipbreuk en reddingsacties, is er vooral heel veel te zien aan aangespoelde voorwerpen. Flessenpost bijvoorbeeld en natuurlijk scheepstouwen. Ook veel vlaggen, boeien, reddingsboeien, helmen van booreilandmedewerkers en fossielen (zelfs een mammoettand!) zijn in de vele schappen en vitrines te ontdekken. Je weet soms niet waar je kijken moet. Zowel buiten als binnen in de expositieschuren is er gewoon heel veel te zien en te ontdekken.


Vreemde voorwerpen
Bijna alles in de collectie is op het strand gevonden of door anderen naar het museum gebracht. Ook heel vreemde en gekke voorwerpen. Bedenk eens iets geks? Dat hebben ze vast wel ergens op de planken staan. Ik heb bakken met medicijnen, tandenborstels, oude lampen, speelgoed en zelfs allerhande kroonkurken zien staan. Er stond zelfs een onderdeel van een kermisattractie. Naast persoonlijke items slaat er ook nog wel eens vracht over boord. Denk hierbij aan schoenen (heel veel schoenen, ook nieuw), wederom speelgoed, televisies, radio’s en… auto’s of onderdelen.


Ouwe zooi zet je aan het denken
Het geeft je wel te denken als je daar rondloopt en eens een oud-Hollandsch zeegerelateerd spelletje speelt op het terrein: wat een troep ligt er eigenlijk in de zee en op de stranden! Wat doen we onze wereldzeeĆ«n eigenlijk aan! Gelukkig zijn er nog echte strandjutters – namelijk die van het museum – die geregeld op de Texelse stranden lopen om zoveel mogelijk op te ruimen. En als er iets bij zit dat het exposeren waard is… dan wordt het vast opgenomen in de collectie.


Aanrader!
Het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora is een echte aanrader als je op Texel verblijft. Voor kinderen is er veel te doen en te beleven, maar ook volwassenen hebben veel te zien. Als je alle krantenberichten en informatie bij de gevonden voorwerpen gaat lezen, ben je zo een paar uur zoet. Als je geen zin hebt om alles te lezen ben je overigens ook wel even bezig, want je kijkt je ogen uit. Het is ook heel goed te combineren met andere uitjes en bezienswaardigheden op Texel – maar daar kom ik de komende weken nog op terug. Je vindt het museum aan de Pontweg nummer 141A bij De Koog. Als je vanaf de boot uit Den Helder de bordjes De Koog volgt, kom je het vanzelf tegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.