woensdag 27 september 2017

Vakantieblog Texel: Kaap Skil

Net achter de pittoreske haven van het dorpje Oudeschild ligt een nog kleiner Vissersdorpje verscholen achter de voorgevel van Kaap Skil, genaamd Skil. In dit museum geniet je buiten van een echt dorpje en binnen van bijzondere exposities, de Reede van Texel en nog veel meer. Tijdens de vakantie op Texel combineerden we het bezoek aan Het Juttersmuseum met gemak met het bezoek aan Kaap Skil. Of combineer een bezoekje Kaap Skil met een tochtje op zee, want vanuit Oudeschild vertrekken dagelijks meerdere rondvaartboten. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – Kaap Skil)

De Reede van Texel
Wist je dat Oudeschild en Texel de belangrijkste ankerplaats vormde voor de vloot van onder meer de VOC (Vereenigde Oost-Indische Compagnie) en andere schepen uit de Gouden Eeuw. De Reede van Texel ligt nog steeds voor anker voor Oudeschild in de kelder van Kaap Skil. De prachtige miniatuur schepen vertellen stuk voor stuk het verhaal van de scheepvaart uit de Gouden Eeuw. Kijk door de verrekijkers, zoom in op de schepen of de dorpelingen en je krijgt boeiende verhalen te zien en horen. De maquette wordt vergezeld door een videowall, geluids- en lichteffecten. Beneden kun je ook zelf navigeren, oude kaarten bekijken en meer leren over de scheepvaart in vroeger tijden.


Welkom in Skil
Hoe leefden de vissers van Oudeschild zo’n 50 jaar geleden? Dat beleef je allemaal in het dorpje Skil. Verlaat het entreegebouw en ga terug in de tijd. Er is een smid, een gezellige kruidenier, twee vissershuisjes en er woont een timmerman. Regelmatig kom je de bewoners tegen die je hele verhalen zullen vertellen over hun leven. Er staat zelfs een outdoor wc-tje op het terrein. Bij de scheepswerf leer je meer over het bouwen van sloepen en boten. Er is geregeld een jutter te vinden die Juttersverhalen komt vertellen, maar je kan ook zelf aan de slag. Kom netten boeten, touwslaan, scheepsmodellen bouwen, jutterskunst maken en nog veel meer. In de activiteiten agenda van Kaap Skil kom je het allemaal te weten.


En nog veel meer…
We hebben vooral genoten van de Reede van Texel en van het dorpje. Maar er is nog veel meer te beleven in het museum. Zo worden er geregeld verschillende tentoonstellingen gehouden en vind je leuke souvenirs in de museumwinkel. Wij hebben nog geluncht in het museumrestaurant. Het was zeer goed verzorgd. Ik vond de ambiance zeer gezellig. Met mooi weer kun je ook buiten op het terras plaatsnemen. Ook leuk: de hond mag mee naar Kaap Skil, mits aangelijnd en je achter hem opruimt. Hij mag zowel binnen als buiten met je het museum ontdekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.