woensdag 20 september 2017

Vakantieblog Texel: Texel Zoo

Een dierentuin op Texel? Jazeker! Voorheen was dit een tuincentrum met vlindertuin en stond het bekend onder de naam Eureka Texel. Nu er meer dan alleen vlinders in de kassen wonen en het tuincentrum eigenlijk verdwenen is, mag het zeker een dierentuin heten. Als dierentuinliefhebber mocht een bezoekje aan Texel Zoo niet ontbreken. Je vindt dit leuke dierenpark aan de Schorrenweg in Oosterend.
(foto's: Berry de Nijs/Writing Berries)Tropische vlindertuin
Nadat je eerst bent begroet door een paar prachtige papegaaien, betreedt je de gezellige entreehal. Hier kan je terecht voor een kopje koffie en er is een leuk winkeltje met allerlei knuffels, T-shirts en andere souvenirs. Vervolgens wandel je de kassen binnen. Je kan kiezen of je eerst naar links gaat, naar de lori’s of naar rechts. Ik koos voor rechts en belandde in een prachtige vlindertuin met een vijver waar eendjes en schildpadjes wonen. In de bijzondere tropische vlindertuin zijn ook zeer veel orchideeën te zien. Echt prachtig. Ga gerust zitten op een bankje en geniet van al het moois om je heen. Overigens maakt het niet uit of je eerst links of rechts gaat: door de mooie wandelroute kom je vanzelf alles tegen.


Roofvogellaantje
Via een tussengang waar de schildpadjes zich wel lieten zien en de stokstaartjes niet, bereik je dan het roofvogellaantje. Er worden ook roofvogeldemonstraties gegeven – deze heb ik niet bijgewoond, maar wie weet een volgende keer – op het weiland achter de dierentuin. In het laantje zijn heel wat prachtige vogels te bezichtigen. Ik heb genoten van de grote diversiteit aan uilen en van het prairiehondjes verblijf. Soms moet je even zoeken, maar als je dan door een paar grote gele of oranje ogen aangestaard wordt vanuit het schemerdonker, ja… dan staat het kippenvel je wel dik op de armen.


Exotische vogels
Als je het roofvogellaantje weer terug gelopen bent en weer naar binnen bent gegaan, dan kun je of weer terug naar de vlinders of je loopt door naar de volgende kassen. Er zijn nog drie doorloop stukjes, twee daarvan zitten vol met vogels. Zowel los als in een eigen omheining. De eerste van die twee bevat verschillende exotische vogels, de tweede (en tevens laatste verblijf van de Texel Zoo) zit vol verschillende lori’s. De lori’s mogen gevoerd worden. Je kan hiervoor kleine cupjes nectar halen.


Bijzondere dieren
Tussen de beide vogelvolières in, bevindt zich dan nog een klein, maar bijzonder plekje. Dit tropische stukje huisvest namelijk witoorpenseelaapjes en opossums. Dat was genieten. De kleine aapjes had ik al eens eerder in een andere dierentuin gezien. Maar het was voor mij de eerste keer om opossums te zien. Echt heel bijzonder. Wat kunnen deze goed klimmen en klauteren – en wat hebben ze een schattig koppie! In dit deel van Texel Zoo wonen ook nog een paar grote landschildpadden.


Ontzettend leuk & bijzonder uitje op Texel
Ik vond Texel Zoo echt heel erg leuk. Je bent er zo een flink aantal uren zoet – helemaal als je nog blijft voor een roofvogelpresentatie. Texel Zoo is het hele jaar geopend van 9.30 tot 17.00 uur. Echter zijn ze vanaf november tot en met het voorjaar gesloten op maandag en vrijdag. Raadpleeg hiervoor de website of stuur het gastvrije personeel van de dierentuin een e-mailtje. De roofvogeldemonstraties zijn van dinsdag tot en met zondag om 14.00 uur. Helaas zijn honden niet toegestaan in de dierentuin, maar dat is wel begrijpelijk met al deze prachtige doorloopverblijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.