Het is geen dierentuin, maar wel een centrum waar je dieren in de opvang kan bekijken. Het Zeehondencentrum Pieterburen (ook nog bekend onder de oude naam Zeehondencrèche) vangt namelijk zeehonden in nood op. Als het kan dan gaan ze na hun revalidatieperiode weer terug naar zee. Wanneer dit niet kan, bijvoorbeeld doordat een zeehond niet in staat is om zelf vis te vangen, dan wordt er een goed onderkomen voor de dieren gezocht. Geen enkel dier blijft permanent in de opvang en het streven is om ieder dier terug te brengen naar het wild. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Zeehondencentrum Pieterburen 1998)
Zeehondenziekenhuis
Het opvangcentrum is een waar Zeehondenziekenhuis met een bezoekerscentrum. In het bezoekerscentrum leer je meer over de opvang, maar ook over de zeehond zelf. Een zeer informatief en educatief uitje dus. Zelf heb ik het centrum in 1998 bezocht voor het schrijven van een reportage voor mijn studie en met eigen ogen – ook achter de schermen – gezien hoe hard er gewerkt wordt om iedere opgevangen zeehond weer op de vinnen te krijgen. Het centrum is een van de grootste van de wereld en toonaangevend als het gaat om opvang en rehabilitatie van zeehonden. Veel stagiaires en onderzoekers uit binnen- en buitenland gaan hier daarom graag aan het werk.
Van opname tot uitzetting
De meeste dieren die binnen worden gebracht zijn ziek of nog zeer jong. De kleintjes – ook huilers genoemd – zijn meestal niet ziek, maar hun moeder kwijtgeraakt tijdens storm op zee. De dieren worden gelukkig liefdevol verzorgd totdat het tijd is om weer uitgezet te worden. Zeehonden worden zelden alleen teruggebracht. Het is gewenst om de zeehondjes in koppeltjes weer terug te brengen naar het Wad. Zo hebben de zeehonden na uitzetting direct wat aan elkaar en kunnen ze samen de zee weer verkennen. In het centrum zijn er zeehonden in de buitenbassins te zien. Dieren die intensieve verzorging nodig hebben, bevinden zich in quarantaine. Deze zijn niet altijd te zien voor publiek.
Donateurs
Om de dieren te voorzien van vis en deskundige medicatie is het centrum afhankelijk van donateurs. Je kan donateur worden door symbolisch een zeehondje in de opvang te adopteren (bijvoorbeeld met de afdeling of met het hele bedrijf). Daarnaast krijgt het centrum ook graag donaties in goederen. Zo kunnen ze je oude handdoeken altijd goed gebruiken. Kijk op de pagina Hoe kan ik helpen? van hun website om het verlanglijstje in te zien. Ook kun je hier de verschillende donatie mogelijkheden vinden.
Wat te doen bij een stranding?
Stel: je wandelt gezellig langs het strand of bij de Afsluitdijk of langs het Wad en je komt een zeehond tegen. Dat kan. Soms is het dier alleen maar verdwaalt of ligt het lekker uit te rusten. Vermoed je dat het om een jong dier gaat dat zijn moeder kwijt is of dat het dier ziek is, bel dan het Zeehondencentrum op. Ook bij twijfel mag je altijd bellen natuurlijk. Het telefoonnummer van Zeehondencentrum Pieterburen is 0595-526 526. Hou verder mensen en honden op afstand van het dier en hou de zeehond in de gaten.
Meer weten over wat te doen bij een stranding? Lees dan het artikel Eerste Hulp bij gestrande dieren aan zee van 4 juli 2016.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.