dinsdag 7 maart 2017

Nieuws uit DierenPark Amersfoort

In het hart van Nederland ligt het altijd gezellige en knusse dierenpark DierenPark Amersfoort. Het park is na zijn 65ste verjaardag in mei 2013 flink aan het verbouwen en uitbreiden geslagen. De Grote Wildernis, SnavelRijk, de Klim Alles-routes, het nieuwe verblijf voor de Siamangs en natuurlijk de opening van Het Woud vorig jaar zijn slechts enkele vernieuwingen. Inmiddels is men gestart met de bouw van het nieuwe leeuwenverblijf. Maar er zijn ook dingen veranderd zonder dat het in de planning lag. Zo overleed vorig jaar neushoorn Zimon en kwamen er kafferbuffels in het verblijf te wonen. En een paar weken terug namen we afscheid van witte tijger Brooklyn. De laatste tijd zijn er veel leuke en minder leuke nieuwsberichten uit het Amersfoortse park gekomen. Tijd voor een nieuwsartikel met nieuwtjes uit DierenPark Amersfoort. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – DierenPark Amersfoort, januari 2017)

GEBOREN: vliegende buidelmuizen & doeroecoeli’s
Te beginnen met leuk geboortenieuws. Terwijl olifanten Indra en Kina in verwachting zijn, zijn andere dieren al moeder geworden in het park. Zo zijn er vliegende buidelmuizen geboren in De Nacht. Deze kleine muizen hebben een vlies tussen ellebogen en knieĆ«n waarmee ze kunnen zweven. De moeder houdt de pasgeboren kleintjes eerst in de buidel en daarna gaan ze in het nestje. Wanneer de diertjes dus precies geboren zijn, is niet te zeggen. Ook in De Nacht te bewonderen is de baby doeroecoeli. Dit nachtaapjes met zijn grote ogen wordt opgevoed door mama en papa. Doeroecoeli’s vormen namelijk een paartje voor het leven. Het is even zoeken, maar de kleine is te zien, vastklampend aan de moeder. (foto’s: DierenPark Amersfoort)


WELKOM: vioolbidsprinkhaan
Het Honderdduizend Dierenhuis verwelkomde in januari een groepje vioolbidsprinkhanen in het huis. Deze kleine insecten zien er een beetje uit als een viool, vandaar de naam. Waar andere bidsprinkhanen als kemphanen de strijd met elkaar aan gaan, zijn vioolbidsprinkhanen juist heel gezellig voor hun soortgenoten. Daarom koos het park voor deze dieren. Er kunnen meerdere vioolbidsprinkhanen in het verblijf en daardoor hebben de bezoekers meer te zien. Het groepje bestaat uit vier mannetjes en vijf vrouwtjes, dus wie weet komt daar ook nog eens geboortenieuws van! (foto: DierenPark Amersfoort)

NAAR BUITEN: jonge sitatoenga’s
Ze werden midden in de winter geboren en vandaag mochten de jonge sitatoenga’s dan eindelijk de savanne verkennen. De jonge dieren gingen voor opening vandaag met de familie voor het eerst naar buiten. Het was nog even wennen, maar eenmaal buiten dartelden de jonge dieren lustig in het rond. Sitatoenga’s zijn echte waterdieren, geen wonder dat ook de kleintjes al snel met hun hoefjes aan de waterkant stonden! De kleintjes zijn vanaf vandaag iedere dag in het dierenpark buiten te bewonderen. (foto: DierenPark Amersfoort)

OVERLEDEN: Bolke de beer
Bolke, de oude dame van DierenPark Amersfoort, is vorige week op 40 jarige leeftijd overleden. Ze werd door haar verzorgers met vermoedelijk een herseninfarct gevonden en na een poging haar te redden is besloten om haar toch in te laten slapen. 40 jaar is een zeer hoge leeftijd voor bruine beren. In het wild worden ze gemiddeld 25 jaar. Bolke woonde haar hele leven in het Amersfoortse dierenpark. Haar dochter Moekie overleed een paar jaar geleden en is te bewonderen in het Honderdduizend Dierenhuis. Oma Bolke laat twee kleinzonen achter: de tweeling Peppie en Kokkie. Dag lieve Bolke! Ik ga je missen. (foto: DierenPark Amersfoort)

VERHUISBERICHT: Tonga de leeuw
De koning van Amersfoort, leeuw Tonga, is verhuisd naar het zonnige zuiden en wel Spanje. Nu het leeuwenverblijf verbouwd wordt, gaat de samenstelling van de groep binnenkort ook veranderen. Koningin Sabari blijft wel in het Amersfoortse park, maar verblijft de komende tijd achter de schermen totdat de verbouwing klaar is. Tonga vind ik altijd een van de mooiste mannetjesleeuwen die ik ooit heb gezien en ga hem zeker missen – vooral zijn imposante gebrul – als ik DierenPark Amersfoort bezoek. Daarom nog maar eens een mooie foto, die ik zelf in het park heb gemaakt van de Koning der Dieren: leeuw Tonga. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – DierenPark Amersfoort, april 2016)

2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Writing Berries7 maart 2017 om 16:09

      De mijne ook - het is mijn thuistuin en mijn hondje mag ook altijd mee :D

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.