Vieze bloedzuigers
Teken, vlooien, muggen, zand- en steekvliegen hebben allemaal één ding gemeen: het zijn bloedzuigers. Oftewel parasieten. Dat wil zeggen dat zij leven van andermans bloed. Zij steken, graven zich in bij of bijten hun onvrijwillige gastheer of gastvrouw om zo bloed te kunnen verzamelen om van te leven. Om ervoor te zorgen dat het bloed niet direct stolt, spuiten veel van deze bijters en stekers een antistollingsgoedje in de vers gemaakte wond. Dit zit bij vlooien bijvoorbeeld in het speeksel. De wond zelf doet uiteraard zeer, maar de antistollingssmurrie zorgt ervoor dat er onbeheersbare jeuk ontstaat. En we weten zelf hoe erg een muggenbeet kan jeuken of hoe erg hoofdluis kriebelt op je hoofd. Dat voelt je hond zeer zeker ook.
Achter de oren krabben
Springt je hond soms zomaar op alsof hij gebeten wordt? Zit zijn achterpoot vaker achter zijn oor dan rustig op de grond? En bijt je hond zichzelf op de poten? Dan kan het zomaar zijn dat hij of zij gestoken is of last heeft van ongewenste gasten die een lopend buffet van je hond hebben gemaakt. Neem je hond dan snel bij je en kijk eens tussen het haar of op de plek waar je hond zichzelf probeert te krabben. Een muggenbult of een wond van een steekvlieg bij een hond ziet er net zo uit als bij jezelf. Zitten er kleine zwarte puntjes in het haar verstopt? En zie je misschien snel iets wegspringen op de buik? Dan kan het zijn dat je rakker vlooien heeft. En vind je tijdens het knuffelen een vreemde bruine of grijze bult op zijn huid… dan wordt het tijd voor de tekentang.
Behandelen
Iedere parasiet heeft een andere wijze van uitroeien of behandelen nodig. Ik zet er een paar voor je op een rijtje:
- Vlooien: gebruik een antivlooienshampoo of -spray en behandel je hond volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Let wel dat ogen, neus en mond niet in aanraking komen met de shampoo of spray. Zuig voor extra zekerheid de kleden en bank in het huis en verschoon de mand en je bed. Kussens van de hond kun je uiteraard wassen.
- Teken: verwijder de teek met je vingers en als je dat niet durft met een tekenpipet. De teek mag je er recht uittrekken (je hoort meestal een harde plop). Controleer of je de gehele teek hebt. Maak vervolgens de wond schoon met Betadine, Dettol Sterilon of Alcohol 70%. Voor de zekerheid kun je de dierenarts even bellen. Let goed op dat er geen bult of allergische reactie ontstaat. In dat geval: direct de dierenarts bellen. Soms krijgt je hond dan namelijk een antibioticakuur om eventuele infectieziektes te voorkomen.
- Muggen & Zandvliegen: het is beter om deze dieren te weren. Want een beet of steek kan namelijk hartworm (mug) of bloedparasieten (zandvlieg) met zich meebrengen. Ga je naar een Middellands Zeegebied op vakantie, vertel dit tijdig aan de dierenarts zodat hij of zij speciale inenting of medicijnen kan meegeven. Is er een zwelling ontstaan, koel de plek dan met een koud kompres of ijsblokjes in een washandje. Dit kan ook helpen bij een wespen- of bijensteek. Verwijder bij de laatste wel de angel met een pincet.
Ga altijd naar de dierenarts als…
…je hond gaat braken, lusteloos is of andere ziekteverschijnselen geeft na een beet of steek. Je hond kan namelijk allergisch zijn en heeft antihistamine nodig.
…er na een tekenbeet een zwelling of extra roodheid ontstaat. Teken kunnen nare ziektes overbrengen en om infectie te voorkomen is een bezoekje aan de dierenarts nooit een overbodige luxe.
…je twijfelt over de behandeling of als je hond ineens anders reageert dan normaal. Je trouwe maatje kan immers niet vertellen dat er wat mis is, jij moet dat inschatten aan zijn of haar gedrag. En de dierenarts is er immers om samen met jou te waken over de gezondheid van je hond.
Geniet lekker met je rakker van de lente!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.