donderdag 24 maart 2016

Op Safari naar de westkust van Turkije

Op de Vakantiebeurs werd mijn aandacht getrokken door een poster vol dieren erop. Een groep flamingo’s, prachtige pelikanen en zelfs zeehonden en een luipaard… Ik wilde weten waar dit was en raakte in gesprek met Gözde Kurt van het Turkse Ekodosd. Een organisatie die zich inzet voor natuurbehoud en het conserveren van cultureel erfgoed. De passie die zij overbracht voor de gebieden waar zij als organisatie mee bezig zijn, werkte zeker aanstekelijk. Ontdek de mooiste ongerepte stukjes van Turkije en bezoek The Latmos, National park Milli Park en het zeeschildpaddencentrum. Neem ook zeker een kijkje op de website van Ekodosd, deze is wel geheel in het Turks. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)


Latmos
Bij het meer van Bafa (Bafa Gölü) aan de westkust van Turkije ligt een gebied genaamd Latmos. Een bijzonder berggebied waar weer en wind geweldige beeldhouwwerken uit de bergen hebben gemaakt. Uitgeholde stenen waar je in kunt schuilen en imposante rotspartijen vormen het decor voor een historisch zeer belangrijke plek. Hier zijn namelijk rotstekeningen gevonden van mensen die echt al heel oud zijn. De tekeningen behoren tot de oudste rotstekeningen ter wereld. Het adembenemende schouwspel is een wandeling meer dan waard. Kijk uit over het meer of bewonder de bergen. Het is mogelijk om met een gids de tekeningen te gaan bekijken. Het gebied rondom het meer is overigens uitgeroepen tot een Nationaal Park en kent prachtige flora en fauna. Er ligt een oud fort om te bezichtigen, er wonen flamingo’s en andere exotische watervogels en je kunt er zowel varen als wandelen. (foto: Ekodosd)

Nationaal park Milli Park
Ook aan de westkust, vlakbij het eiland Samos, ligt een prachtige nationaal park: Milli Park. Het waterrijke natuurgebied biedt huisvesting aan pelikanen, flamingo’s en kleine zilverreigers. Langs de kust kun je de mediterrane Monniksrob tegenkomen. En in het park lopen er verschillende herten rond. Milli Park was de laatste plek ter wereld waar het Anatolische luipaard heeft geleefd. Het dier is of uitgestorven of staat op het randje van uitsterven. Een gebied dat dus echt beschermd moet worden. Door middel van educatie probeert Ekodosd het belang van dit prachtige natuurgebied over te brengen. Maar neem ook gerust zelf een kijkje, bijvoorbeeld door een wandel- of jeepsafari door het park (uiteraard met gids) te maken. (foto: Ekodosd)

Bescherming van zeeschildpadden
Ekodosd staat voor Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği. Dat betekent: Ecosysteem Bescherming en Natuurliefhebbers Vereniging. Het geeft precies aan wat Ekodosd doet. Een van de beschermingsactiviteiten waar zij zeer actief in zijn is het opvangen en verzorgen van zieke en aangespoelde zeeschildpadden. Vervuiling, zoals plastic, bedreigd de zee en dus ook de zeeschildpadden. Aan de kust staan nu informatieborden met tips om de zeeschildpadden te beschermen en veel vrijwilligers werken er hard om de dieren te beschermen en verzorgen. En wie weet kom je langs de westkust wel prachtige zeeschildpadden tegen. (foto: Ekodosd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.