maandag 7 maart 2016

Help de koffieplantage van Apenheul weer opbouwen

Wie mij kent weet dat ik wel van een lekker bakkie koffie hou. Het liefst in een grote mok met mijn favoriete lepeltje erbij van de Douwe Egberts met een Dick Bruna schaapje erop. Het is het enige lepeltje dat vaak nog net boven de laag melk uitpiept en er staat een schaapje op. Wanneer koffie een mooi verhaal heeft – en deze ook nog eens verrukkelijk smaakt – dan ben ik verkocht. De koffie van Apenheul heeft zo een verhaal en dat heb ik in 2014 beschreven in een artikel: Lazy Monkey: koffie met een verhaal. Deze koffie komt uit Peru en de plantage is zwaar getroffen door de modderlawines. Help jij mee de plantage weer draaiende te krijgen? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)


Wat is er gebeurd?
Begin dit jaar werd Los Chilchos in Peru geteisterd door een grote modderlawine. Deze modderlawine heeft alles wat het tegenkwam op zijn pad verwoest. Zo ook de koffieplantage van Apenheul. Zelfs het grote gebouw met de koffieverwerkingsinstallatie (beneficio) heeft het moeten bekopen. De beneficio is zeer belangrijk, vooral nu de koffiebonen bijna rijp zijn.

Red de geelstaartwolaap
De bewoners van Los Chilchos verbouwen voor Apenheul de koffie die je in het park en in congrescentrum de St@art kunt drinken. Apenheul koopt de koffie tegen een eerlijke prijs, zodat de bewoners goed kunnen leven. Ook hoeven zij het nevelwoud niet meer in om te kappen voor hun veeteelt. In het nevelwoud wonen de kritiek bedreigde geelstaartwolapen. Doordat Apenheul het koffieproject heeft opgezet, kan het dier voor uitsterven worden behoed. Het is dus om twee redenen heel belangrijk om de koffieoogst te laten lukken.

Afhankelijk van donaties
Voor de wederopbouw van de beneficio is € 24.769,77 nodig. Een specifiek bedrag dat door Apenheul is uitgerekend aan de hand van de werkelijke kosten voor het gebouw en de installatie. En voor de wederopbouw van het huis van Ramiro, de manager van de plantage. Hij verloor door de modderlawine ook nog eens zijn vrouw, maar hij wil zijn en haar levenswerk voortzetten. Apenheul zelf heeft de helft van het bedrag al bij elkaar gesprokkeld bij sponsors en relaties, voor de andere helft zijn zij afhankelijk van donaties.

We zijn er bijna!
Op moment van schrijven is er al bijna € 11.000 van de € 12.270 gedoneerd. Help jij ook nog even mee? Ieder bedrag is welkom! Op de speciale donatiewebsite Apenheul.nl/Peru lees je meer over het project en hoe je een donatie kunt doen. Namens de geelstaartwolapen, Apenheul, Ramiro en de andere inwoners van Los Chilchos vast hartelijk bedankt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.