dinsdag 15 maart 2016

Apenheul Leukste Uitje van Nederland 2016

O wat was het weer spannend in het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag aan de Wassenaarseweg vandaag. Want vandaag werden de Leukste Uitjes van Nederland weer bekend gemaakt. Voor de zesde keer hebben de leden van de ANWB hun stem laten horen en dat leverde nieuwe winnaars op, maar ook vertrouwde gezichten. De muzikale omlijsting werd dit keer verzorgd door De Meisjes Met De Wijsjes. Het beloofde weer een middag vol kippenvel en blije gezichten te worden. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)


Feestje in Den Haag
De presentatie was in handen van Stella Goemans en haar co-host op de vloer Rens Merkelbach. Uiteraard werd zij op het podium nog bijgestaan door hoofddirecteur van de ANWB Frits van Bruggen die als tafelheer de gesprekken volgden. Stella begint dit jaar aan het derde seizoen van het programma Het Land Van op RTL4. Een aanrader om te kijken, want Stella neemt je mee langs alle uitjes van Nederland op haar eigen open wijze. De zesde editie van de verkiezing was weer uitgebreider dan ooit. En er zijn wat veranderingen doorgebracht: zo worden er zowel per provincie als landelijk een duidelijke 1, 2 en 3 in het zonnetje gezet. Want, zo werd er meerdere malen gezegd, ook deze plaatsen zijn heel bijzonder. De spanning in de zaal was uiteraard aanwezig, maar ook de vrolijkheid overheerste. Natuurlijk moest ik mijn vrienden van Kameleondorp Terherne nog even succes wensen, kwam ik bekenden uit de verschillende dierenparken en musea tegen en vroeg ik aan Berkenhof’s Tropical Zoo of zij dit jaar weer met de trofee naar huis zouden gaan. ‘Nou,’ luidde het antwoord, ‘dat zou toch eigenlijk wel te gek wezen.’Maatschappelijke uitje
Om te beginnen met wat winnaars, starten we met de winnaars van het Meest Maatschappelijke Uitje. Een belangrijk onderdeel, want deze uitjes maken Nederland eigenlijk nog mooier, aldus Greet Locquet die meerdere malen geëmotioneerd raakte toen zij sprak over de passie die de mensen van de 7 genomineerde uitjes uitdragen voor de mensen die zij verwelkomen, te werk stellen of een mooie dag mogen aanbieden. De winnaars van goud, zilver en brons zijn hier:
Goud: Vier het Leven
Zilver: DoeZoo Insektenwereld
Brons: Onvergetelijk CODA

De Leukste Uitjes per provincie
Met zoveel winnaars werden deze per prijscategorie op het podium uitgenodigd. Te beginnen bij Brons, daarna Zilver en uiteraard werd Goud voor het laatst bewaard. Bijzonder was dat deze prijzen ook werden uitgereikt door leden van de ANWB. Ieder lid vertegenwoordigde zijn of haar provincie met verve. De winnaars zijn:

Groningen
Goud: DoeZoo Insektenwereld
Zilver: Pagedal Adventure Park
Brons: Openluchtmuseum Het Hoogeland

Friesland
Goud: Natuurmuseum Fryslân
Zilver: ir. D.F. Woudagemaal
Brons: Kameleondorp Terherne

Flevoland
Goud: Orchideeën Hoeve Luttelgeest
Zilver: Bataviawerf
Brons: Natuurpark Lelystad

Noord-Holland
Goud: Landgoed Hoenderdaell
Zilver: Sprookjeswereld
Brons: Ecomare


Alle bronzen winnaars

Zuid-Holland
Goud: Wellnessresort Elysium
Zilver: Archeon
Brons: Kinderboerderij de Goudse Hofsteden

Utrecht
Goud: Nationaal Militair Museum
Zilver: Botanische Tuinen
Brons: Klimbos Gooi Eemland

Overijssel
Goud: Kinderboerderij Dondertman
Zilver: Techniekmuseum Heim
Brons: Dierenpark Taman Indonesia

Limburg
Goud: Kasteeltuinen Arcen
Zilver: Kasteelpark Born
Brons: De Miljoenenlijn


De zilveren winnaars

Drenthe
Goud: Drents Museum
Zilver: Drouwenerzand Attractiepark
Brons: Nationaal Gevangenismuseum

Gelderland
Goud: Speelboerderij/Maïsdoolhof Malden
Zilver: Paleis Het Loo
Brons: MuZIEum

Noord-Brabant
Goud: Boerenbondsmuseum
Zilver: Museum Klok & Peel
Brons: Dierenpark de Oliemeulen

Zeeland
Goud: Berkenhof’s Tropical Zoo
Zilver: Stoomtrein Goes-Borsele
Brons: Watersnoodmuseum
En ja… Berkenhof gaat er voor de zesde keer op rij met de titel vandoor. Op de vraag van Stella wat men hier nu van vond, luidde het antwoord: ‘Ik krijg hier nog steeds kippenvel van.’


Allemaal gouden uitjes

Apenheul Leukste Uitje van Nederland
En dan werd tot slot het Leukste Uitje van Nederland bekend gemaakt. Wederom in een top drie. De spanning was groot en het uiteindelijke trio dat plaats mocht nemen op het podium was:
Goud: Apenheul
Zilver: GaiaZOO
Brons: DierenPark Amersfoort
Een top 3 van prachtige dierenparken dus. Apenheul was vooral heel erg blij, na een aantal jaren al bij de top 3 genomineerden te hebben mogen vertoeven, mogen zij eindelijk met de hoofdprijs naar huis!Allemaal natuurlijk heel hartelijk gefeliciteerd! En de komende weken/maanden zal ik nog een paar leuke uitjes uitlichten. Want dat hebben jullie zeker verdiend.
Meer sfeerfoto's zullen de komende week verschijnen op Facebook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.