dinsdag 1 maart 2016

Schrikkelbaby’s, buiten spelen & afscheid

Het is maart! Nog even en de lente staat voor de deur. Maar… laten we niet vergeten dat maart zijn staart nog wel eens roert en sneeuw en ijs nog niet helemaal uit het weerbeeld geschrapt hoeft te worden. Toch piepen krokussen en sneeuwklokjes als paddenstoelen uit de grond. Ondertussen is er in de Nederlandse dierentuinen een ware geboortegolf gaande. En dat levert veel schattige plaatjes op, zoals uit GaiaZOO. En wat dacht je van koddige kleine ijsbeertjes die voor het eerst buiten mogen spelen? Ook nemen we in deze Nieuws uit de Natuur afscheid van een bijzondere dolfijn in Brugge.


Schrikkelcapibara’s
Gisteren was het 29 februari, Schrikkeldag. Een dag waarop we liever niet geboren worden, omdat je echte verjaardag dan maar eens in de vier jaar voorbij komt. De dierenwereld trekt zich daar wat minder van aan en daarom werden de dierverzorgers van GaiaZOO verblijd met de geboorte van vier capibara’s. Mama en de kleintjes maken het goed en zijn in het binnenverblijf te bezoeken. Capibara’s zijn de grootste knaagdieren ter wereld. Bij de geboorte zijn de jonge dieren al helemaal ontwikkeld en lopen direct na de geboorte met de moeder mee. Met een paar dagen eten ze al vast voedsel. (foto: GaiaZOO)

Wij spelen buiten
De ijsbeertjes in Dierenrijk zijn buiten! De kleintjes mochten voor het eerst met mama het buitenverblijf verkennen op donderdag 25 februari. Het was even wennen, maar Frimas en haar jongens hadden al snel veel plezier buiten. Vader Henk blijft nog even apart, maar het was al te zien dat hij genoot van zijn kroost in het buitenverblijf. Ter gelegenheid van de hereniging van de familie heeft Dierenrijk de slogan veranderd van Dé Kinderdierentuin naar Dé Familiedierentuin, want een dagje Dierenrijk is een dagje voor de familie. Doe je ook mee met de namenwedstrijd? Kijk dan op de website van Dierenrijk en doe mee. Je maakt kans op leuke prijzen. Op 20 maart wordt er een kraamfeest gegeven waarbij de namen bekend gemaakt zullen worden. (foto: Dierenrijk)

Afscheid van Beachie
In het weekend van 21 februari is dolfijn Beachie op 33 jarige leeftijd overleden in Boudewijn Seapark te Brugge in België. Beachie werd in 1983 geboren in woonde in Sea World Florida. Sinds 1997 was Dolfinarium Harderwijk zijn thuis. Sinds 2009 verbleef Beachie in het Belgische waterpark in het kader van het Europees fokprogramma voor bedreigde diersoorten. Het overlijden van Beachie kwam geheel onverwachts en is gekomen door een gesprongen adertje in de luchtzak bij het blaasgat. Bij mensen wordt dit de sinus genoemd. Dit is voor artsen niet te opereren. Bij deze wens ik iedereen bij Boudewijn Seapark en Dolfinarium heel veel sterkte met dit grote verlies. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – gemaakt in Dolfinarium Harderwijk)