maandag 14 maart 2016

Een uurtje in het donker voor Earth Hour

Een uurtje het licht uit doen, daarmee laat je zien dat wij de toekomst van de aarde heel belangrijk vinden. Ik doe al enkele jaren mee met Earth Hour. Daarbij gaan de lichten uit, de kaarsen aan, de stekkers even uit het stopcontact van diverse apparaten en laat ik zien dat ik om de aarde geef. Vorig jaar uitte zich dat in een challenge waarbij ik binnen dat ene uurtje een origineel verhaal heb geschreven, genaamd: 1 uur in het donker. Een uurtje heeft heel veel impact. Doe jij ook mee? (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)


Zaterdag 19 maart vanaf 20:30 lokale tijd
Voor de tiende keer organiseert het Wereld Natuur Fonds Earth Hour. Tien jaar geleden werd het alleen nog in Australië gehouden, maar het duurde niet lang of de rest van de wereld volgde. Ook bedrijven laten zien dat zij de aarde willen beschermen tegen klimaatveranderingen door de lichten van gebouwen te doven. Ook markante bouwwerken zoals de Brandenburger Tor in Berlijn en La Sagrada Familia in Barcelona doen tijdens Earth Hour het licht een uurtje uit. Ook in Nederland wordt er volop meegedaan. Zo doen Paleis op de Dam, het Scheepvaartmuseum en de Euromast wederom de lichten uit. Geef jij ook om de aarde? Doe het licht dan een uur uit en vier in intieme sfeer Earth Hour.

Doe wat leuks bij kaarslicht
Uiteraard mag je zaklantaarns en kaarsen erbij pakken om Earth Hour extra gezellig te maken. Doe met het hele gezin eens een ouderwets bordspelletje of ga met de zaklamp naar buiten en speel tikkertje in het donker. Er worden tal van leuke evenementen georganiseerd door bedrijven, natuurorganisaties en particulieren om Earth Hour nog gezelliger te maken. Zo waren er voorheen workshops lightpainting te doen (met fotocamera en sterretjes), maar worden er ook wandelingen gemaakt door de natuur (uiteraard met boswachter) en werden er akoestische concerten bij kaarslicht gegeven. Vorig jaar schreef ik tijdens Earth Hour een verhaal over de natuur. Voor dit jaar moet ik het nog even bekijken… Via de website van het Wereld Natuur Fonds (zie link hierboven) kun je vele initiatieven vinden. Meld ook je eigen evenement aan!

Zuinig zijn
Wie van Moeder Aarde houdt, weet dat het tijd is om zuiniger om te springen met energie, plastic te recyclen en de natuur haar vrijheid terug te geven. Doen we dit niet, dan putten we haar onherroepelijk uit. En wanneer dat gebeurt, zijn we allemaal ons thuis kwijt. Met Earth Hour geven we met zijn allen een signaal af om zuiniger te zijn met onder meer energie. Maar dat kun je de rest van het jaar natuurlijk ook doen. Zet de verwarming een graadje lager, steek kaarsen aan op tafel in plaats van de schemerlamp en recycle plastic, blik, papier en glas. Als we allemaal een beetje ons best doen, dan geven we een gezonde aarde door aan de generaties na ons. Jij doet toch ook mee met Earth Hour?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.