maandag 9 november 2015

Lekker herfstfruit: Peren & Bramen

De herfst is nu echt in volle gang. Hier liggen de verkleurde blaadjes voor een groot deel onder de bomen. Ook is het lekker vroeg donker: tijd voor kaarsen en gezelligheid. Tijdens deze grauwe dagen is het heel belangrijk om je weerstand een handje te helpen. Herfstfruit kan daar ook zeer zeker bij helpen. Bovendien is het ook nog eens heel erg lekker. In de herfst kun je vaak veel verse peren en zacht fruit, zoals bramen, vinden op de markt en in de supermarkt. Peren en bramen vormen overigens een smakelijk duo in taarten, toetjes en salades. Je kunt ze zowel met zoet als hartig combineren. Zo voeg je overal lekker vitamine C aan toe.

Bramen
Bramen zijn donkerpaarse – zeg maar zwarte – vruchten van de gecultiveerde bramenplant. De bramen die we eten zijn ontstaan uit vele kruisingen van verschillende bramenstruiken, waardoor de fruitsoort eigenlijk geen officiĆ«le benaming heeft. Bramen zijn echte najaarsvruchten die nu op hun lekkerst zijn. Bramen bevatten veel vitamines die ook in deze tijd van het jaar hard nodig zijn. Zo bevat het (volgens de voedingswaardetabel van de Voedingwaardetabel.nl website) per 100 gram 20 microgram vitamine B11 en 17 milligram vitamine C. Ook zijn ze rijk aan magnesium: 30 milligram per 100 gram. Ideaal voor na het sporten dus. Daarnaast bevatten 100 gram bramen 190 milligram kalium en 45 milligram calcium. Je botten en spieren zullen je dankbaar zijn.

Peren
Er zijn in de herfst verschillende soorten peren verkrijgbaar. Er zijn heerlijk sappige handperen, maar ook lekkere stevige stoofpeertjes verkrijgbaar. Nu de herfst in volle gang is, kun je ook weer meer peren kopen. En dat is best een goed idee, want ze bieden veel gezonde eigenschappen. Peren bestaan voor een groot deel uit water (84 gram per 100 gram peren), bevatten 3 milligram vitamine C en zijn rijk aan mineralen, zoals kalium (65 milligram), magnesium (5 milligram) en calcium (7 milligram). Deze waarden zijn uiteraard gemiddelden en kunnen per perensoort anders zijn. Omdat peren lekker zacht zijn en een warme, zoete smaak hebben, vindt bijna iedereen ze lekker. De schil van een peer is echter wel stugger, maar kan – net zoals bij een appel – gewoon worden opgegeten.

Gerechten
Stoofperen met bramensaus, fruitsalade met peer en bramen, perentaart met bramen, salade met kaas, peer en bramen(saus)… Het zijn allemaal gerechten waar het water al van in de mond loopt… Er zijn veel gerechten waarbij peren en bramen samen gebruikt worden. Dat is niet zo vreemd, want het warmzoete van de peer en de friszure smaak van bramen vormen een uitgebalanceerde smaakcombinatie. Deze combinatie gaat goed met zowel zoete als hartige gerechten. In veel herfstsalades waarbij stukjes kaas worden vermengd met rode en groene sla kom je ook vaak bramen of stukjes peer tegen. De romige smaak van kaas gaat namelijk heel goed samen met de smaken van deze fruitsoorten. Maak eens een toetje met yoghurt, verse peren en bramen of geniet van een zelfgebakken perentaart met bramenjam en verse bramen als garnering. Dat wordt puur genieten deze herfst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.