zaterdag 28 november 2015

Javaanse langoer & ijsbeertweeling en meer nieuws

Deze week is het Herfst/Winter Feel Good week op mijn online magazine, waarbij ik allerlei verschillende onderwerpen de revue heb laten passeren waar je een goed gevoel van krijgt tijdens de koudere herfst- en winterdagen. Zelf krijg ik altijd een goed gevoel van dieren en een dagje dierentuin. En hoewel sommige dieren zich nog niet laten zien, is er wel allerlei leuke nieuwtjes over te vertellen. Daarom vandaag een artikel met alleen maar gezellig dierennieuws.
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

IJsbeertweeling geboren!
Na het verhuizen van Noordje en Pixel, de ijsbeertweeling van Dierenrijk naar respectievelijk Yorkshire Wildlife Park in Engeland en Dierenpark Emmen (en straks Wildlands natuurlijk) – je ziet ze hierboven op de foto tijdens hun eerste verjaardagsfeestje – hadden papa Henk en mama Frimas weer een beetje oog voor elkaar. En met succes. Er is namelijk vorig weekend (in de nacht van 21 op 22 november) weer een ijsbeertweeling geboren in het Kraamhol van Dierenrijk. Terwijl papa Henk buiten ijsbeert kun je mama alleen zien via de camera in het kraamhol. (foto: Berry de Nijs/ Writing Berries)

Javaanse langoer geboren!
De nacht erna (die van 22 op 23 november) werden de verzorgers van Apenheul verblijd met de geboorte van een Javaanse langoer. Deze feloranje aapjes zijn zeer bijzonder om te zien. Men vermoedde al dat mama Carrot zwanger was, maar zeker wist men het niet. Je maakt niet even een echo bij een Javaanse langoer. Deze apensoort komt weinig voor in dierentuinen en het was vijf jaar geleden dat Apenheul een langoertje mocht verwelkomen. Fokmannetje Pan heeft dus goed zijn best gedaan. Of het feloranje aapje ook feloranje blijft… dat is nog even afwachten. Ongeacht het geslacht kunnen Javaanse langoeren namelijk zwart of oranje zijn. (foto: Apenheul)

Bloembidsprinkhanen geboren!
In DierenPark Amersfoort zijn er maar liefst 21 bloembidsprinkhanen uit het ei gekropen. Er worden er nog meer verwacht want er zijn flink wat eierpakketjes in het verblijf achter de schermen te vinden. De geboorte van een bloembidsprinkhaan is best bijzonder, want het paren van twee van deze insecten is niet zonder risico. Voor het mannetje dan. Als het vrouwtje hem niet leuk vindt, dan wordt hij zonder pardon opgegeten. Maar ook als hij haar wel bevalt kan hij na het paren als lekkere snack worden beschouwd. De sprinkhaantjes wonen nu nog achter de schermen, als ze groot genoeg zijn kun je ze bewonderen in het Honderdduizenddierenhuis in het park. (foto: DierenPark Amersfoort)

Verhuizingen in Emmen
Nu het einde van het jaar nadert, wordt het best spannend voor de verzorgers in Dierenpark Emmen. De sluitingsdatum komt namelijk met rasse schreden dichterbij en dus ook de openingsdatum van Wildlands Adventure Zoo. Er worden al heel wat dieren verhuisd. Zo is een deel van de prairiehondjes al naar hun nieuwe verblijf in Wildlands gebracht om te wennen en zijn onlangs de citroenhaaien uit hun bassin gevist (met een vernuftig takelsysteem en hangmatten) en overgebracht naar hun nieuwe verblijf. Dit is echter niet in Wildlands te vinden. Niet alle dieren uit Emmen gaan mee naar het nieuwe park. Zij zullen in Engeland in twee verschillende aquaria gaan wonen. (foto’s: Dierenpark Emmen)Neushoornverzorging
In GaiaZOO is er heel wat gebeurd bij de neushoorns de afgelopen tijd. Zo raakte neushoorn Thabo ruim anderhalf jaar geleden gewond aan zijn poot na een stoeipartijtje met zijn vader. Thabo en zijn halfbroer Sam waren net overgekomen uit Safaripark Beekse Bergen met hun vader Miguel toen Thabo door zijn vader op de hoorns werd genomen. De wond op de poot is vrij groot (40 centimeter) en herstelt maar langzaam. Toch leek dat begin dit jaar de wond aan het genezen was. Helaas stootte toen halfbroer Sam de wond weer open en begon het hele proces weer van voor af aan. Sam is inmiddels verhuisd naar Aventis in Portugal, om zo de stress tussen beide broers weg te nemen. Thabo doet het rustig aan in het binnen verblijf. Hij draagt nu een speciale bandage en er wordt gebruik gemaakt van speciale wondgaasjes, kosteloos beschikbaar gesteld door BSN-Medical, die onder andere bacteriƫn uit de wond absorberen. Als alles goed gaat wordt verwacht dat volgend voorjaar Thabo weer vol plezier buiten zal kunnen dartelen in GaiaZOO. (foto: GaiaZOO)

2 opmerkingen:

 1. !!! Zo'n schattig Aapje! <3 En fijn dat er ijsberen geboren worden. Met het klimaat (en de klimaattop die bezig is) Maak je je toch druk om de Noordpool. Ijsberen zijn nu ook niet beslist lieve beestjes. Ze zijn echt super sterk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lotje1992,

   Nou inderdaad is het fijn dat er ijsbeertjes zijn geboren. Ik hoop dat de klimaattop veel oplevert voor de natuur.
   Gelukkig zetten dierenparken als Ouwehands in Rhenen en Dierenrijk in Nuenen (bij Eindhoven) zich ook in voor bewustwording rondom de problematiek op de Noordpool en zamelen ze vaak geld in voor de ijsberen in het wild.

   Groetjes, Berry
   Writing Berries

   Verwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.