donderdag 5 november 2015

Pandaberen naar Nederland en meer Dierentuinnieuws

De herfstvakantie is voorbij. Apenheul en Dolfinarium hebben voor dit seizoen de deuren gesloten en veel dierenparken maken zich op voor de komende winterperiode. En er valt genoeg te doen. Zo zijn er een paar parken waar op dit moment gebouwd wordt aan nieuwe verblijven. In Diergaarde Blijdorp bijvoorbeeld. Maar er staat voor 2016 nog meer spannends te gebeuren.
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)


Reuzenpanda’s komen naar Rhenen
Het grootste nieuws kwam vorige week maandag uit Ouwehands Dierenpark: volgend jaar september mogen zij namelijk twee Reuzenpanda’s gaan huisvesten. De zwart-witte beren komen naar Nederland in het kader van de zoölogische samenwerking tussen Nederland en China, maar ook om ons land kennis te laten maken met deze prachtige, bedreigde diersoorten. Ouwehands Dierenpark krijgt de dieren in zogeheten bruikleen: dat wil zeggen dat de panda’s altijd van China – het land van herkomst – zullen blijven. Eigenlijk net zoals met dieren die hier geboren worden en vervolgens in het kader van het fokprogramma naar een ander park of land verhuizen. Dat Ouwehands Dierenpark de verantwoordelijk krijgt over deze prachtige dieren is niet zo vreemd: zij hebben immers heel veel kennis over verschillende soorten beren. (foto: Ouwehands Dierenpark)

Nieuw verblijf voor de Siamangs
De regelmatige bezoeker van DierenPark Amersfoort is het vast niet ontgaan: geruime tijd stond er een houten X bij het verblijf van de Siamangs. Deze bijzondere apen die de ochtend inluiden met een prachtig lied, stoorden zich weinig aan Project X, maar bezoekers vroegen zich toch wel af wat nu de bedoeling was. Inmiddels is bekend wat de bedoeling is: het verblijf gaat op de schop. Er zal hard gebouwd gaan worden, samen met scholieren (dat maakt dit project nog specialer), zodat we zoon Mika en mama Ella op acht meter hoogte door het verblijf heen kunnen zien slingeren! Het verbouwen staat al langer op het wensenlijstje, maar nu de oude buren van de siamangs – de geelborstcapucijnapen – naar De Nieuwe Wildernis zijn verhuisd is het eindelijk mogelijk om de oude jaren 80 verblijven te vervangen. (foto: DierenPark Amersfoort)

Contactadvertentie voor Luipaardpijlstaartrog
‘Ik ben een knappe, mannelijke luipaardpijlstaartrog (Himantura uarnak) op zoek naar een partner. Ik ben 15 jaar oud en al een tijdje alleen. Het is tijd voor een nieuwe fase in mijn leven. Vrouwtjesroggen die zich aangetrokken voelen door deze contactadvertentie: laat het mij graag weten! Ik kan naar jou toe reizen, of je komt een tijdje bij mij wonen. Het liefst zou ik minimaal een jaartje samenwonen, zodat we tijd hebben om elkaar te leren kennen. Voor altijd bij elkaar wonen mag, maar hoeft niet. Ik ben een echte huisman en hoop op kleine rogjes in de toekomst,’ zo luidt de tekst uit de contactadvertentie die curator Max Jansse van Burgers’ Ocean schreef aan de collega aquaria in Europa. In het kader van het Europees fokprogramma was het namelijk tijd om Rog Uarnak uit de Ocean kennis te gaan laten maken met de dames. De actie had zeker succes: de rog verhuisd morgen naar Legoland Windsor in Engeland om daar met een Engels vrouwtje een leuke relatie op te gaan bouwen. (foto: Theo Kruse / Koninklijke Burgers’ Zoo)

Wildlands zoekt Avonturiers
Het duurt niet lang meer of Dierenpark Emmen sluit voorgoed haar deuren. Dat betekent ook dat het niet lang meer duurt voordat Wildlands Adventure Zoo Emmen open gaat, namelijk 25 maart 2016! Pas nog werden er treinstellen naar binnen gehesen voor het decor en aankleding van de verblijven. De laatste hand wordt nu echt gelegd. Daarom is het park op zoek naar echte helden. Wie wil er voor de opening van het park een echte expeditie maken door Wildlands? Inclusief overnachting in het park zelf? Het enige dat je ervoor hoeft te doen is de Facebookpagina van Wildlands te bezoeken en hier een foto achter te laten met je beste survivaltip. En wie weet slaap jij dan met het expeditieteam in deze nieuwe, bijzondere dierentuin. Voor meer informatie kijk je op Facebook.com/WildlandsAdventureZooEmmen. (foto: Wildlands Adventure Zoo Emmen)

Wallabie verkent Schiebroek
Vorige week donderdag 29 oktober was een enerverende dag voor een Wallabie uit Plaswijckpark. De groep kangoeroes werd samengevoegd met een andere diersoort in Dierenwijck en dat was zo spannend, dat een van de wallabies besloot er tussen uit te piepen en op ontdekkingstocht te gaan in Schiebroek. Het avontuur duurde niet lang, want dankzij de oplettende buurtbewoners en de Politie Hillegersberg-Schiebroek konden de verzorgers van Plaswijckpark het dier weer snel bij zijn familie voegen. (foto: Plaswijckpark)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.