woensdag 7 oktober 2015

SPA: bijzonder mineraalwater uit de Ardennen

In de Belgische Ardennen ligt vlakbij het stadje Spa een streng beschermd natuurgebied van 13.000 hectare groot. Dit gebied zorgt dankzij zijn unieke samenstelling dagelijks voor de inhoud van je flesje SPA mineraalwater (al dan niet met een bubbeltje erin). De Ardennen bieden een adembenemend uitzicht, het hele jaar door. Het groene veenmos dat het gebied zijn groene, glooiende uiterlijk geeft, is ook tevens het geheim van SPA. Dit mos werkt als een spons en geeft het water heel langzaam af aan de bodem. Na een jaar of twee zit het water in de bovenste laag van de grond. Hier bevinden zich de bronnen voor SPA Reine: een heerlijk zacht mineraalwater waar je iedere dag gewoon van kan genieten.


Water drinken
Water is heel belangrijk voor alles wat ademt en leeft op aarde. Van de planten die ontspruiten aan de aarde tot ons mensen. Wij bestaan voor meer dan 50% uit water. En daarom is het zo belangrijk om dit waterlevel op peil te houden. Vooral als we ouder worden heeft ons lichaam vaak moeite om het vochtgehalte goed op peil te houden. Een mens heeft zo een 2,5 liter vocht per dag nodig. Dit halen we uit groenten en fruit, maar zeer zeker uit wat we drinken. Minstens 1,5 tot 2 liter water op een dag is voldoende voor een evenwichtige vochtbalans. Helaas drinken we in Nederland niet genoeg water (ook niet uit de kraan). In totaliteit drinken Nederlanders gemiddeld 21 liter gebotteld water per jaar. We verbruiken vervolgens 121 liter kraanwater per jaar, maar daar drinken we slechts 1% van. Best wel weinig.

Jong geleerd…
Een koud glas frisdrank of vruchtensap, geurige koffie of een warme kop (kruiden)thee zijn natuurlijk heerlijk om te drinken. Eerlijk is eerlijk. In Nederland kiezen we (zo blijkt uit onderzoek van FWS en SPA) vooral voor koffie, thee en melk. Veel mensen zeggen ook dat ze niet van water houden. Vaak wordt water drinken gezien als een straf. Het is daarom des te belangrijker om water aan de routine toe te voegen. Het kan namelijk zo heerlijk zijn om een glas water te drinken bij de maaltijd of op een warme zomerdag. Jong geleerd is hier ook zeker oud gedaan. In het onderzoek kwam ook naar voren dat veel mensen het lastig vinden om water te drinken. Anderhalf tot twee liter klinkt misschien heel veel. Maar als je bedenkt dat het maar 3 tot 4 halve liter flesjes SPA reine, intense, finesse of touch of… zijn, dan wordt het drinken van water toch wel een stuk eenvoudiger.

Duurzaam SPA
Water drinken is met SPA niet alleen makkelijk, maar ook lekker. En duurzaam. Dat klinkt misschien een beetje gek als je ziet dat het water wordt verpakt in plastic flessen. Toch is SPA water een van de meest duurzame mineraal waters in de wereld. Dat komt doordat het water direct vanuit de grond naar de bottelarij wordt gepompt. Vervolgens hoeft het maar een kleine reis te ondergaan naar de winkels in Nederland en België waar SPA verkocht wordt. Maar de verpakkingen zelf zijn ook zeer duurzaam. Ze zijn zeer licht, bestaan voor 25% uit gerecycled materiaal en bevatten 100% natuurlijke inkt voor het drukken van de etiketten. Daarnaast zijn de flessen weer 100% recyclebaar – wel inleveren in de oranje Plastic Heroes bak natuurlijk. En water zelf is natuurlijk ook duurzaam: mineraalwater zal door regen en sneeuw altijd voor handen zijn. Wist je dat SPA slechts 4% van het mineraal water nodig heeft uit de grond van de 100% aan water dat zich in het natuurgebied bevindt? Kun je nagaan hoeveel water er in de grond zit in het gebied van SPA.

Direct van de bron
SPA wordt direct uit de grond gewonnen. Er zijn geen onderwaterpoedels of watervallen met een tap eraan. Het water zit echt in de grondlagen. De bronnen voor SPA reine liggen het hoogst. Dit is het jongste water. De bronnen voor SPA intense (voorheen Barisart) liggen dieper in de grond. Eenmaal in de bottelarij wordt hier koolzuur aan toegevoegd. Het oudste water is SPA finesse (voorheen Marie-Henriette). Dit zit het diepst in de grond en heeft een reis van ongeveer 10 jaar gehad om daar te komen. Doordat het door carbonaathoudende rotsen sijpelt, krijgt het een natuurlijke, zachte bubbel. Aan de finesse wordt dus geen koolzuur toegevoegd, het is puur natuur.

Bruisend water met een vleugje smaak
Alleen maar water drinken of water met bubbels drinken kan een beetje saai worden. Voor de variatie kun je daarom kiezen voor een van de vier SPA Touch of… varianten. Een vleugje munt, citroen, zwarte bes of grapefruit geeft ieder intens bruisende water een bijzondere smaak. Lekker voor bij de maaltijd of met ijs op een zwoele zomeravond. Of ter verfrissing na het sporten. Eigenlijk kun je altijd SPA met een smaakje drinken. Meer over deze smaken kun je lezen in het artikel Fris & fruitige lente- en zomerdrankjes dat ik eerder dit jaar publiceerde.

Water is leven
Je hebt vast de nieuwe campagne van SPA al gezien op televisie. Water is leven, SPA is leven. En het leven staat nooit stil. Dat geldt zeker ook voor SPA. Daarom is het uiterlijk van de flessen een update gekregen. Alle waters hebben hun eigen kleur. SPA reine is natuurlijk blauw, de bruisende varianten hebben een rood logo met een bruisend tintje. En alle SPA & Fruit varianten zullen begin volgend jaar een groen logo krijgen. Wil je meer weten over wat SPA allemaal doet? Check dan SPA.nl of bezoek eens het bezoekerscentrum in de Ardennen. Dan kun je zelf ervaren hoe duurzaam SPA water eigenlijk is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.