maandag 12 oktober 2015

Goedgemutste Breicampagne: maak er iets moois van

Een tijdje terug meldde ik al dat de Goedgemutste Breicampagne weer van start zou gaan en vorige week ging de campagne helemaal los met een leuke nieuwe reclamespot. Ook ik ben zo zoetjes aan in de pennen geklommen en heb al een paar mutsjes – tussen het schrijven en alle persevents door – gebreid. Een paar patronen - en dus ook mutsjes - wil ik graag met je delen. Wellicht inspireert het je weer om ook in de breipennen te klimmen voor het Nationaal Ouderenfonds.
(foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)


De basis
Voor het breien van een mutsje voor de kleine Innocent Smoothies heb je breipennen 3,5 of 4 nodig, wol (geschikt voor deze pennendikte natuurlijk), schaar, een brede naald en eventueel een toerenteller. Bollen wol hoeven niet veel te kosten, met een restje kun je al leuke dingen doen. En voor 1 euro kun je bij Wibra en Zeeman de mooiste kleuren vinden. Ik heb voor de mutsjes pen 3,5 gebruikt. De basis voor ieder mutsje is eigenlijk hetzelfde: 28 steken. Na het opzetten van deze steken kun je allerlei verschillende keuzes maken voor het breien van je mutsje. Zo kun je in boordsteek gaan werken, tricotsteek toepassen of alles helemaal recht breien. Net wat jij leuk vindt.
Tip: begin met twee of vier pennen boordsteek voordat je overgaat op een tricotsteek. Als je meteen begint met de tricotsteek dan rolt de onderkant steeds weg. Dit kan ook heel leuk zijn, maar wordt het mutsje wat kleiner van.

Twee recht, twee averecht
Wanneer je dan toch bezig bent met de boordsteek, dan kun je ook het hele mutsje zo breien. Hou dan wel het aantal toeren in de gaten, bijvoorbeeld door te turven, een toerenteller te gebruiken of geconcentreerd te breien. Na veertien pennen ga je dan twee toeren minderen door steeds twee steken samen te breien. Om er een echt mooi afgerond mutsje van te maken, minder je ook met om en om recht en averecht. Vervolgens hecht je het mutsje af door een lange draad (ongeveer 10 centimeter is voldoende) af te knippen en deze door een naald te halen. Wurm de naald langs de breipen door de steken en trek de draad stevig aan. Verwijder de breipen en naai het mutsje dicht.

Goed gestreept
Wil je in meerdere kleuren breien? Dan is het heel eenvoudig om te beginnen met streepjes. Zet je steken op en brei een boordje (twee pennen is vaak genoeg). Vervolgens neem je een nieuwe kleur en je breit er twee toeren mee. Zet de nieuwe kleur goed vast, zodat je steken niet kunnen ontglippen. Neem de eerste kleur weer op en brei weer twee toeren. Wanneer je dit om en om doet, dan brei je iedere kleur vier keer. Let met dichtnaaien goed op dat de streepjes mooi aansluiten. Breien in streepjes geeft een heel leuk effect en is heel gemakkelijk om te doen. Laat je inspireren door de dierenwereld of maak je eigen kleurencombinaties.

Helemaal recht of gerstekorrel
Je kunt natuurlijk ook het mutsje alleen maar recht breien. Dit levert een stevig stofje op dat niet zal rollen (een boordje is dus niet noodzakelijkerwijze nodig). Ook kun je een gerstekorrel breien. Dit is heel gemakkelijk, maar je moet wel je toeren bij houden en precies weten waar je uithangt in je breisteek. Je breit namelijk om en om 1 steek recht en 1 averecht. De soort steek waarop je eindigt is ook de soort steek waar je een nieuwe toer mee begint. In het geval van deze 28 steken eindig je toer 1 op averecht. Toer 2 start je dan op averecht. En zo verder. Je krijgt dan ook een zacht maar stevig mutsje (zie foto).

Lekker creatief
Ik brei nog maar een jaar, maar vind het wel leuk om mezelf uit te dagen door dingetjes in te breien of aparte vormen te maken. Zo breide ik vorig jaar een paar slaapmutsjes met een lange punt en ben ik met blokjes en cirkels aan het experimenteren. Maar echt leuk vind ik mijn vruchtenmutsje. Zo brei je het:
- zet 28 steken op en brei vier toeren in boordsteek 2 recht en 2 averecht;
- haal de boordkleur af (knoop deze wel stevig vast) en brei vervolgens 9 toeren in tricot steek;
- haal de tweede kleur eraf (knoop wederom stevig vast) en pak de boordkleur er weer bij. Brei de overige 3 toeren in tricot steek (de eerste toer van deze 3 is dus averecht);
- minder 4 toeren: toer 1 recht 2 steken samen breien – 14 over, toer 2 averecht 2 steken samen breien – 7 over, toer 3 recht 2 steken samen breien, je houdt 1 steek over – 4 steken over; toer 4 averecht 2 steken samen breien – 2 steken over;
- brei 2 toeren tricot steek;
- brei 2 steken recht samen tot 1 steek;
- knip de wol af – zo’n 10 centimeter is voldoende – doe een draad in een naald en haal deze door deze steek, leg je breipen weg en trek de draad aan. Vervolgens kun je de muts dichtnaaien.
Voilà: een vruchtje met een kroontje.

Versier het
Nadat je klaar bent met breien kun je de mutsjes nog naar eigen inzicht versieren. Met kraaltjes bijvoorbeeld of kleine pailletten. Maar natuurlijk ook met een pompommetje. Kijk ook op de website van de De Goedgemutste Breicampagne voor meer tips en patronen. Of kijk op de Facebook pagina van Innocent. Hier kun je ook lezen hoe je de mutsjes (gratis!) kunt opsturen.

Doe het samen
Kun je niet breien of ben je nog niet zo goed? Zoek dan je oma, tante, buurvrouw of moeder op die wel kan toveren met breinaalden en ga samen eens aan de slag. Want samen breien is nog veel gezelliger!

Veel breiplezier!

2 opmerkingen:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.