woensdag 28 oktober 2015

Maak je eigen Pompoenlantaarns

Een echt kenmerk voor Halloween is de spookachtige pompoenlantaarn. Ontstaan uit een oude volkslegende is het echt een symbool geworden voor het griezelfeest. In Amerika worden deze uitgeholde pompoenen als decoratie op de veranda of in de tuin geplaatst. Zo geven ze Trick-or-Treaters licht in de duisternis als zij voor snoepjes aan de deur komen. Ook in andere delen van de wereld worden pompoenen omgetoverd tot lantaarns. Dat geldt ook steeds meer voor Nederland. Maar hoe moet dat eigenlijk?

Pompoen snijden
Om een pompoen een eng gezicht te geven, heb je een ronde, oranje pompoen nodig. Met een flessenpompoen gaat het overigens ook goed, alleen zou je dan de ‘hals’ van deze pompoen moeten afsnijden om de binnenkant goed uit te kunnen hollen.
Zo doe je het:
- snij met een scherp mes de bovenkant van de pompoen. Het is net alsof je zijn hoedje eraf snijdt. Zorg dat je niet uitschiet: de schil kan hard zijn en een beetje als was aanvoelen.
- haal alle vezels en pitten uit de pompoen en van de achterkant van het hoedje. Dit kan met een mes, een lepel of met je handen. Dit is best een heel karwei.
- teken vervolgens met een markeerstift de ogen en de mond op de pompoen. De vorm mag je helemaal zelf weten. Zo kan je pompoen heel boos kijken, maar ook gemeen, een beetje sullig of juist heel aardig.
- gebruik een scherp mes en volg voorzichtig de lijnen die je getekend hebt. De losgekomen stukken pompoen duw je naar binnen en kun je vervolgens makkelijk van bovenaf uit de pompoen halen.
- zet het hoedje weer terug op de pompoen en hij is klaar om buiten iedereen de schrik aan te jagen.
- als het donker is, zet je er een paar waxinelichtjes in zodat het lijkt alsof je pompoen bezeten is.

Kunstwerken
Er zijn heel veel mensen die ware kunstwerken maken van hun pompoenen. Door bijvoorbeeld te spelen met het half verwijderen van de schil, ontstaan er spannende taferelen. Het makkelijkste is het om hiervoor sjablonen te gebruiken. Van het Wereld Natuur Fonds bijvoorbeeld. Maar ook als je Pinterest afstruint voor Pumpkins dan kom je hele bijzondere creaties tegen. De ene nog mooier dan de ander. Laat je creativiteit de vrije loop en geniet van het uitsnijden van je eigen pompoenlantaarn.


Pompoenkunst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.