donderdag 29 oktober 2015

Happy Halloween Hondjes

Ieder jaar vier ik met een groepje familie en vrienden Halloween bij ons thuis. Gewoon gezellig samen een hapje en een drankje nuttigen, lekker kletsen en wat thematische spelletjes doen. Het is eigenlijk gewoon een excuus om gezellig een feestje te vieren. Maar wel verkleed, want het is ten slotte Halloween. Ik vind het leuk om mijn hondje daarbij ook aan te kleden. Ik maak de outfits voor mijn eigen hondje altijd zelf. Zo weet ik zeker dat het goed past en dat hij er al een beetje aan gewend raakt.
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Sammie’s kostuums
Voor Sammie – mijn hondje van inmiddels drie jaar oud – heb ik verschillende Halloweenkostuumpjes gemaakt. Zijn Boze Wolfjes pyjama past hij inmiddels niet meer doordat hij zo gegroeid is. Maar zijn Jedi pakje en het Tijgerpakje van vorig jaar nog wel. Dit jaar krijgt hij weer iets heel anders aan (wat het is, is natuurlijk nog even een verrassing). Ook voor zijn hondenvriendje heb ik een aantal pakjes gemaakt, zoals een Bathound capje (niet op de foto), een Star Trek Captain truitje van glanzend goud met daarop een logo geborduurd en een Star Wars Ewok kapje.Goed passend
Zorg dat je je hondje goed opmeet als je een pakje gaat maken of een pakje gaat kopen. Een pakje kan beter te groot zijn dan te klein. Hou bij het opmeten rekening met zijn harendek. Sammie heeft veel haar en dat moet natuurlijk niet klem komen te zitten onder een kledingstukje. Dan gaat het pakje irriteren en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hou ook rekening met de ruimte tussen zijn voorpoten en de buik. Want je hond moet natuurlijk wel gewoon een plasje kunnen doen, ook al is hij of zij verkleed.

Even wennen
Hondjes die je nooit aankleed zullen best even moeten wennen aan het Halloweenkostuum. Als je zelf aan de slag gaat dan kun je tijdens het naaien de hond meerdere malen laten passen. Op die manier went hij of zij al aan het aan- en uitkleden, maar ook aan het pakje zelf. Voordat het Halloween is, kun je de hond een paar uurtjes aan de outfit laten wennen. Let hierbij goed op de signalen van je hond. Vindt hij het echt helemaal niets? Plaag je hond dan niet langer en trek het pakje uit of verzin iets anders. De ene hond is nu eenmaal makkelijker dan de andere.

Eigen ervaringen
Sammie is erg makkelijk. Je kunt hem zelfs een haarband met tijgeroortjes opzetten en hij vindt het prima. De haarband blijft tijdens het rennen en spelen natuurlijk niet heel goed zitten, maar voor de foto is het natuurlijk wel heel erg leuk. Sammie zijn vriendje vindt een kledingstukje ook wel prima, behalve… zijn Ewok kapje. Dat vond hij heel vervelend op zijn hoofd zitten en hij bleef schudden en wrijven met zijn poten totdat hij het af had. Na een snelle fotosessie hebben we hem daarom het kapje afgezet. Let daarnaast goed op dat je hond het niet te warm krijgt. Dieren die niet gewend zijn aangekleed te worden, zullen sneller gaan hijgen of meer water drinken. Heb je het idee dat je vriendje het te warm heeft in zijn pakje? Trek het dan direct uit, want oververhitting zit in een klein hoekje.

Bibberhondjes
Niet alle honden vinden het leuk dat jijzelf er in eens heel anders uitziet. Gaat je hond brommen als je dat enge masker opzet of gaat hij van schrik in een hoekje zitten bibberen als je met verscheurde kleding en je beste zombie shuffle de kamer binnen komt? Dan kun je een paar dingen doen om hem of haar weer op het gemak te stellen: praat normaal (zeg bijvoorbeeld: Ik ben het, je vrouwtje/baasje), laat aan je hand, voet of oksel ruiken dat jij het daadwerkelijk bent en zet je masker af. Als je hond dan ruikt en ziet dat jij het bent kun je het masker gerust weer opzetten of een enge stem opzetten. Wen je hond in de aanloop van Halloween aan het masker. Draag het af en toe of laat het rondslingeren. Zo weet je hond dat het niets is om bang voor te zijn.

Pas op met chocola!
Bij Halloween horen ook snoepjes. Vaak zijn dit chocolaatjes. Let dan goed op dat je hond hier niets van binnen krijgt. Chocola is puur vergif voor je hond.

Happy Halloween!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.