dinsdag 18 juni 2024

Museumnieuws: triceratops on tour, spelen met oud speelgoed, is het kitsch of kunst en meer toffe tentoonstellingen

Er zijn weer zoveel mooie dingen te ontdekken en zien deze zomer in de Nederlandse musea! 10 van deze bijzondere uitjes heb ik hier ter inspiratie voor je samengebracht. Heb je zin in muziek in de haven of in de Kempen? Of ga je ook on tour, net als de triceratopsen van Naturalis? En wat dacht van bijzondere fototentoonstellingen? Kortom er valt veel te beleven. En heb je een museumkaart dan wordt het bezoeken van een museum natuurlijk nog gemakkelijker. Benieuwd wat er te beleven valt? Lees dan snel verder! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

maandag 17 juni 2024

Hond Gezond Pas op voor grasaren

Vroeger, op de basisschool, vonden sommige kinderen het maar al te leuk om zo’n groene kruiper in je nek te mikken. Vervolgens kroop dat groene, vers geplukte ding over je ruggengraat en als je geluk had, bleef die niet vastzitten in je shirt of ging hij verder in je broek of rokje. Hoewel ik mij kan voorstellen dat het ongemak van een ander hierin heel grappig was, was het eigenlijk ook best gevaarlijk. Wist je namelijk dat zo een kruiper altijd doorkruipt? Dus als hij in je huid komt vast te zitten, dat hij zich dan ook een weg blijft banen? Kun je je dan voorstellen dat grasaren met kruipers een groot probleem vormen voor honden? (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

maandag 10 juni 2024

Dier van de Maand Roze pelikaan

Het verbaasd mij dat ik de roze pelikaan in de serie Dier van de Maand nog niet heb beschreven. Ik vind het namelijk heel mooie, bijzondere vogels (dat geldt ook voor andere pelikanensoorten). Vooral die keelzak vind ik heel intrigerend. Wat een vernuftig systeem om je hapje mee op te vissen. Daarnaast vind ik de kleuren van de roze pelikaan erg mooi en subtiel. Op basis van die kleuren zou je haast een mooie oogschaduwpalet willen samenstellen. Maar dat terzijde, want het in formatie zwemmen en samen drogen op de kant vind ik speciaal om naar te kijken. Het lijkt wel of pelikanen altijd alles samen doen! Of dat ook buiten de dierentuin is? Lees snel verder en je ontdekt het! (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries) Ouwehands Dierenpark

vrijdag 7 juni 2024

Uitgelicht De Regenboog van Roelofs

In 2019 mocht ik de tentoonstelling over Jean-François Millet en de Haagse School in de Mesdag Collectie bewonderen. Ik hou van schilderijen die taferelen van het platteland laten zien. Schaapjes in de wei, een koetje wat staat te grazen of een geitje op het kippenhok; ik hou ervan. Er was toen een schilderij wat meerdere keren mijn aandacht trok. Niet door de grootte, maar door het bijzondere licht. De ene kant vrij donker, de ander licht met een felle regenboog. Ik ben daar meerdere malen voor gaan staan. Waarom, ik weet het niet precies, maar het doet mij wat. Afgelopen week bezocht ik het Kunstmuseum in Den Haag waar nu een tentoonstelling over de Haagse School te zien is. De Haagse School in een ander licht, zo heet de tentoonstelling. En wat zeg ik daar? Juist, dit schilderij weer. Tijd om het eens extra in de spotlight te zetten. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

maandag 3 juni 2024

Vier wie je bent met Pride

Mogen zijn wie je bent. Dat is toch het mooiste wat er is? Het levert in ieder geval veel minder stress op als je gewoon lekker jezelf kan zijn. Helaas is het in het dagelijks leven zo dat veel mensen met de nek worden aangekeken, worden gepest, gekleineerd of verstoten. Gewoon omdat ze anders zijn dan de gestelde norm. Omdat ze bijvoorbeeld van mannen houden of juist als vrouw van vrouwen. Of omdat je in een overgang zit van man naar vrouw of andersom. Deze mensen die anders zijn, maar niet zichzelf, lopen op eieren. Verbergen wie ze zijn, want dat lijkt minder erg, dan gewoon lekker je flamboyante ‘ik’ zijn. En daarom vinden er in Nederland verschillende Pride festivals plaats. Iedereen mag trots zijn op zichzelf. En het zijn nog gezellige dagjes en avondjes uit ook. Happy Pride! (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)