donderdag 23 mei 2024

Stadsbeeld De Appel van Vleuten

De Appel van Vleuten, zo wordt dit glanzende spektakel genoemd. Eigenlijk is dat de naam van de volksmond. Het kunstwerk heet namelijk Prophecies of Light advancing Light. Een prachtige naam natuurlijk, maar ik snap wel waarom men het gewoon De Appel noemt. Het ziet er ook wel uit als een appel. Een mooie, glimmende appel die alles om zich heen weerspiegelt, waardoor het soms niet lijkt op te vallen. Dat is best bijzonder. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Prophecies of Light advancing Light/De Appel van Vleuten

gemaakt door: David Mackaay
gemaakt van: RVS (roestvrijstaal)
bestaat uit: Een appel en drie kistjes op een betonnen sokkel
staat op: Torenplein te Vleuten
staat daar sinds: 11 november 2011

De Appel van Vleuten

Dat Prophecies of Light advancing Light de vorm heeft van een appel is zeer bewust gekozen. Vleuten staat namelijk overal bekend om haar fruitteelt en de appelvorm sluit daar naadloos als symbool op aan. De reflecterende buitenkant laat duidelijk de veranderingen in Vleuten zien, onder meer door de komst van het nabijgelegen Leidsche Rijn. De Appel lijkt door de weerspielingen soms onzichtbaar, omdat deze opgaat in zijn omgeving. Maar het laat ook jezelf zien in de omgeving. Je kan volledig om het plantsoentje lopen waarin De Appel is geplaatst, zodat je de veranderingen kan ontdekken in de omgeving om je heen in het reflecterende oppervlak. Bovendien lijkt dit in close-up wel bijna op een schilderij. Zo ga je jezelf en de omgeving toch wel anders bekijken. Het kunstwerk is geschonken aan de gemeente door Verder, een plaatselijke ondernemer die in 2011 zijn 50-jarig bedrijfsjubileum vierde.



David Mackaay

David Mackaay is een modern kunstenaar geboren in Utrecht in 1982. Zijn vader Theo Mackaay is ook kunstenaar, maar de beide stijlen zijn niet te vergelijken. David studeerde aan de Hoge School voor Beeldende Kunsten Utrecht (HKU) en zijn afstudeerproject – een bronzen ezel – werd door de school aangekocht en staat daar nu in de ontvangsthal. Dat wil wat zeggen over je talent, nietwaar. Om zijn vak nog beter te kunnen uitoefenen, volgt hij ook lessen in Düsseldorf aan de Kunstakademie. En er zijn plannen om zelfs in Amerika lessen te gaan volgen. De werken die David maakt zijn gedurfd en altijd doordacht. Soms absurdistisch van vorm, zodat je uitgedaagd wordt verder te kijken dan je neus lang is.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.