dinsdag 29 november 2022

Schrijfcoachtip Rijmwoorden kiezen

Heb jij alle Sintinkopen al gedaan, maar zit je al avonden met de handen in het haar als het gaat om het schrijven van een bijpassend gedicht? Die surprise in elkaar knutselen leek een uitdaging, maar nu zit je helemaal vast met het aan elkaar rijmen van de zinnen van het gedicht. Geen paniek. Je bent namelijk niet de enige die hier moeite mee heeft. Zelfs ervaren schrijvers die niet meer kunnen stoppen met rijmen (zoals ik), maken vaak gebruik van hulpmiddelen, zoals een rijmwoordenboek. Graag help ik je op weg met wat tips. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Gebruik hele werkwoorden

Vind je het lastig om de juiste rijmwoorden te vinden? Rijm dan eens op hele werkwoorden. Dat helpt je ook met naar het rijmwoord toeschrijven en met het ritme van je zinnen. Het geeft je tevens wat ruimte om je verhaal te vertellen.
Bijvoorbeeld: Je had je moeite om je te binden
Daarvoor moest je eerst de ware vinden

Of: Het is altijd leuk als de schapen te staan blaten
Dat jij lekker lang met ze gaat praten


Hele werkwoorden rijmen vaak ook goed op andere woorden. Denk maar eens aan vinden en vrinden, praten en maten, worden en fjorden of borden en om maar niet te beginnen met het werkwoord zijn! Okay, een rijtje dan om je op weg te helpen: wijn, brein, klein, gein, pijn, plein, mijn, dolfijn, trein…

Maak het niet te moeilijk

Het Sinterklaasgedicht hoeft geen hoogdravende poëzie te zijn met ingewikkelde rijmschema’s en lastige rijmwoorden. Het gaat vooral om goedgevonden grapjes en het vertellen van een verhaaltje aan de ontvanger van het cadeau. Maak van jezelf dus geen joker, schudt gewoon een simpel rijm uit je koker. Uiteraard valt er bijna op ieder woord wel iets te rijmen, maar het gaat ook om de tussenliggende woorden. Gooi dus liever een zin om, zodat je op een makkelijk rijmwoord eindigt. En voel je zeker niet tot ingewikkelde zinnen verplicht.

Haal clichés uit de kast

Er is een reden dat de opening ‘Sint zat te denken, wat hij jou zou schenken’ zo heerlijk is om te gebruiken. Schaam je ook niet om met een cliché te beginnen. Nogmaals, het gaat om het verhaal wat je wil vertellen, niet per se om originaliteit. Vooral als je moeite hebt met het schrijven van een gedicht, is het beter dat je daar niet voor zwicht. Leen hier en daar eens een zin uit andere gedichten of een generator. Laat je leiden door Sinterklaasliedjes. Zo kun je met gemak een gedicht schrijven wat begint met ‘O kom er eens kijken.’ Een voorbeeld:
O, kom er eens kijken
Wat er in dit pakje zit
Je hebt iets gekregen
Voor je kunstgebit

Of Sinterklaas Kapoentje, gooide in je schoentje
Een allerleukst presentje, voor een aardig ventje


Gebruik een makkelijk rijmschema

Is rijmen niet je sterkste kant? Zoek dan naar een makkelijk verband. Laat de zinnen telkens op elkaar rijmen. Zo hoef je niet teveel aan elkaar te lijmen. Gebruik een makkelijk schema voor je gedicht. Dan komt het einde veel sneller in zicht. Bovendien is het fijn om op deze manier aan het rijmen te zijn. Laat je leiden door een fijn ritme in de zin. En start met een makkelijk begin. Kijk eens aan, dat valt toch mee. Als je rijmt met het schema AA BB. Dan volgen de rijmwoorden elkaar gemakkelijk op. En duurt het even voordat ik stop.

Rijmen en dichten…

Zoals je ziet kan ik uren doorpraten over rijmen en dichten. Maar misschien heb je nu wel de inspiratie te pakken om te beginnen. Loop je vast? Lees dan ook nog even onderstaande artikelen even door, waaronder die met nog meer schrijftips! Fijne Pakjesavond alvast.
Schrijftips voor het Sinterklaasgedicht;
Het Sinterklaasgedicht: de leukste gelegenheidspoëzie;
Voor ieder blij gezicht, een Sinterklaasgedicht


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.