maandag 28 november 2022

Goed Doel Proyecto Washu

Net als veel andere dierenparken zet ook WILDLANDS zich via het WILDLANDS Natuur en Educatie Fonds (WNEF) in voor verschillende natuurbeschermingsprojecten. Een van die projecten is Proyecto Washu in Ecuador. Deze organisatie zet zich in voor de re-integratie van slingerapen in het land. Heel belangrijk, want door boskap werd de bruinkopslingeraap met uitsterven bedreigd. Werd, want dankzij Proyecto Washu wordt het regenwoud beschermd en dus ook de bewoners erin. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Proyecto Washu

Al 10 jaar zet Proyecto Washu zich in voor het behoud van het leefgebied van bruinkopslingerapen. Dit doen ze enerzijds door apen op te vangen, aan de andere kant door middel van educatie van en samenwerking met de lokale bevolking. Dit laatste is vooral belangrijk in de bewustwording van het belang van het regenwoud, wat ook in Ecuador vaak gekapt wordt voor landbouw en woningen. De ontbossing vormt een groot probleem voor de dieren die er wonen, want verkleining van het leefgebied, betekent dat veel slingerapen geen voedsel kunnen vinden. Daarom is de bruinkopslingeraap een van de 25 meest bedreigde primaten ter wereld.

Beschermen van het leefgebied

De mensen van Proyectu Washu zetten zich dus actief in voor het beschermen van het bos en alle bewoners die erin leven. En met succes, maar e zijn er nog lang niet. In Ecuador leven heel veel mensen ver uit elkaar. Het is lastig om de boodschap en de noodzaak van beschermen vervolgens bij iedereen neer te leggen. Dankzij het WNEF is het mogelijk om via de lokale radio deze boodschap over de regio te verspreiden.

Re-integratie slingerapen

Daarnaast kan deze organisatie voor natuurbehoud dankzij het WILDLANDS Natuur & Educatie Fonds opgevangen slingerapen re-integreren in het bos. Dit is goed voor de behoud van de soort en voor het wetenschappelijke onderzoek wat gaande is naar deze apen. De organisatie kan namelijk de slingerapen het beste bestuderen in hun natuurlijke omgeving, zodat ze de slingerapen ook weer beter kunnen beschermen.

Meer informatie

Wil je meer weten over Proyecto Washu zelf? Kijk dan op ProyectoWashu.org. Of bezoek WILDLANDS en ontdek in Rimbula het verhaal van deze stichting terwijl je naar de slingerapen in de nok van de grote tropische kas kijkt. Zo brengt WILDLANDS het doel extra onder de aandacht bij het grote publiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.