maandag 14 november 2022

Dier van de Maand Kookaburra

Een aantal jaren geleden reisde ik af naar Kallenkote naar Dierenpark Taman Indonesia. In dit schitterende park wonen heel veel vogels, waaronder eentje met een aanstekelijke lach. Dit geluid werd voortgebracht door de kookaburra, welke ook bekend staat onder de naam lachvogel en bosijsvogel. In dit park woonde ook de blauwvleugelkookaburra die – zoals de naam al zegt – blauwe vleugels heeft. Als onder hypnose heb ik naar deze vogels staan kijken. Het was de eerste keer dat ik ze zag en ik was spontaan verliefd. Er zijn weinig dierenparken in Nederland waar ze te bewonderen zijn. Alle foto’s in dit artikel zijn overigens gemaakt in Taman Indonesia. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Uiterlijke kenmerken kookaburra

De kookaburra is de grootste ijsvogel van de wereld en kan 39 tot 42 centimeter lang worden. Qua gewicht komt dit exemplaar rond de 300 en 480 gram uit. Het verenkleed heeft verschillende bruintinten met wat blauwe veertjes op de vleugels en roodbruine veertjes in de staart. De blauwvogelkookaburra heeft glanzende blauwe vleugels en is net iets kleiner dan de gewone kookaburra. Het verschil tussen de vogels zit niet alleen in de kleuren van het verendek; de tekening op de kop en de kleur van de ogen verschillen ook van elkaar. Beide hebben overigens een sterke rechte snavel. Beide soorten zitten liever op een tak dan dat ze aan de wandel gaan; hun pootjes zijn niet gemaakt voor wandelingen. In tegenstelling tot andere ijsvogels hoeven deze twee exemplaren niet per se bij water te wonen om hun voedsel te vinden.



Schaterlachen

De kookaburra is heel stipt als het gaat om het laten horen van zijn schaterlach. Het is een zogeheten territoriumzang die hij bij zonsopgang én bij zonsondergang ten gehore brengt. Hij is daarmee zo stipt dat de vogel in Australië ook bekend staat onder de naam ‘bosjesmanklok’.

Leefgebied kookaburra

De kookaburra komt voor in Australië. De kookaburra kun je in het wild ook horen lachen in Tasmanië en Nieuw-Zeeland. De kookaburra is niet gebonden aan water voor zijn voedsel. Je hoeft deze vogel in het wild dus niet per se bij waterrijke gebieden tegen te komen, zoals met andere ijsvogels wel zo is. De kookaburra woont het liefst in loofbossen en graslanden. Soms komen ze voor in agrarisch gebied en ontdekken ze het stadse leven door in tuinen en parken hun eten te zoeken.
De blauwvleugelkookaburra komt ook uit Australië en woont daar vooral in het noorden. Je kan ze zelfs in het zuiden van het Indonesische Papoea tot aan de savannes van Papoea-Nieuw-Guinea. De blauwe kookaburra geeft de voorkeur aan dichtere wouden met meer beschutting, zoals tropische en subtropische bossen. Hij laat zich veel minder zien aan mensen.

Lekkere hapjes

De kookaburra is een echte roofvogel. In een spectaculaire duikvlucht grijpt deze lachvogel zijn prooi van de grond. Ze eten graag gifslangen – waar de Australiërs blij mee zijn – en pikken nog wel eens een worstje van de ‘barbie’ – waar men dan weer iets minder enthousiast over is. Verder houden kookaburra’s van insecten, kikkers, reptielen en zelfs kleine vogels. Nee, kieskeurig is deze ijsvogelsoort niet.

Kookaburra kuikens

Wist je dat de kookaburra een paartje voor het leven vormen? De kuikens blijven tot vijf jaar bij de ouders wonen als een hecht gezinnetje. Daarna vliegen ze uit – op weg naar liefde voor zichzelf. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet in een groep bij elkaar blijven. Overdag gaan gezinnetjes soms hun eigen gang, maar in de nacht zitten de vogels lekker dicht op elkaar voor bescherming en warmte. De broedtijd bedraagt overigens 24 tot en met 26 dagen. In gevangenschap kunnen deze vogels zo’n 40 jaar oud worden.

Niet bedreigd in het wild

Beide kookaburrasoorten worden niet in hun voortbestaan bedreigd. Natuurlijk zijn de vogels wel kwetsbaar voor de verschillende veranderingen in het klimaat, vervuiling, ontbossing en het toenemen van gemotoriseerd verkeer. Hoewel ze niet direct beschermd hoeven te worden, is het natuurlijk wel heel belangrijk om de populaties op peil te houden. Zowel in Australië als op de verschillende andere plekken waar deze lachende vogel voorkomen.

Kookaburra in de dierentuin

De kookaburra is een bijzondere verschijning die niet in veel dierenparken te zien is. In sommige parken kun je genieten van de blauwe variant, de blauwvleugelkookaburra. Zijn lach klinkt meer als een blaf, maar het is wel familie van de bruine/beige kookaburra die zo aanstekelijk, al was een mens, zijn lach laat horen.

Kookaburra’s wonen in:
Best Zoo | Burgers’ Zoo | Dierenpark Zie-Zoo | Faunapark Flakkee | Taman Indonesia | Uilen-dierenpark de Paay | Van Blanckendaell Park


Ontbreken er dierentuinen in dit lijstje waar kookaburra’s en blauwvleugelkookaburra’s te bewonderen zijn? Laat het mij weten door middel van een berichtje via het contactformulier of een reactie onder dit artikel. Het gaat hier alleen om dierentuinen in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.