maandag 29 november 2021

Vale gieren van DierenPark Amersfoort en Dierenrijk naar de Balkan

Zoals je vorig jaar in Goed Doel: Green Balkans kon lezen, gaat het niet zo goed met de Europese gierensoorten die op de Balkan horen te leven. Gelukkig zet Green Balkans zich in om de populatie van de vale gier, monniksgier en lammergier weer op peil te brengen én ze te beschermen. Dierentuinen in Nederland helpen ook mee om de gierenpopulatie weer op orde te brengen op de Balkan.
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Zo zijn er afgelopen week twee vale gieren vanuit DierenPark Amersfoort en een vale gier uit Dierenrijk naar Bulgarije vertrokken om uitgezet te worden op de Balkan door Green Balkans. Zoiets gebeurd niet zomaar; de gieren moeten eerst op transport naar een Bulgaarse opvanglocatie waar ze eerst een tijdje verblijven. De dierenartsen en -verzorgers aldaar bereiden de vogels er vervolgens op om fit en gezond de wijde wereld in te vliegen. ‘Het is fantastisch om op deze manier aan het soortbehoud van bijzondere roofvogels te mogen meewerken,’ vertelt Nils Dijkgraaf, curator van DierenPark Amersfoort. Het Amersfoortse dierenpark zet zich via het eigen Wildlife Fund actief in om deze vogels, samen met Green Balkans, te beschermen. De vale gieren uit DierenPark Amersfoort zijn het afgelopen jaar uit het ei gekropen in doorloopvolière Snavelrijk. (foto: DierenPark Amersfoort)

Vanuit Dierenrijk is vale gier Zivka naar dezelfde locatie in Bulgarije vertrokken. Haar broer, Stanislav, vliegt al vrij rond op de Balkan. Stanislav heeft zich al echt gesetteld in het park en leeft samen met andere vale gieren in een groep. ‘Dat we opnieuw een gier kunnen uitzetten in de natuur, is echt heel fijn. We zien dat Stanislav het ontzettend goed doet in Bulgarije en daarom willen we opnieuw een bijdrage leveren aan het op peil krijgen van de populatie gieren in het land,’ vertelt hoofd dierverzorger Stephan Rijnen van Dierenrijk. Om ze te kunnen volgen krijgen ze in het opvangcentrum een gps-tracker en een tag waaraan de vogels te herkennen zijn. Zo zijn de vale gieren goed te herkennen en kan men direct zien waar een gier zich ophoudt in het natuurgebied. Dierenrijk biedt tevens via Stichting Wildlife een bijdrage aan Green Balkans. (foto: Dierenrijk)

Het uitzetten van jonge gieren is heel belangrijk. Jonge gieren kunnen zich weer beter aanpassen aan het nieuwe leven in het wild en leren sneller voor zichzelf te zorgen. Daarnaast helpt het om de populatie Europese gierensoorten in Bulgarije weer op peil te brengen. ‘Verschillende soorten zijn er al bijna uitgestorven,’ vertelt Nils. ‘In de jaren zeventig legden Bulgaarse boeren vergiftigde karkassen neer om beren en wolven te verjagen. Hier werden ook veel gieren onbedoeld het slachtoffer van, waardoor de populatie snel achteruit ging. Nu zijn er andere bedreigingen bijgekomen, zoals jagers, stropers en windmolens.’ Door de bedreigingen aan te pakken, jonge gieren uit te zetten en de lokale bevolking voor te lichten over het belang van gieren, hopen DierenPark Amersfoort met het Wildlife Fund, Dierenrijk met Stichting Wildlife en Green Balkans de natuurlijke orde weer te herstellen. Door een donatie te doen aan de stichtingen van DierenPark Amersfoort of Dierenrijk kun je ook je steentje bijdragen aan het behoud van gieren in Europa.

Lees ook:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.