donderdag 18 november 2021

Stadsbeeld Paard

Als je geregeld over de Voorstraat van Vianen wandelt, dan is deze boerenknol je vast wel eens opgevallen. Geduldig kijkt hij uit over het winkelend publiek en knabbelt misschien wel stiekem eens een appeltje uit je tas. Het is een groot boerenpaard, met een korte staart en een vriendelijk uiterlijk. Zijn specialiteit? Heel erg stil staan. Dat is ook niet zo vreemd, want het is natuurlijk een standbeeld. Dit beeld, treffend genaamd Paard, is afkomstig van de hand van Pieter d’Hont, een kunstenaar die veel steden heeft opgefleurd met zijn bijzondere standbeelden. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Paard

gemaakt door: Pieter d’Hont
gemaakt van: brons
bestaat uit: een mooi, groot paard
staat aan: de Voorstraat in Vianen
staat daar sinds: 1988

Een gegeven paard

Bij de voorbenen van het paard vind je een klein zilverkleurig plaatje. Daarop staat de tekst ‘Brons paard, gemaakt door Pieter d’Hont. Geschonken door Stichting Beheersfonds Boazbank. Het paard is een verwijzing naar de Paardenmarkt die als sinds 1271 in Vianen wordt gehouden.’ Ja, ‘wordt gehouden’. De Paardenmarkt vindt plaats in de week van de tweede donderdag in oktober. Er is een lampionnenoptocht, kermis, vuurwerkshow en je kan er allerlei spelletjes spelen. Paard houdt al sinds het einde van de jaren 80 van de vorige eeuw al die festiviteiten nauw in de gaten. Het paard heeft de kenmerkende beeldhouwtrekjes van Pieter d’Hont: met reliĆ«f. Hierdoor krijgt het beeld een zachtere uitstraling. Alsof je het paard even lekker kan aaien.


Officieuze stadsbeeldhouwer van Utrecht

Pieter d’Hont (24 april 1917 – 12 juni 1997) was een bekend kunstenaar. Hij werd geboren in Hilversum, woonde een tijdje met de familie in Tilburg, maar vertrok een aantal jaren weer naar Utrecht. De liefde voor het vak van ambachtelijk handwerken werd Pieter met de houten paplepel in gegoten. Zijn vader was timmerman. Zijn moeder hield ook van de kunsten en stond nog wel eens model voor schilder Jacobus van Looy. Zijn ouders vonden het meer dan prima dat Pieter naar de kunstacademie wilde gaan. En met groot succes. Pieter is vooral bekend van zijn dierenstandbeelden, zoals de Stier in Alphen aan den Rijn, Het Paard en de Ezel in Amersfoort, Manenschaap in Apeldoorn. Tot zijn omvangrijke oeuvre behoren ook prachtige standbeelden van mensen, waaronder Anne Frank (Utrecht), Koningin Beatrix (Bergen op Zoom) en Maigret (Delfzijl). In Utrecht zijn verreweg de meeste beelden van Pieter d’Hont te vinden. Daarom is hij officieus de stadsbeeldhouwer van de Domstad. Door heel Nederland zijn de standbeelden te vinden. Geheid dat je dus al eens een keer langs een van de beelden van Pieter bent gewandeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.